15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ερώτηση ΚΚΕ για την “απαράδεκτη κατάσταση στα νοσοκομεία της Κρήτης”

Ημερομηνία:

Ερώτηση κατέθεσαν 4 βουλευτές του ΚΚΕ σχετικά με την “απαράδεκτη κατάσταση” που επικρατεί στα νοσοκομεία της Κρήτης:

“Η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της δημόσιας Υγείας, εξαιτίας της πολιτικής που θέλει τα νοσοκομεία επιχειρήσεις και την Υγεία του λαού ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα εξελίσσεται καθημερινά σε όλες τις δημόσιες υγειονομικές υποδομές στην Κρήτη. Οι τεράστιες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που οδηγούν στην επικίνδυνη εντατικοποίηση της εργασίας, η απλήρωτη εργασία του προσωπικού, οι ατέλειωτες ουρές στα εξωτερικά ιατρεία,  οι έλλειψη κλινών, του υγειονομικού υλικού, τα εργαστήρια που υπολειτουργούν, ο ιατρικός εξοπλισμός που δεν λειτουργεί, συνθέτουν μια δραματική καθημερινότητα των ασθενών και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού μέσα στους τοίχους των υπό διάλυση νοσοκομείων της Κρήτης.

Η εγκληματική πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της Ε.Ε. έχει διαλύσει τη δημόσια Υγεία στο νησί. Μετατρέπει το κοινωνικό αγαθό της Υγείας σε εμπόρευμα, και προωθεί την παράδοσή του αποκλειστικά στα χέρια των επιχειρηματιών. Η διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης με την εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική έχει φέρει τις δομές της δομές της Δημόσιας Υγείας και την λειτουργία τους στην κατάρρευση και έχει οδηγήσει σε αποκλεισμό την πλειοψηφία των εργατικών λαϊκών οικογενειών από τις υπηρεσίες Υγείας. Ταυτόχρονα έφερε σημαντικό χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις των υγειονομικών και τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων.

Συγκεκριμένα αναφέρουμε ενδεικτικά:

α/         Το ΠΑΓΝΗ έχει εισπράξει από τον Κρατικό Προϋπολογισμό  μέχρι το Απρίλη 2015 2.000.000 Ευρώ όταν οι λειτουργικές ανάγκες αυτού του νοσοκομείου είναι περίπου 4.500.000 ευρώ. Τα χρέη του ανέρχονται σε 38,5 εκατομμύρια εκ’ των οποίων τα 27,5 είναι ληξιπρόθεσμα . Το νοσοκομείο του Ρεθύμνου εισέπραξε για το πρώτο τετράμηνο 2015 400.000 ευρώ ενώ πραγματικές του ανάγκες υπερβαίνουν το 1,7εκ. ευρώ. Από τις κρατικές χρηματοδοτήσεις των νοσοκομείων ένα πολύ σημαντικό ποσό καλύπτει τις προσφερόμενες υπηρεσίες στους ανασφάλιστους που κυμαίνεται μεταξύ 8 έως και 12% της έτσι και αλλιώς κουρεμένης χρηματοδότησης.

β/         Στους εργαζόμενους του Βενιζελείου και του Αγ. Νικόλαου χρωστάνε οι Διοικήσεις 8000 ημέρες ρεπό, ενώ πολλές φορές αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να αλλάζουν μέσα στο 8ωρο της βάρδιας τους, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των νοσοκομείων, και δύο κλινικές. Στα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου το ποσό των απλήρωτων εφημεριών έχει φτάσει στα 4 εκατ. ευρώ. Στα νοσοκομεία του νησιού λείπουν, με βάση ακόμη και τους ελλιπείς οργανισμούς, 273 γιατροί διάφορων ειδικοτήτων, 94 επιστήμονες, 1000 νοσηλευτές και 112 εργαζόμενοι λοιπό προσωπικό .

γ/         Στο Κέντρο Υγείας Μοιρών που εξυπηρετεί τουλάχιστον 70-80000 άτομα από τις 11 θέσεις γενικών γιατρών που προβλέπονται, υπηρετούν μόνο οι τρεις. Δεν υπάρχει ο ακτινολόγος, ο μικροβιολόγος, ο γυναικολόγος, ο χειρουργός και ο ορθοπεδικός. Το Μικροβιολογικό εργαστήριο υπολειτουργεί λόγω έλλειψης ιατρού και προσωπικού, ενώ είναι τραγική η έλλειψη σε υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό. Η μοναδική παιδίατρος του Κ.Υ. για όλη η περιοχή της Μεσαράς και του νότιου Ρεθύμνου καλείται να κάνει εφημερίες στην Παιδιατρική Κλινική του Βενιζελείου στο Ηράκλειο.  Στο ΚΥ Κισσάμου υπάρχουν αγροτικά ιατρεία χωρίς ρεύμα, τηλέφωνο και διαδίκτυο για τις ανάγκες της συνταγογράφησης. Στήνονται πρόχειρα αγροτικά ιατρεία σε αποθήκες και καφενεία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί και ποιά μέτρα σκοπεύει να πάρει για να εξασφαλίσει :

Την πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των Νοσοκομείων ώστε να εξασφαλιστεί απρόσκοπτη λειτουργία όλων των Δημόσιων Υγειονομικών Δομών της Κρήτης παρέχοντας ταυτόχρονα στους κατοίκους του νησιού υψηλής ποιότητας υγειονομική και νοσηλευτική φροντίδα.

Την απαιτούμενη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης όλων των κλάδων, βαθμίδων και ειδικοτήτων.

Την δημιουργία και την στελέχωση των δημόσιων Κέντρων Υγείας αστικού τύπου και των μονάδων ΠΕΔΥ, που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη.

Την κατάργηση κάθε πληρωμής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, τα φάρμακα, τις θεραπείες, το υγειονομικό υλικό και τα τεχνικά βοηθήματα.

Την καταβολή, στο σύνολό τους, των δεδουλευμένων εφημεριών.

Την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη του κράτους χωρίς καμιά προϋπόθεση σε όλους τους ανασφάλιστους και ανέργους.

"google ad"

Οι Βουλευτές

Μανώλης Συντυχάκης

Γιώργος Λαμπρούλης

Σταύρος Τάσσος

Διαμάντω Μανωλάκου

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ