27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Ερώτηση Μανώλη Συντυχάκη για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τις επιτροπές εκλογικών δαπανών στους ΟΤΑ σε συνδυασμούς και στα Χανιά

Ημερομηνία:

Ερώτηση κατέθεσε προς το Υπουργείο Εσωτερικών ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης σχετικά με τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τις επιτροπές εκλογικών δαπανών στους ΟΤΑ σε ορισμένους συνδυασμούς. Όπως αναφέρεται, το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στα Χανοά.

Πιο αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

Με βάση τα άρθρα 9,10,11 του Ν,3870/2010 είχαν συγκροτηθεί από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, επιτροπές Ελέγχου Εκλογικών Δαπανών στις εκλογές των ΟΤΑ και επέβαλαν πρόστιμα σε ορισμένους συνδυασμούς για διάφορες παραβάσεις που αφορούσαν σε παράλειψη δημοσιοποίησης στοιχείων στις κρατικές αρχές.

Τέτοιες περιπτώσεις επιβολής υπέρογκων προστίμων έχουν προκύψει για αρκετούς συνδυασμούς ανά τη χώρα (π.χ. σε έξι συνδυασμούς τριών δήμων του Νομού Χανίων), με αποτέλεσμα σε πολλούς συμπολίτες μας (υποψήφιοι δήμαρχοι και μέλη συνδυασμών), να έχουν  δεσμευτεί χρηματικά ποσά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή από επιστροφές φόρων. Επίσης, δεν μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα, ενώ προστίθενται και τόκοι υπερημερίας, δημιουργώντας σοβαρές οικονομικές δυσκολίες στους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Στις 23-12-2016 δημοσιεύτηκε ο Ν.4447/2016 που με στο άρθρο 42 αναφέρει ότι «Διαγράφονται…πρόστιμα των άρθρων 9,10,11 του Ν.3870/2010…».

Επί ένα χρόνο καμία υπηρεσία των Υπουργείων ή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν αναγνώριζε αρμοδιότητα και ευθύνη για την υλοποίηση της συγκεκριμένης διάταξης, η οποία έτσι παρέμενε ανενεργή.

Μόλις στις 21/9/2017 η με αρ.31719 επιστολή του Υπουργείου Εσωτερικών προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις υπέδειξε τη ανασυγκρότηση των κατά νόμο Επιτροπών με αποκλειστικό αντικείμενο την εφαρμογή της διάταξης και την αποστολή στην οικεία ΔΟΥ νέου βεβαιωτικού καταλόγου, χωρίς τα διαγραμμένα πρόστιμα.

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης η συγκρότηση της επιτροπής «πέρασε από σαράντα κύματα» και καθυστέρησε επί δέκα (10) μήνες.

Αφού τελικά η επιτροπή συγκροτήθηκε τον Ιούνιο του 2018 και συνεδρίασε, αποφάσισε κατά πλειοψηφία – επικαλούμενη ασάφεια της διατύπωσης του νόμου – ότι τα παραπάνω πρόστιμα δεν καλύπτονται από τη διάταξη του νόμου περί διαγραφής.

Δεδομένου ότι μετά τη συνεδρίαση αυτή η θητεία και η αποστολή της Επιτροπής αυτής λήγει και για νεώτερη απόφαση θα απαιτηθεί η συγκρότηση νέας επιτροπής,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει ώστε:

– Να εκλείψει άμεσα κάθε ασάφεια διατύπωσης ή ενδεχόμενης ερμηνείας στο νόμο για τη διαγραφή προστίμων σε δημοτικούς συνδυασμούς για την παράλειψη δημοσιοποίησης των στοιχείων τους στις κρατικές αρχές.

– Να λήξει τελεσίδικα η διαγραφή των προστίμων από τις παρούσες επιτροπές και να επιστραφούν  όσα πληρώθηκαν χωρίς να χρειαστεί η συγκρότηση νέων.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

INKA: Το Πάσχα του 2024 θα είναι ακριβότερο κατά 6% σε σχέση με πέρυσι

Το Πάσχα του 2024 θα κοστίσει 355,88. Δηλαδή το Πάσχα του...

Παραίτηση βόμβα Αϊνδιλή από την επιτροπή λαμπαδηδρομίας μετά το «σόου» με Σχοινά, Μιχαηλίδου, Μονογυιού και την οργή των αθλητών

Η είδηση του αποκλεισμού ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών από την λαμπαδηδρομία,...

Ηράκλειο: Ξεκίνησε η μεγάλη αντισεισμική άσκηση – Ήχησε το 112 | Φωτός

Με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας ξεκίνησε σε Ηράκλειο και Λασίθι η δεύτερη μέρα...