18.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Ερώτηση Ν. Ανδρουλάκη στο Ευρωκοινοβούλιο για τις νέες συντονισμένες υπέρογκες χρεώσεις τραπεζικών συναλλαγών εις βάρος των καταναλωτών

Ημερομηνία:

Ερώτηση σχετικά με την συντονισμένη επιβολή υπέρογκων και καταχρηστικών χρεώσεων σε πληθώρα τραπεζικών απρόσωπων συναλλαγών σε ATM, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Σύμφωνα με όσα έχουν εξαγγελθεί και ήδη εφαρμόζονται στην Ελλάδα, τόσο οι πολίτες όσο και οι επιχειρήσεις επιβάλλονται πλέον σε συντονισμένες χρεώσεις από το σύνολο των συστημικών τραπεζών, για υπηρεσίες οι οποίες έως σήμερα διατίθενται δωρεάν. Οι χρεώσεις αυτές αφορούν την ερώτηση υπολοίπου, τη λήψη αντιγράφου των τελευταίων συναλλαγών σε ATM, την επανέκδοση PIN κ.α.

Καθώς δεν υπάρχουν εξηγήσεις για αυτή την κατάσταση, ο κ. Ανδρουλάκης ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν η επιβολή των χρεώσεων αυτών είναι σύννομη με τους σχετικούς Κανονισμούς και Οδηγίες της Ένωσης (Κανονισμό (ΕΕ) 2015/751, την Οδηγία (ΕΕ) 2015/2366 και τον Κανονισμό (ΕΕ) 924/2009) και ποιες θα είναι οι ενέργειες της Επιτροπής τόσο όσον αφορά την αρμοδιότητα ελέγχου συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που αφορά τη λειτουργία και τις συναλλαγές των τραπεζών εντός της Ενιαίας Αγοράς, όσο και το κομμάτι που αφορά την επιβολή των ευρωπαϊκών κανόνων του ανταγωνισμού, δεδομένου του ελεγκτικού της ρόλου.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Νέες συντονισμένες υπέρογκες χρεώσεις τραπεζικών συναλλαγών εις βάρος των Ελλήνων καταναλωτών.

Οι ελληνικές τράπεζες, αρχής γενομένης από το τέλος Οκτωβρίου, προβαίνουν συντονισμένα στην επιβολή νέων καταχρηστικών χρεώσεων και προμηθειών για υπηρεσίες οι οποίες έως σήμερα διατίθενται δωρεάν στους πελάτες τους. Χρεώσεις θα επιβάλλονται, μεταξύ άλλων, για την ερώτηση υπολοίπου, τη λήψη αντιγράφου των τελευταίων συναλλαγών σε ATM, την επανέκδοση PIN κ.α. Ήδη έχουν υποβληθεί καταγγελίες προς την Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος για τις υπέρογκες αυτές χρεώσεις, τόσο από μεμονωμένους πολίτες, αλλά και από ενώσεις πολιτών ή/και συλλόγους.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Είναι σύννομες οι ανωτέρω χρεώσεις με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, και πιο συγκεκριμένα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2015/751, την Οδηγία (ΕΕ) 2015/2366 και τον Κανονισμό (ΕΕ) 924/2009;

2. Λαμβάνοντας υπόψη τη συντονισμένη επιβολή των επιπλέον χρεώσεων εκ μέρους των τραπεζών, ποιες οι ενέργειες της Επιτροπής ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες δεν θα επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες στην αγορά, και δεν θα προχωρήσουν μονομερώς στην αύξηση κόστους των τραπεζικών συναλλαγών για ιδιώτες και επιχειρήσεις;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ