23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

ΕΣΕΕ: «Εποικοδομητική η συνάντηση συνεργασίας των εμπόρων και της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών για την Αναπτυξιακή Τράπεζα Μμε Επιχειρήσεων»

Ημερομηνία:

Πραγματοποιήθηκε στις  8/2/2013, ιδιαίτερα παραγωγική συνάντηση των Προέδρων ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ κ.κ. Κορκίδη και Ασημακόπουλου με το Πρoεδρείο της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών. Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και είχε ως αντικείμενο τον από κοινού σχεδιασμό και την επεξεργασία ενεργειών που θα ενισχύσουν την ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα μεγιστοποιήσουν την απορροφητικότητα των κοινοτικών προγραμμάτων, αξιοποιώντας τη δομή των Συνεταιριστικών Τραπεζών, με απώτερο στόχο την κοινή δράση για δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΑΤΜΕ).

Μετά την συνάντηση, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε τα εξής:

«Το νέο τραπεζικό τοπίο που δημιουργείται στη χώρα μας και η εν γένει συγκέντρωση του πιστωτικού συστήματος είναι βέβαιο ότι θα περιορίσει ακόμη περισσότερο την προσβασιμότητα και την εξυπηρέτηση των Μμε Επιχειρήσεων. Για άλλη μια φορά τονίζουμε ότι οι Έλληνες έμποροι θέλουμε τις ελληνικές τράπεζες δίπλα μας και όχι απέναντί μας.

Οι Συνεταιριστικές Τράπεζες ως μηχανισμοί πίστης, δημιουργήθηκαν από τις παραγωγικές τάξεις για να στηρίξουν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο σχεδόν αποκλειστικά τους μικρομεσαίους της περιοχής τους, επιστρέφοντας σε επιχειρηματικά δάνεια όλη την μορφή της εμπιστοσύνης που έλαβαν με την μορφή των καταθέσεων. Είναι αξιοσημείωτο ότι  ακόμα και την περίοδο της κρίσης, η στήριξη των Μμε Επιχειρήσεων από τις περισσότερες Συνεταιριστικές Τράπεζες και μάλιστα με αύξηση των πιστώσεων ήταν αδιάλειπτη και συνεχής.

Η στενότερη συνεργασία των Συνεταιριστικών Τραπεζών με την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ, καθώς και με τους 285 Εμπορικούς Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, θα διευρύνει τις δυνατότητες εξυπηρέτησης του ελληνικού εμπορίου και γενικότερα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Είναι άλλωστε πρόσφατη η προτροπή του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ε.Ε. για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ, στις εμπορικές τράπεζες να προωθήσουν άμεσα τα διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 2 δις ευρώ από διαρθρωτικές πηγές στην πραγματική οικονομία.

Με ενδιαφέρον πληροφορηθήκαμε από την Ένωση ότι υπάρχουν Συνεταιριστικές Τράπεζες με υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, ενώ αρκετές είναι συνεργαζόμενες στο τρέχον πρόγραμμα εγγύησης του ΕΤΕΑΝ για την έκδοση εγγυητικών επιστολών που απευθύνονται στους προμηθευτές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων χωρίς τη χρήση κεφαλαίων.

Οι Έλληνες έμποροι θεωρούμε ότι ήρθε  η κατάλληλη στιγμή να συζητήσουμε προτάσεις συνεργασίας  και να πιστέψουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να κτίσουμε αφενός μεν ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα συνδράμουν περισσότερο στο να ξεπεραστεί το σοβαρό έλλειμμα ρευστότητας στην αγορά και αφετέρου να δημιουργήσουμε νέα προϊόντα για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών αναγκών των επιχειρήσεων και την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Από τη σημερινή πρώτη ουσιαστική συνάντηση αλλά και αναλυτικότατη ανταλλαγή απόψεων  προέκυψαν νέες ιδέες, ευκαιρίες και δυνατότητες που μπορούν με την μορφή του πιστωτικού συνεταιρισμού να μετουσιωθούν άμεσα σε πρακτικές εφαρμογές αμοιβαίας προστασίας και  υποστήριξης των Συνεταιριστικών Τραπεζών και των μικρομεσαίων της ελληνικής αγοράς».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...