17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ετοιμάζουν απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης;

Ημερομηνία:

Συνάντηση Γ.Γ.Α.Δ.Κ. με τον Υπουργό Εσωτερικών για τα πλαστά πτυχία δημόσιων υπαλλήλων  | Διαδοχικές συναντήσεις πραγματοπόιησε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γεώργιος Δεικτάκης στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να αναδειχθούν θέματα Δημόσιας Διοίκησης  καθώς και στο ΥΠΕΚΑ για αναπτυξιακά θέματα της Κρήτης.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων  ότι από  24 Ιανουαρίου έχουν τεθεί όλα τα Πειθαρχικά παραπτώματα που αφορούν πειθαρχικές υποθέσεις υπαλλήλων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στο κοινό Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Εσωτερικών και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που συστήθηκε από το υπουργείο. Όλες οι εκκρεμούσες πειθαρχικές υποθέσεις παραπέμπονται  σε αυτό.

Παράλληλα ξεκινάει ένας έλεγχος διασταύρωσης και επιβεβαίωσης των στοιχείων περί της γνησιότητας των πτυχίων και των πιστοποιητικών που έχουν προσκομιστεί κατά παρελθόν  από δημοσίους υπαλλήλους για την πρόσληψή τους στο δημόσιο. Επίσης συζητήθηκε το θέμα της επανόδου των υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλων. Οι εν λόγω υπάλληλοι θα επιστρέψουν όχι στις ίδιες θέσεις που κατείχαν αλλά εκεί όπου υπάρχουν κενά τα οποία πρέπει να καλυφθούν.

Ό κ. Δεικτάκης  ανέλαβε την ευθύνη του ελέγχου για ότι αφορά τους υπαλλήλους της υπηρεσίας. Ξεκαθάρισε δε ότι όλοι οι εργαζόμενοι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης θα ελεγχθούν για τα έγγραφα που κατέθεσαν προκειμένου να προσληφθούν. Οι παραβάτες όπως ανέφερε θα υποστούν τις κυρώσεις που θα επιβάλει το υπουργείο, όπως προβλέπει ο Νόμος.

Στη συνάντηση με τον  Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής  κ. Σταύρο Καλαφάτη τέθηκε το θέμα της ανάπτυξης της Ελλάδος και ιδιαίτερα της Κρήτης. Συζητήθηκαν ποια είναι  τα αναχώματα εκείνα που εμποδίζουν την ανάπτυξη και πως θα ξεπεραστούν. Θέματα που  θα πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα για να δοθεί  η δυνατότητα στους επενδυτές να αναπτυχθούν.

Προχωρούν οι απολύσεις στο δημόσιο μετά τις έντονες πιέσεις της τρόικας

Η κυβέρνηση, μετά τις καθυστερήσεις με τη διαθεσιμότητα λόγω και των δικαστικών αποφάσεων, αναμένεται να δεχθεί πολύ έντονες πιέσεις από την τρόικα για τις 25.000 απολύσεις στο Δημόσιο που ζητά εδώ και μήνες επιτακτικά. Είναι ίσως το πιο σοβαρό «εσωτερικό» πρόβλημα για την κυβέρνηση καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ βάζουν βέτο στις απολύσεις. Ειδικά ο Φώτης Κουβέλης είναι πολύ δύσκολο να δεχθεί να χρεωθεί στις πλάτες του χιλιάδες απολύσεις, ενώ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος πιέζεται ασφυκτικά στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτά τα θέματα αναζητείται κοινός βηματισμός. Το σχέδιο πάντως φαίνεται να έχει κλειδώσει και να ανακοινώνεται εντός της εβδομάδας.

Για πολλοστή φορά εξαγγέλεται, λοιπόν, και προωθείται σχέδιο «κάθαρσης» στο Δημόσιο ετοιμάζοντας ακόμη και εφόδους επιθεωρητών-ελεγκτών σε διάφορους φορείς, αλλά και καμπάνες για όσους προϊσταμένους καλύπτουν τα παραπτώματα υπαλλήλων.

Το σχέδιο προβλέπει και έλεγχο των φακέλων των δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου άμεσα να εντοπιστούν όσοι έχουν δηλώσει πλαστά προσόντα και πτυχία για την πρόσληψή τους ή όσοι είναι «κοπανατζήδες» και απουσιάζουν επί μακρόν από τις υπηρεσίες τους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να απομακρυνθούν με γρήγορες διαδικασίες οι υπάλληλοι αυτοί στο πλαίσιο της προσπάθειας να κατευναστούν οι εκπρόσωποι της Τρόικα οι οποίοι είναι έτοιμοι να επανέλθουν με το τελεσίγραφο των απολύσεων λόγω των καθυστερήσεων στην εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας. Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υπάρχουν απτά δείγματα για την εκκίνηση της επιχείρησης μείωσης του Δημοσίου.

Σύμφωνα και με το Έθνος της Κυριακής, θα χάσουν τη δουλειά τους υπάλληλοι, οι οποίοι θα διαπιστωθεί πως έχουν προσκομίσει πλαστά έγγραφα (όπως πτυχία) καθώς θα κατηγορηθούν για το αδίκημα της πλαστογραφίας που επισύρει την αυτοδίκαιη αργία. Ακόμα, θα απολυθούν οι εργαζόμενοι που θα διαπιστωθεί πως δεν προσέρχονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην εργασία τους αδικαιολογήτως.

Παράλληλα, εκτός Δημοσίου θα βρεθούν όσοι υπάλληλοι έχουν καταδικαστικές αποφάσεις από δικαστήρια για σημαντικά θέματα με βάση το νέο πειθαρχικό δίκαιο, ενώ θα χάσουν τη δουλειά τους και οι υπάλληλοι των οποίων θα καταργηθούν οι οργανικές θέσεις και δεν θα υπάρξουν νέες για να μεταταχθούν -κάτι που το υπουργείο το αποκλείει τονίζοντας πως τα λειτουργικά κενά είναι περισσότερα από τους υπαλλήλους που θα μετακινηθούν.

Στο πλαίσιο αυτό, προφανώς, πραγματοποιήθηκαν και οι συναντήσεις του Γ.Γ.Α.Δ.Κ. με τον Υπουργό Εσωτερικών.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Έρευνα Eteron: Ο αθέατος κόσμος της εργασίας των νέων – Δεν βγάζουν τον μήνα

Η νέα έρευνα του Eteron που παρουσιάζουμε σήμερα εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα “Youth...

Επιστολή: Απαραίτητος καθαρισμός των οικοπέδων

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Κύριε δ/ντά, Θέλω μέσω της έγκριτης...