17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ετοιμάζουν στην Κρήτη ένα από τα μεγαλύτερα ηλιοθερμικά πάρκα στην Ευρώπη!

Ημερομηνία:

Ζητά εγκρίσεις από την Περιφέρεια Κρήτη ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια στην ΕνέργειαΟ ηλιοθερμικός σταθμός παραγωγής 70MW που θα κατασκευαστεί στην περιοχή “Φουρνιά” της Σητείας, βρίσκεται στη πιο δύσκολη φάση των εγκρίσεων καθώς ζητά τώρα την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.

Το σχέδιο “ΥΠΕΡΙΩΝ 1” όπως αποκαλεί η εταιρεία “Σολάρ Πάουερ Πλαντ” την επένδυση, βρίσκεται στην τελική φάση των εγκρίσεων και ήδη μια ολόκληρη κούτα από μελέτες έχει σταλεί στην Περιφέρεια Κρήτης για την έγκριση της ΜΠΕ που είναι και το προαπαιτούμενο πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε εργασία κατασκευής.

Ο ηλιοθερμικός σταθμός, που από την πρώτη στιγμή που προτάθηκε ως επένδυση, έχει προκαλέσει αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων, είναι ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα και ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη.

Είναι μια επένδυση που πρώτη φορά ουσιαστικά αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί φορείς της Κρήτης και οι υπηρεσίες καθώς είναι διαφορετικής φιλοσοφίας από τις υπόλοιπες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ενώ ταυτόχρονα “κατακλύζει” το τοπίο με “καθρέπτες” – παραβολικά κάτροπτρα σε σχηματισμό 138 κύκλων σ’ ένα γήπεδο 1793 στρεμμάτων!

Τα στοιχεία του έργου

Το ηλιοθερμικό πάρκο βρίσκεται στην περιοχή “Φουρνιά” μεταξύ Καρυδίου και Μιτάτου στο διαμέρισμα Ιτάνου του Δήμου Σητείας. Προβλέπεται να τοποθετηθούν παραβολικοί συλλέκτες ή αλλιώς παραβολικά κάτοπτρα (parabolic troughs) της γερμανικής εταιρείας “Flagsol GmbH τύπου SKAL – ET 150 σε σχηματισμό 138 κύκλων (loops) που θα έχουν συνολική επιφάνεια συλλογής ηλιακής ε ν έ ρ γ ε ι α ς 451.260 μ2 εντός γηπέδου εγκατάστασης 1.793,68 στρεμμάτων. Το ηλιακό πεδίο θα αναπτυχθεί σε πέντε (5) επίπεδα, που περιλαμβάνουν επτά (7) πλατείες (terraces) των οποίων το υψόμετρο θα κυμαίνεται από 423,5μ. έως 435,5μ. πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Ο ηλιοθερμικός σταθμός “ΥΠΕΡΙΩΝ 1” θα περιλαμβάνει σύ- στημα αποθήκευσης θερμικής ενέργειας (TES, Thermal Energy Storage), που θα αποτελείται από δύο δεξαμενές άλατος (εύτηκτο τήγμα ΚΝΟ3 και ΝαΝΟ3), για τη λειτουργία του σταθμού στο ονομαστικό του φορτίο και για χρονικό διάστημα δύο (2) ωρών.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...