16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ετοιμάζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων σε Ρέθυμνο και Φαιστό – Σύσκεψη σήμερα με Δημάρχους Ρεθύμνου και Φαιστού και μόνο με βουλευτές της ΝΔ – Αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ημερομηνία:

Σοβαρός είναι ο προβληματισμός που επικρατεί σε σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στην Κρήτη, με την τοπική αυτοδιοίκηση να εκφράζει σημαντικότατους φόβους και επιφυλάξεις, αναφορικά με το ότι υπάρχει η πιθανότητα να βρεθούν προ εκπλήξεως.

Καζάνι που βράζει η Κρήτη, με αφορμή την σύσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών, στις 18:00 το απόγευμα, για το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα. Η σύσκεψη αυτή βάζει την Κρήτη και πάλι στο κάδρο, ενώ τα θεσμικά πρόσωπα που έχουν κληθεί, αποτυπώνουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης για την χωροθέτηση κλειστών κέντρων, εάν και εφόσον φυσικά καταλήξουν στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων.

Συγκεκριμένα στη σημερινή σύσκεψη έχουν κληθεί μόνο δύο δήμαρχοι του νησιού, ο Περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης και οι βουλευτές Κρήτης μόνο της ΝΔ.

Όσον αφορά στους δημάρχους, κλήθηκαν μόνο ο Δήμαρχος Ρεθύμνου και ο Δήμαρχος Φαιστού, γεγονός που φουντώνει τα σενάρια για τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται αντίστοιχα στους δύο αυτούς δήμους. Στο μεν Ρέθυμνο, τα σενάρια μιλούν για το εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο στην περιοχή των Αρμένων ενώ όσον αφορά στο Δήμο Φαιστού, στο τραπέζι μπαίνει οι εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στο Τυμπάκι.

Χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη το υπουργείο Εσωτερικών και συμμετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και συντονιστής για το προσφυγικό Αλκιβιάδης Στεφανής.

Στη σύσκεψη κλήθηκαν και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από τις περιοχές όπου σχεδιάζονται τα κέντρα κράτησης, ανάμεσά τους οι βουλευτές Ρεθύμνης Γιάννης Κεφαλογιάννης (είναι και υφυπουργός Μεταφορών) και Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση των βουλευτών των περιοχών, όπου με βάση το κυβερνητικό σχέδιο θα μετεγκατασταθούν πρόσφυγες σε κλειστού τύπου κέντρα φιλοξενίας ενώ ο κ. Στεφανής ενημέρωσε τους βουλευτές και τα τοπικά στελέχη για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου της κυβέρνησης.

Στόχος της σύσκεψης ήταν να διερευνηθούν οι αντιδράσεις στις επίμαχες περιοχές αλλά και να πειστούν οι βουλευτές να μεταφέρουν το μήνυμα της αναγκαιότητας ατών των δομών στις περιφέρειές τους. Από την πλευρά των δύο βουλευτών της Κρήτης δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο διάστημα συζητείται έντονα το εγκαταλειμμένο  στρατόπεδο των Αρμένων λίγο έξω από το Ρέθυμνο για τη δημιουργία κλειστού κέντρου κράτησης μεταναστών. Ωστόσο, πέρα από τον απάνθρωπο χαρακτήρα των Κλειστών Κέντρων Κράτησης οι τοπικοί φορείς έχουν εκφράσει σοβαρές διαφωνίες για την καταλληλότητα του συγκεκριμένου χώρου καθώς τα κτίρια βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.

Εικόνα από το εγκαταλειμμένο στρατόπεδο των Αρμένων στο Ρέθυμνο, Rethemnos.gr

Υπενθυμίζεται πως οι δήμαρχοι της Κρήτης έχουν ζητήσει τη διεύρυνση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ με βάση το οποίο φιλοξενούνται πρόσφυγες σε διαμερίσματα διασκορπισμένοι σε διάφορα σημεία της χώρας, πρόγραμμα για το οποίο η κυβέρνηση έχει δηλώσει σαφώς πως δεν επιθυμεί τη συνέχισή του καθώς στέλνει λάθος μήνυμα για τη χώρα ως υποδοχέα μεταναστευτικών ροών.

Σ.Βαρδάκης: Πολιτική επιλογή αποκλεισμού η απουσία βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ από τις συναντήσεις για το προσφυγικό στην Κρήτη

«Είναι απορίας άξιο, ο αποκλεισμός βουλευτών της αντιπολίτευσης της Κρήτης από τις συναντήσεις που έγιναν χτες και σήμερα, με πρωτοβουλία των αρμοδίων υπουργών, με θέμα το προσφυγικό – μεταναστευτικό και τις δομές στην Κρήτη», τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «είναι αδιανόητο να εξαιρούνται οι εκλεγμένοι βουλευτές από μία τέτοια συνάντηση, η οποία αφορά ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα το οποίο ως κυβέρνηση διαχειριστήκαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, παρά τις απίστευτα αντίξοες συνθήκες».

«Το ακριβώς προηγούμενο διάστημα η σημερινή κυβέρνηση απέδειξε την αδυναμία διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Η μη πρόσκλησή μας δεν είναι παράληψη, αλλά πολιτική επιλογή αποκλεισμού», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

"google ad"

Τέλος, ο βουλευτης του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «όσες συναντήσεις και συσκέψεις και να κάνει η κυβέρνηση εν κρυπτώ, σε κάθε περίπτωση δε θα επιτρέψουμε στην Κρήτη κλειστές δομές (φυλακές) ανθρώπων κατατρεγμένων, ανήμπορων να υπερασπιστούν ακόμα και την ίδια τη ζωή τους».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ