21.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

ΕΦΕΤ: Μολυσμένο κρέας από Γαλλία και στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Μολυσμένο βοδινό κρέας με παθογόνο μικροοργανισμό είχαν προμηθευτεί από τη Γαλλία, τέσσερις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο παθογόνος μικροοργανισμός Ο157:Η7 (eae+, stx1+) ανιχνεύθηκε από τις βελγικές αρχές σε βοδινό κρέας, του οποίου η πρώτη ύλη προέρχεται από το σφαγείο «Group Bigard» (κωδικός έγκρισης FR 59 225104 CE) στη Γαλλία. Οι αρχές του Βελγίου ενημέρωσαν, με τη σειρά τους, τον ΕΦΕΤ στη χώρα μας, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση-απόσυρση του συνόλου των παραπάνω προϊόντων από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Πρόκειται για τις επιχειρήσεις:

«ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ ΣΙΑ Α.Ε.» (Κεντρική Κρεαταγορά Θεσσαλονίκης): αρ. παρτίδας 071878, (AV5: ωμοπλάτη με στήθος), ημερομηνία παραλαβής 16.06.2011, συνολική ποσότητα 173,8 κιλά.

«ΕΔΕΣΜΑ Α.Ε.» (Σίνδος, Θεσσαλονίκη): αρ. παρτίδας 071862 (AV5), ημ. παραλαβής 15.06.2011, συνολική ποσότητα 214,6 κιλά.

«ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ Α.Ε.» (Στέρνες Ακρωτηρίου, Χανιά Κρήτης): 1) αρ. παρτίδας 071887 (Plat de cote: μεσοπλεύριο κρέας, στηθοπλευρές), ημ. παραλαβής 16.06.2011, συνολική ποσότητα 49,7 κιλά και 2) Αρ. παρτίδας 071862 (Plat de cote), ημ. παραλαβής 16.06.2011, συνολική ποσότητα 45,7 κιλά.

«ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΡΕΑΤΩΝ Α.Ε.» (Τρίκλινο, Κέρκυρα) : 1) αρ. παρτίδας 072135 (Plat de cote), ημ. παραλαβής 15.06.2011, συνολική ποσότητα 49,9 κιλά και 2) αρ. παρτίδας 072135 (AV5), ημ. παραλαβής 15.06.2011, συνολική ποσότητα 190 κιλά.

Από την πλευρά του, το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων, ΚΕΕΛΠΝΟ, ενημερώνει, ότι δεν έχουν παρατηρηθεί κρούσματα σε καταναλώτες, τα οποία να συνδέονται με το συγκεκριμένο παθογόνο στέλεχος, στις περιοχές όπου διακινήθηκαν τα αναφερόμενα προϊόντα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, συνιστάται στους καταναλωτές να ακολουθούν ορθές πρακτικές υγιεινής και σωστό χειρισμό των τροφίμων στο σπίτι, όπως: σωστό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, καλό ξέβγαλμα και στέγνωμα. Το κρέας, συμπεριλαμβανομένου του κιμά, θα πρέπει να μαγειρεύεται καλά και να αποφεύγεται η διασταυρούμενη επιμόλυνση. Για παράδειγμα, χρήση διαφορετικής επιφάνειας κοπής για το ωμό κρέας, διαφορετικής για το μαγειρεμένο ή για τα φρέσκα λαχανικά. Εναλλακτικά, θα πρέπει να πλένεται η επιφάνεια κοπής με σαπούνι, μεταξύ των διαφόρων χρήσεων μίας επιφάνειας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρεσιτάλ για 2 πιάνα στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»

Η Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Χανίων σε συνεργασία...

Με εκπροσώπους ΤΟΕΒ της Π.Ε. Χανίων ο Νίκος Καλογερής

Η επικείμενη αλλαγή της νομοθεσίας από το ΥΠΕΝ που...

Πασχαλινό Bazaar από τον Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ

Ο Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, διοργανώνει Πασχαλινό Bazaar με...

Με τον πρώτο απολογισμό ολοκληρώθηκε η άσκηση «Μίνωας 2024»

Με τον «εν θερμώ» απολογισμό, ολοκληρώθηκε η άσκηση «Μίνωας 2024» στην...