21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

“Ε και τι θα κάνετε δηλαδή; Θα ψηφίσετε Μητσοτάκη;”: Μια ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος για τις Ευρωεκλογές στα Χανιά

Ημερομηνία:

Αν παρακολουθούσε κάποιος την προεκλογική διαδικασία δίχως να γνωρίζει τίποτα απ’ όσα έχουν συμβεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια θα έμενε με την εντύπωση ότι ο Τσίπρας έρχεται από μία τετραετία θριαμβευτική. Αλλά η τετραετία που προηγήθηκε κάθε άλλο παρά θριαμβευτική ήταν.

Μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε προγράμματα ακραίας λιτότητας και νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων που καμία κυβέρνηση της Δεξιάς δε θα μπορούσε να είχε εφαρμόσει δίχως να ξεσηκώσει επανάσταση από τις αντιδράσεις. Όμως, στην διακυβέρνηση της χώρας ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Και οι πολιτικές αυτές εφαρμόστηκαν με ελάχιστες αντιδράσεις.

Η έλλειψη αντιδράσεων εκ μέρους των πολιτών δημιούργησε την ψευδαίσθηση εντός του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι πολίτες δείχνουν κατανόηση, όταν στην πραγματικότητα, ένα μερίδιο πολιτών ένοιωθε παγιδευμένο και αδύναμο να αντιδράσει.

Κάνοντας αυτή την λάθος ανάγνωση της πραγματικότητας (όπως και σε τόσα άλλα ζητήματα) τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισαν να φέρονται σα να μην εφάρμοσαν ποτέ αυτά τα μέτρα.

Και το έκαναν αυτό με το εξής σκεπτικό:

Αφού αποδέχτηκαν ότι τα μέτρα ήταν “αναπόφευκτα”, κι αποδέχτηκαν τη μη ύπαρξη κάποιας εναλλακτικής, αφού σύμφωνα με το σκεπτικό τους, ο οποιοσδήποτε και αν είναι στην κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει το μνημόνιο, τότε σημασία δεν έχει η εφαρμογή των μέτρων (τα οποία ούτως ή άλλως είναι αναπόδραστα), αλλά η διαχείριση τους όσο πιο “ανθρώπινα” γίνεται.  Εφόσον ήταν αναπόδραστη η πραγματικότητα των μνημονίων και έκαναν ότι μπορούσαν για να είναι “ανθρώπινα”, τότε, δε χρειάζεται να κάνουν και κάποια αυτοκριτική, γιατί ουδείς θα μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο.

Κι έτσι, ενώ στην ουσία των πραγμάτων είχαν αποδεχτεί πλήρως το αφήγημα της Μέρκελ περί “πικρού φαρμάκου”, την ίδια στιγμή δίχως ίχνος αυτοκριτικής και με περισσια αλαζονία ο Πολάκης συνέχιζε να έχει το “ΟΧΙ” στο προφίλ του στο facebook, λες και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είχε τηρηθεί, κι ο Τσίπρας συνέχισε να αφήνει λουλούδια στην Καισαριανή. Σα να μην έχει γίνει τίποτα…

Όμως, τα λάθη δε σταμάτησαν εκεί.

Μην έχοντας αντιληφθεί στον ΣΥΡΙΖΑ την κρυφή οργή που είχε τμήμα του κόσμου το οποίο τον είχε ψηφίσει, αντί να προσπαθήσει να επικοινωνήσει με αυτούς τους πολίτες, επέλεξε μια στρατηγική διαρκούς πόλωσης με πολιορκητικό κριό τον Πολάκη, που έθετε αυτόματα πολλούς, ως πρόσφατα ψηφοφόρους τους, απέναντι. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την τακτική του όξυνε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ συναίσθημα αφού μετέτρεψε σε εχθρούς τους δυσαρεστημένους και απογοητευμένους ψηφοφόρους του τους οποίους ποτέ δεν προσπάθησε να ακούσει. Ίσως, γιατί δεν είχε τη δυνατότητα να ακούσει, επειδή δε μπορούσε να αλλάξει τις πολιτικές που είχε αποδεχτεί, ως κυβέρνηση είχε συνυπογράψει και εφάρμοζε;

Αυτό που δεν κατάλαβαν στο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πως η πόλωση λειτούργησε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζε λόγο ενάντια στα μνημόνια, όταν οι πολίτες ήταν στους δρόμους, τα κινήματα ήταν ενεργά και απέναντί του είχε τον Σαμαρά, αλλά δε μπορούσε να λειτουργήσει όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε τα μνημόνια και τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις δίχως να κάνει ίχνος αυτοκριτικής και έχοντας απέναντι του ένα Μητσοτάκη ο οποίος οσμιζόμενος το κοινωνικό κλίμα επέλεγε ένα λόγο μετριοπαθή θέτοντας στο περιθώριο ακραίες φωνές όπως αυτή του Άδωνι Γεωργιάδη.

Χαρακτηριστικό της αλαζονίας που διακατείχε πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτό που ακουγόταν συχνά στις συζητήσεις με πολίτες που τους ασκούσαν κριτική:

“Ε και τι θα κάνετε δηλαδή; Θα ψηφίσετε Μητσοτάκη;”

Λες και το γεγονός ότι απέναντι από τον ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν ο Μητσοτάκης αρκούσε για να συνεχίσουν να κυβερνούν…

Βεβαίως, όταν έχεις ζήσει 10 χρόνια μνημόνια, όταν το κόμμα που έχει εκλέξει ο λαός για να αντισταθεί στη συνέχιση μιας βαρβαρότητας καταλήγει να εφαρμόζει τις ίδιες πολιτικές, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε ιδιωτικοποιήσεις, σε ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, αύξησε κατακόρυφα τους φόρους, αντιμετώπισε ως “μπαταξήδες” εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, αθέτησε μία σειρά υποσχέσεων που ήταν στον πυρήνα της εκλογικής του επικράτησης, ο Μητσοτάκης δε μοιάζει πλέον και με ότι χειρότερο αλλά ως μια φυσική συνέχεια της “αναπόδραστης” πορείας των πραγμάτων.

"google ad"

Οι πολίτες δεν επικροτούν τις θέσεις Μητσοτάκη, αποδοκιμάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε το περιβάλλον ώστε το πέρασμα σε μία διακυβέρνηση Μητσοτάκη να είναι περίπου “φυσική”.

Το γεγονός όμως ότι η διαφορά ήταν μόλις 9 μονάδες οφείλεται στο ότι απέναντι από τον ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν ένας Μητσοτάκης. Σε άλλη περίπτωση, με έναν άλλο αντίπαλο, πιο κεντρώο, πιο επικοινωνιακό, η διαφορά, μην έχει κανείς αμφιβολία, θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Το γεγονός ότι απέναντι ήταν ένας Μητσοτάκης, συντέλεσε στο να συγκρατηθούν οι απώλειες.

Το ανησυχητικό βεβαίως είναι ότι με τις μέχρι τώρα δηλώσεις στελεχών αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, στον ΣΥΡΙΖΑ δε θέλουν ή δε φαίνεται να έχουν πάρει χαμπάρι τι έχει συμβεί.

Στις αρχικές δηλώσεις κάποιων κορυφαίων στελεχών, όπως του Γιάννη Δραγασάκη, δόθηκε μάλιστα η εντύπωση ότι ήταν περίπου και χαρούμενοι.

Κάποιοι έφτασαν στο σημείο να εννοήσουν ότι, αν μη τι άλλο, το αποτελέσμα έχει και θετικά στοιχεία, αφού αποτυπώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παγιώνεται ως μεγάλη δύναμη.

Και σε προηγούμενες οδυνηρές στιγμής, ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ικανότητα να βρίσκει νίκες, συμβολικές και πραγματικές, εκεί που δεν υπήρχαν.

Στη μη τήρηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, τα στελέχη του τότε έλεγαν ότι ακόμη και παρά τη μη εφαρμογή του, δόθηκε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρώπη ενάντια στις πολιτικές λιτότητας

Στις υπογραφές των μνημονίων έδωσαν έμφαση στις μικρές νίκες που πέτυχαν στη διαπραγμάτευσή και επιχειρηματολογούσαν για το πόσο καλύτερο είναι το δικό τους μνημόνιο από τα προηγούμενα

Επιχειρηματολόγησαν για την ανάγκη το μνημόνιο να εφαρμοστεί από αριστερή κυβέρνηση για να έχει “ανθρώπινο πρόσωπο”, λες και βάζοντας μια ανθρώπινη μάσκα σε ένα τέρας (σα ταινία θρίλερ μοιάζει…), αυτό κάνει καλύτερα τα πράγματα

Επανάλαμβαναν τις αυταπάτες τους ότι η Ευρώπη αλλάζει και σύντομα και άλλες χώρες θα στρίψουν “αριστερά”, σα πολιτικοί Κοέλιο που επειδή θέλουν κάτι πάρα πολύ, το σύμπαν ολόκληρο θα συνωμοτήσει για να το πετύχουν… Έπεσαν έξω σε όλες τις εκτιμήσεις τους.

Άραγε, θα αλλάξει κάτι τώρα;

Μπορούν να βγάλουν τα γυαλιά τα οποία τους προστατεύουν από την πραγματικότητα;

Είναι ικανοί να δουν την πραγματικότητα στα μάτια ή επιθυμούν να συνεχίσουν να ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν, σε μία φούσκα όπου περικλείονται μόνο με συμφωνούντες, χειροκροτητές και γλύφτες;

Θα αρχίσουν επιτέλους να ακούνε τις φωνές που τους ασκούνε κριτική; Θα αρχίσουν να ακούνε ακόμη και αυτούς που διαφωνούνε μαζί τους; Θα αρχίσουν επιτέλους να συναναστρέφονται με τον κόσμο εκεί κάτω και όχι μόνο με αυτούς που ξέρουν μόνο να τους λένε μπράβο;

Δυστυχώς η πρώτη εντύπωση είναι πως όχι.

Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήδη μιλούν για τον λαό που δεν πρόλαβε να καταλάβει την θετική αλλαγή που επέφερε το τέλος των μνημονίων, τον λαό που δεν αντιλήφθηκε τα θετικά μέτρα, τη Νέα Δημοκρατία που έσπρωξε τον έλληνα πολίτη προς την ακροδεξιά με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Άλλα στελέχη υποβαθμίζουν τη σημασία του αποτελέσματος λέγοντας ότι είναι ευρωεκλογές.

«Οταν τερματίζουμε δεύτεροι στις εκλογές, δεν μπορούμε να πούμε ότι κερδίσαμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ, δηλώνοντας ότι έλαβε το μήνυμα της ήττας «με ταπεινότητα» και ότι το αντιλαμβάνεται 100%… Όλα αυτά λίγο μετά από μία ήττα με μόλις 0,9%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε με κοντά 10 μονάδες, όμως, δε φαίνεται να έχει ούτε ταπεινότητα, ούτε να αντιλαμβάνεται τι έχει συμβεί. Δε φαίνεται ούτε καν ότι θέλει να αντιληφθεί τι έχει συμβεί. Ίσως δε μπορεί.

Ο Γιώργος Σταθάκης λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, είτε με δική του πρωτοβουλία είτε επειδή έτσι αποφασίστηκε συλλογικά, αποφάσισε να μοιράσει κάποια προεκλογικά φυλλάδια σε πολίτες των Χανίων. Εκεί, στον δρόμο, συνάντησε αρκετούς που έσπευσαν να του πούνε μπράβο, αλλά είδε και αρκετούς που του άσκησαν κριτική. Όχι επειδή τον θεωρούν εχθρό, αλλά επειδή η κοινωνία μας δεν αποτελείται μόνο από συμφωνούντες και χειροκροτητές αλλά και από αυτούς που έχουν διαφορετικές απόψεις. Ακόμα και από αυτούς που διαφωνούμε ιδεολογικά.

Δεν είναι εχθροί όσοι διαφωνούν. Και δεν είναι αληθινός ο πολωμένος, λόγω και της ίδιας αρχιτεκτονικής που λειτουργεί, μικρόκοσμος των social media.

Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιληφθεί το μήνυμα των εκλογών, τότε καλό θα είναι αυτό που έκανε ο Γιώργος Σταθάκης να το κάνουν πολλά παραπάνω στελέχη. Να ξεπεζέψουν και να μιλήσουν με τους πολίτες, όχι μόνο με αυτούς που σπεύδουν να τους κεράσουν ρακές αλλά και με τους πολλούς παραπάνω που απουσιάζουν, που απωθούνται από τέτοιου τύπου φιέστες.

Γιατί αλλιώς, η προφητεία Μπακογιάννη ότι τα Χανιά θα εκλέξουν τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, είναι πιθανό να βγει αληθινή…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη της αντίδραση μετά τα ισόβια – Σε κλάματα ξέσπασε η μητέρα της, αμίλητος ο Δασκαλάκης

Σε ισόβια καταδίκασε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τη Ρούλα Πισπιρίγκου για...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...