19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ε.Π.Κ.Κρήτης : Προστασία υπερχρεωμένου εμπόρου με το «νόμο Κατσέλη»

Ημερομηνία:

Δεκτή έκανε δικαστήριο την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που ζήτησε συνταξιούχος έμπορος και η άνεργη γυναίκα του, ενάντια στην προσπάθεια τράπεζας να επιταχύνει την αποπληρωμή οφειλής με αναγκαστική εκτέλεση για εμπορικά χρέη.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, νομικό προηγούμενο δημιουργεί η απόφαση του Ειρηνοδικείου Σητείας, που κρίνει ότι στο ν.3869/2010, υπάγονται και οι πρώην έμποροι ακόμη και για τα εμπορικά χρέη τους, υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι την απώλεια της εμπορικής τους ιδιότητας δεν είχαν τεθεί σε κατάσταση παύσης των πληρωμών τους αλλά εξυπηρετούσαν κανονικά τα χρέη τους.

Με τη σημαντική αυτή απόφαση του Ειρηνοδικείου Σητείας, στη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων, πήρε ανάσα οικογένεια δανειοληπτών σε βάρος της οποίας, Τράπεζα είχε εκδώσει διαταγή πληρωμής. Η Τράπεζα κινήθηκε εναντίον της οικογένειας, αν και οι δανειολήπτες είχαν καταθέσει αίτηση για να ρυθμίσουν το χρέος τους σύμφωνα με τον νόμο 3869/2010 τον γνωστό ως νόμο Κατσέλη.

Η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης κάνει λόγο για απόφαση “χαστούκι” στις θρασύτατες επιθετικές πολιτικές των τραπεζών, που λειτουργούν πλέον με αυτές τις τακτικές χωρίς να υπολογίζουν τις ουσιώδεις βλάβες που προκαλούν στα συμφέροντα των δανειοληπτών, αγνοώντας παντελώς την σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής (Συνήγορος του Καταναλωτή).

Ο σύζυγος είναι 66 ετών, σήμερα συνταξιούχος, και μέχρι πρότινος διατηρούσε επιχείρηση σούπερ μάρκετ, που έκλεισε φορολογικά στα τέλη του 2011. Στις αρχές του έτους 2013 ο χρεωμένος συνταξιούχος μαζί με την άνεργη σύζυγό του ζήτησαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους εντασσόμενοι στο ν.3869/2010. Η σύζυγος η οποία είναι συνοφειλέτης στην ίδια Τράπεζα, είναι 51 ετών, ασχολούνταν παλαιότερα με αγροτικές εργασίες και σήμερα είναι άνεργη.

Ωστόσο η Τράπεζα, αν και ενήμερη για την κίνηση των δανειοληπτών, ζήτησε την έκδοση διαταγής πληρωμής και μάλιστα ζήτησε και την επίσπευσή της, υποχρεώνοντας τους δανειολήπτες να κινητοποιήσουν τα δικά τους όπλα καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα “άμυνας”.

Παρά τις αιτιάσεις του δικηγόρου της Τράπεζας, που ζήτησε την απόρριψη της αίτησης των δανειοληπτών, ως νόμω και ουσίας αβάσιμη και αναληθή, αναφέροντας ακόμα ότι τα χρέη είναι εμπορικά, καθόσον είχαν σούπερ μάρκετ, το Ειρηνοδικείο Σητείας ανέστειλε την αναγκαστική εκτέλεση που επισπευδόταν από τη διαταγή πληρωμής, για λογαριασμό της Τράπεζας, με την υπαρ.91/2013 απόφασή του.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό ότι η αίτηση ρύθμισης των δανειοληπτών θα ευδοκιμήσει και ακόμα έκανε δεκτά τα αιτήματα των δανειοληπτών όπως αυτά υποβλήθηκαν και είναι:

α)να ανασταλεί η διαδικασία της επισπευδόμενης αναγκαστικής εκτέλεσης που έχει τεθεί σε κίνηση

β)να διαταχθεί η διατήρηση της πραγματικής και νομικής κατάστασης της περιουσίας τους

γ)να απαγορευτεί στην Τράπεζα η εγγραφή προσημείωσης σε υποθήκη.

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
Ιωάννα Μελάκη

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...