17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

“Ηλίανθος”: Το “Σχολείο του Δάσους” στα Χανιά που προάγει το ελεύθερο παιχνίδι και τις αυθόρμητες δραστηριότητες των παιδιών | Φωτός

Ημερομηνία:

Μία ξεχωριστή δράση για παιδιά συμβαίνει στα Χανιά αυτό το καλοκαίρι.

Πρόκειται για το Σχολείο Δάσους “Ηλίανθος” που πραγματοποιείται στο δασάκι της Χρυσής Ακτής, μία δημιουργική δράση παιδιών στη φύση, στο δάσος, σε ατμόσφαιρα ελευθερίας.

Το Σχολείο Δάσους “Ηλίανθος” είναι μια πρωτοβουλία που πρόθεση έχει να φέρει τα παιδιά σε ένα ελεύθερο και φυσικό περιβάλλον, με βόλτες/παιχνίδι και ό,τι άλλο προκύψει.

Το Σχολείο του Δάσους είναι καθοδηγούμενο από τα παιδιά, παροτρύνοντάς τα να συμμετέχουν σε αυτό που τα ενδιαφέρει περισσότερο στην φύση, προάγοντας το ελεύθερο παιχνίδι και τις αυθόρμητες δραστηριότητες.

Πλαισιωμένο από μία πλειάδα συνεργατών, το σχολείο προάγει το ελεύθερο παιχνίδι και τις αυθόρμητες δραστηριότητες στο ύπαιθρο, την εξερεύνηση, την παρατήρηση των ζώων, τον πειραματισμό με τη μουσική, τη ζωγραφική, τη δημιουργία με τον πηλό, τις κατασκευές, το θεατρικό παιχνίδι αλλά και το θέατρο σκιών, τις κατασκευή μασκών, αλλά και πιο καθιερωμένα παιχνίδια όπως το κρυφτό και αθλήματα όπως το βόλεϊ, το ποδόσφαιρο, και οτιδήποτε μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή!

Ως Σχολείο του Δάσους, οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται στο πολύ όμορφο δασάκι της Χρυσής Ακτής, μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Χανίων.

Σχετικά με τη φιλοσοφία του σχολείου, αναφέρεται σε σχετικό φυλλάδιο ότι:

Το Σχολείο μας ενδιαφέρεται για την επαφή του παιδιού με τον εαυτό του και όχι με ιδέες για τον εαυτό του. Το σχολείο λοιπόν δεν καλλιεργεί πρότυπα συμπεριφοράς, καθώς δεν γίνεται να κατανοήσεις το παιδί όπως είναι, όταν  αναζητάς το πώς θα έπρεπε να είναι.

Οι συνεργάτες του σχολείου είναι οι εξής:

Αντώνης Τζαμπαζάκης

"google ad"

Δάσκαλος, Βιολόγος. Έχει εργαστεί στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και στην ειδική αγωγή, σε δημόσια σχολεία στα Χανιά, και στην τριτοβάθμια ως ερευνητής στην Ψυχοφυσιολογία και ως υποψ.διδ.στην Βιοφωτονική. Είναι σε στενή επαφή και συνεργασία με σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού που ενδιαφέρονται για τη νοημοσύνη και την ψυχολογική ελευθερία του παιδιού.

Ελένη Τσοντάκη

Βοηθός βρεφονηπιοκόμου, έχει εργαστεί σε παιδικούς σταθμούς και παρακολουθήσει σεμινάρια για θεατρικό παιχνίδι, και σεμινάρια αντίληψης και διδασκαλίας στην προσχολική ηλικία.

Γιούλι Κατσιμπίρη

Περιβαλλοντολόγος, με μεγάλη αγάπη στο τραγούδι και τη μουσική, και πεποίθηση στο ότι η μουσική, ο χορός και το παιχνίδι στη φύση βοηθούν στην άνθισμα της ελευθερίας, τη δημιουργικότητας και της ξεγνοιασιάς του παιδιού.

Ιωάννα Βαβουράκη

Δασκάλα προσχολικής και πρώιμης παιδικής ηλικίας σε δημόσια νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς στa Xανιά. Ίδρυσε την ομάδα εθελοντισμού “εθελοντίστας” για να ενθαρρύνει και να γνωρίσει στα παιδιά τον εθελοντισμό. Συμμετέχει ως ομιλήτρια σε συνέδρια και σεμινάρια αναφορικά με θέματα σχολικής βίας, ψυχολογίας παιδιών και εφήβων, διατροφής και άσκησης κλπ. Έχει πιστοποιήσεις Πρώτων βοηθειών- πτυχίο RTI, και είναι ενεργό μέλος των “Γιατρών του Κόσμου”.

Παναγιώτης Παντζέκος

Καθηγητής Φυσικής σε ελληνικά δημόσια σχολεία. Μέλος του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης (http://www.sfak.org). Εκτός του να μελετά τη Φυσική (μεταπτυχιακό στη θερμοδυναμική), απολαμβάνει να παρατηρεί τα αστέρια με το τηλεσκόπιο, να αναγνωρίζει αστερισμούς και να συζητά για την αστρονομία κάτω απ’τον έναστρο ουρανό με παιδιά από 5 έως 105 ετών!

Γιώργος Κάκκαρης

Βιολόγος (Mάστερ στην Εφαρμοσμένη Γενετική), με μεγάλο ενδιαφέρον στο να εξερευνήσει την πιθανότητα ο άνθρωπος να είναι τελείως ελεύθερος, και στις βόλτες με τον σκύλο του, Ζάχο.

Τμήματα Σχολείου Δάσους

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, για δύο πρωινές (09:00πμ-11:00πμ), η απογευματινές ώρες (18:00πμ-20:00πμ), η ομάδα προσχολικής ηλικίας, για παιδιά ηλικίας από 3 ετών έως 6 ετών, γεμίζει το δάσος της Χρυσής Ακτής με γέλια και φωνές!

ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, για δύο πρωινές (09:00πμ-11:00πμ), ή απογευματινές ώρες (18:00πμ-20:00πμ), η ομάδα παιδικής ηλικίας, για παιδιά ηλικίας από 6 ετών έως 12 ετών, εξερευνά και δημιουργεί στο δάσος της Χρυσής Ακτής.

Επικοινωνία

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ:

ΜΠΟΝΙΑΛΗ 13-19, Πρώτος Όροφος/Κτιριο Γ, 6945216526, 28210-50030

Οι δραστηριότητες του σχολείου μας πραγματοποιούνται στο δάσος της Χρυσής Ακτής, λίγο έξω από τα Χανιά!

Ηλίανθος Σχολείο Δάσους

Διέυθυνση: Χρυσή Ακτή, Δαράτσος

Χανιά, Κρήτη Τ.Κ. 73100

Email: info@sunflower.edu.gr
Κιν: 6945216526
Φαξ: 2821050030

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...