13.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

ΗΠΑ και Γερμανία έφυγαν από την Τουρκία και έφεραν τους πυραύλους Patriot στην Κρήτη – Ρήψη 30 πύραυλων Patriot σε κοινή άσκηση με την ονομασία “Rapid Arrow” | Φωτός+Βίντεο

Ημερομηνία:

Στο επίκεντρο ενός γεωστρατηγικού πολέμου μεγάλης σημασίας βρίσκεται ξανά η Κρήτη μετά την απόφαση των ΗΠΑ για μεταφορά των πυραύλων Patriot από την Τουρκία στην Κρήτη.

Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του αναλυτή Webster Tarpley, οι ΗΠΑ και η Γερμανία ανακοίνωσαν την απόσυρση των πυραυλικών τους συστημάτων από τα νότια σύνορα της Τουρκίας. Όπως τονίζει, πρόκειται για ένα χτύπημα στην κυβέρνηση Ερντογάν αφού τα συγκεκριμένα συστήματα είχαν τοποθετηθεί μετά από απαίτηση του Προέδρου Ερντογάν που διαμαρτυρόταν στο ΝΑΤΟ ότι απειλούταν από τη Συρία και ότι χρειαζόταν δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για να προστατεύσει τα σύνορά του.

Στα μέσα Αυγούστου εκδόθηκε μία κοινή δήλωση των ΗΠΑ και της Τουρκίας που δήλωνε τα εξής: “Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την Τούρκικη κυβέρνηση ότι το πυραυλικό σύστημα Patriot για το οποίο υπάρχει συμφωνία για παραμονή τους ως τον Οκτώβριο, δεν πρόκειται να ανανεωθεί”

Οι περίπου 300 στρατιώτες που απασχολούνταν στο πυραυλικό σύστημα έφυγαν από τη χώρα.

Την ίδια περίοδο η Γερμανία ανακοίνωση επίσης ότι τα δικά της πυραυλικά συστήματα και 250 στρατιώτες θα φύγουν από την Τουρκία αρχές Οκτωβρίου.

Η άσκηση “Rapid Arrow”

Την Πέμπτη οι ΗΠΑ μαζί με τη Γερμανία συμμετείχαν σε βολές πυραύλων Patriot στο Πεδίο Βολής Κρήτης.

“Μπορεί να το αισθανθείς, έτρεμε το φορτηγό”, είπε ο στρατιώτης Duvall, σύμφωνα με την ιστοσελίδα με νέα του στρατού των ΗΠΑ Stars and Stripes.

H άσκηση με την ονομασία “Rapid Arrow” έδωσε την ευκαιρία στους στρατιώτες να συμμετέχουν στη ρήψη 30 πυραύλων Patriot στο Κρητικό πέλαγος. Nα αναφέρουμε ότι αρχικά ο σχεδιασμός μιλούσε για ρήψη 10 πυραύλων.

Η συγκεκριμένη άσκηση ήταν η πρώτη φορά μετά το 2008 που οι ΗΠΑ συμμετείχαν σε βολές πυραύλων Patriot στο Πεδίο Βολής Κρήτης, το μόνο σημείο στην Ευρώπη όπου επιτρέπεται η ρήψη πυραύλων.

Οι ηγέτες του στρατού των ΗΠΑ ελπίζουν τώρα ότι θα μπορούν τακτικά να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο Πεδίο Βολής σε συνεργασία με την Ολλανδία και τη Γερμανία που έχουν επίσης ανεπτυγμένα συστήματα πυραύλων Patriot.

“Έτσι μόνο θα πάμε μπροστά”, είπε ο Γερμανός Στρατηγός  Michael Gschossmann, που βρέθηκε στο Πεδίο Βολής Κρήτης για να παρατηρήσει τις βολές, “όταν εκπαιδευόμαστε μαζί, όταν ασκούμαστε μαζί, αυτός είναι ο θεμέλιος λίθος της επιτυχίας”

To Π.Β.Κ. το μόνο σημείο στην Ευρώπη όπου επιτρέπεται ρήψη πυραύλων

Nα σημειώσουμε ότι το Πεδίο Βολής Κρήτης δεν είναι απλά το μόνο σημείο στην Ευρώπη όπου επιτρέπεται η ρήψη τέτοιων πυραύλων, αλλά ότι επί αρκετά χρόνια γινόταν και ρήψη πυραύλων Lance οι οποίοι περιείχαν στη δεξαμενή τους 200 λίτρα UDMH.

"google ad"

Πρόκειται για μία καρκινογόνος ουσία που απορροφάται από το δέρμα, ουσία που ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες μπορεί να μολύνει έκταση μέχρι 28 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην ξηρά. Η διάχυση αυτού του συστατικού στο νερό πολλαπλασιάζει την τοξικότητα του αλλά και την έκταση μόλυνσης.

Αυτοί οι πύραυλοι και τόσοι άλλοι, που κατέληγαν (και καταλήγουν) στο βυθό της θάλασσας σε μικρή απόσταση από τις ακτές της Κρήτης ποτέ δεν περισυλλέγησαν. Μένουν εκεί, ως ωρολογιακές βόμβες που απλά περιμένουν να εκραγούν.

Να πούμε ότι υπήρχε μόνο άλλο ένα σημείο στον κόσμο όπου γινόταν δοκιμές με πυραύλους Lance. Πρόκειται για την τεράστια έρημο στο New Mexico των ΗΠΑ με την ονομασία White Sands.

Εκεί – χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από οποιαδήποτε κατοικημένη περιοχή – εδράζεται η μεγαλύτερη στρατιωτική εγκατάσταση των ΗΠΑ. Εκεί, έγινε και η πρώτη δοκιμή πυρηνικής βόμβας.

Trinity_Test_Fireball_16ms

Εκεί, σε αυτό το απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον, γινόταν και οι δοκιμές των πυραυλικών συστημάτων Lance.

Να το επαναλάβουμε λοιπόν: δύο μέρη υπήρχαν στον κόσμο όπου γινόταν δοκιμές με τους συγκεκριμένους πύραυλους. Στις ΗΠΑ, σε μια τεράστια στρατιωτική εγκατάσταση, σε μια τεράστια έρημο, σε απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον στη μέση του πουθενά και στα τουριστικά Χανιά της Κρήτης.

Πλέον, δε γίνονται δοκιμές με πυραύλους Lance, όμως παραμένουμε η εξαίρεση στον κανόνα της Ευρώπη, το μόνο μέρος όπου επιτρέπεται η ρήψη πυραύλων.

Διαβάστε σχετικά και ΕΔΩ.

Δείτε βίντεο από την κοινή άσκηση ΗΠΑ – Γερμανίας “Rapid Arrow” που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου στο Πεδίο Βολής Κρήτης:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=oEkO8wwlHqM”]

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ