16.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ελπίζει σε επιστροφή στον Λευκό Οίκο το 2024

Ημερομηνία:

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία για τον Ντοναλντ Τραμπ. Αφού λοιπόν είδε και απόειδε, αποφάσισε να διεκδικήσει νέα θητεία αυτή τη φορά το 2024.

«Ήταν τέσσερα φανταστικά χρόνια. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε τέσσερα χρόνια ακόμη. Διαφορετικά θα σας ξαναδώ σε τέσσερα χρόνια» δήλωσε την Τρίτη το βράδυ στη διάρκεια χριστουγεννιάτικης γιορτής στον Λευκό Οίκο.

Η γιορτή, στην οποία συμμετείχαν αξιωματούχοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δεν ήταν ανοικτή για τον Τύπο όμως ένα βίντεο από την ομιλία του Τραμπ κυκλοφόρησε λίγο αργότερα.

Ένα μήνα μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ο Ρεπουμπλικάνος εξακολουθεί να αρνείται να παραδεχθεί την ήττα του απέναντι στον υποψήφιο των Δημοκρατικών.

Κλεισμένος στον Λευκό Οίκο έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις δημόσιες εμφανίσεις τους, περιοριζόμενος στον αγαπημένο τρόπο επικοινωνίας του, το Twitter, στο οποίο αναρτά συχνά σχόλια καταγγέλλοντας νοθεία στις εκλογές, χωρίς να παρουσιάζει αποδείξεις.

Σε ένα περίεργο βίντεο που μεταδόθηκε χθες Τετάρτη το απόγευμα ο Τραμπ επανέλαβε χωρίς και πάλι στοιχεία τις καταγγελίες του. «Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές παρακολουθήσαμε μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια να ανακηρυχθεί νικητής, ακόμη και όταν η καταμέτρηση δεν είχε ολοκληρωθεί σε πολλές πολιτείες κλειδιά» δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος.

«Η συνταγματική διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί. Θα υπερασπιστούμε την εντιμότητα των εκλογών διασφαλίζοντας ότι θα καταμετρηθεί κάθε νόμιμη ψήφος» τόνισε σε αυτό το βίντεο διάρκειας 46 λεπτών που αναρτήθηκε στο Facebook.

Τον εγκατέλειψε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Την Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ, ένας από τους στενότερους συμμάχους του Τραμπ, είχε δηλώσει: «Σε αυτό το στάδιο, δεν έχουμε δει απάτη σε κλίμακα ικανή να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών».

Σε αυτό το περίεργο κλίμα, όπου ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ ετοιμάζει την ομάδα του και ο απερχόμενος διαδίδει θεωρίες συνωμοσίας, η Ουάσινγκτον διερωτάται για τη συμπεριφορά του Τραμπ την ημέρα της παράδοσης της προεδρίας.

Σύμφωνα με το NBC, ο Ρεπουμπλικάνος έχει δηλώσει στον στενό του κύκλο ότι ίσως ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις εκλογές του 2024 στις 20 Ιανουαρίου, ημέρα της ορκωμοσίας του Μπάιντεν, στην οποία δεν θα παραστεί.

Ο πρώην επιχειρηματίας θεωρείται προληπτικός. Το 2017 είχε καταθέσει τα έγγραφα για την υποψηφιότητά του το 2020 στις 20 Ιανουαρίου, όταν ανέλαβε την προεδρία.

Πιστός στην τάση του να προκαλεί, ο Τραμπ ενδέχεται να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για να κάνει κάτι που συνηθίζει: αντίπραξη. Πολλές φορές στη διάρκεια της θητείας του είχε μποϊκοτάρει το δείπνο της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου και οργάνωσε μια προεκλογική εκστρατεία.

Δρόμος γεμάτος παγίδες

"google ad"

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για το 2024 θα του επιτρέψει σίγουρα να παραμείνει στο επίκεντρο της προσοχής βραχυπρόθεσμα. Όμως ο δρόμος του είναι γεμάτος παγίδες.

Από τις 20 Ιανουαρίου θα είναι «πρώην πρόεδρος» και η εξίσωση θα αλλάξει ριζικά: Ο φόβος που προκαλεί στους Ρεπουμπλικάνους κοινοβουλευτικούς και η προσοχή των μέσων ενημέρωσης που έχει θα μειωθούν σημαντικά. Επιπλέον όλα τα μάτια θα στραφούν στον διάδοχό του, αλλά και σε γερουσιαστές ή κυβερνήτες από το κόμμα του που ονειρεύονται να είναι υποψήφιοι για την προεδρία.

Όπως υπενθυμίζει συχνά με τα tweet του ο Τραμπ δεν υπέστη μεγάλη εκλογική ήττα στις προεδρικές εκλογές κάτι που σημαίνει ότι έχει ακόμη αρκετούς υποστηρικτές.

Η καταμέτρηση συνεχίζεται αλλά ένα είναι βέβαιο: η συμμετοχή στις εκλογές του 2020 ήταν ιστορική. Ο Μπάιντεν συγκέντρωσε περισσότερες από 81 εκατομμύρια ψήφους, αριθμό ρεκόρ. Αλλά και ο Τραμπ ξεπέρασε τις 74 εκατομμύρια ψήφους, επίσης ρεκόρ.

Τελικά θα είναι υποψήφιος σε τέσσερα χρόνια;

Ξανά υποψήφιος το 2024

Τίποτα δεν είναι λιγότερο βέβαιο. Ο Τραμπ, όπως δηλώνει ο ίδιος, οδηγείται από το ένστικτο. Ο στρατηγικός σχεδιασμός δεν είναι το ισχυρό του σημείο.

Θεωρητικά τίποτα δεν τον εμποδίζει να διεκδικήσει ξανά την προεδρία το 2024. Το αμερικανικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει σε έναν πρόεδρο να διεκδικήσει τρίτη θητεία, αλλά όχι το να κάνει δύο μη διαδοχικές θητείες.

Μόνο ένας Αμερικανός πρόεδρος το έχει καταφέρει: ο Γκρόβερ Κλίβελαντ στο τέλος του 19ου αιώνα. Εξελέγη το 1884, ηττήθηκε το 1888 και επανεξελέγη το 1892. Στα βιβλία της ιστορίας αναφέρεται ως ο 22ος και ο 24ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Όμως ο Κλίβελαντ ήταν 56 ετών στην αρχή της δεύτερης θητείας του, ενώ ο Τραμπ θα είναι 78.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ