18.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

ΗΠΑ: 17 νέες κατηγορίες σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ

Ημερομηνία:

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι απαγγέλθηκαν 17 νέες κατηγορίες για κατασκοπεία σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ, του ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks, που αφορούν τη δημοσιοποίηση αμερικανικών απορρήτων εγγράφων το 2010.

Οι κατηγορίες συνδέονται με την αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών, ιδίως των ονομάτων πληροφοριοδοτών των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν στο Ιράν, τη Συρία, την Κίνα, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, ανέφεραν οι εισαγγελείς. Εν μέρει, οι νέες κατηγορίες σε βάρος του Ασάνζ συνδέονται με τη συνεργασία του με την Τσέλσι Μάνινγκ, την πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, για να εξασφαλίσει τα αρχεία. Οι εισαγγελείς διατείνονται ότι η δραστηριότητα αυτή είναι εντελώς διαφορετική από τη δημοσιογραφική δουλειά και τη χαρακτηρίζουν συνωμοσία. Τονίζουν ότι ακόμη ο Αυστραλός γνώριζε ότι η αποκάλυψη των περίπου 750.000 εγγράφων θα έπληττε τις ΗΠΑ.

Ο Ασάνζ, ο οποίος συνελήφθη την 11η Απριλίου στο Λονδίνο μετά την άρση του ασύλου του από την πρεσβεία του Ισημερινού, με βάση το νέο κατηγορητήριο κινδυνεύει με ποινή 170 χρόνων κάθειρξης, σε περίπτωση που εκδοθεί στις ΗΠΑ. Η Τσέλσι Μάνινγκ, που είχε αφεθεί ελεύθερη το 2017, ήδη οδηγήθηκε ξανά στη φυλακή, διότι αρνήθηκε να καταθέσει εναντίον του Ασάνζ.

Οι κατηγορίες ενδέχεται να εγείρουν ζητήματα που άπτονται της Πρώτης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία προστατεύει την ελευθερία του λόγου. Πολλά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν άλλωστε συχνά αποκαλύψεις που βασίζονται στο περιεχόμενο κλειστών πηγών, συμπεριλαμβανομένων διαβαθμισμένων εγγράφων. «Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι δημοσιογράφος», επέμεινε ωστόσο ο Τζον Ντίμερς, στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης αρμόδιο για ζητήματα εθνικής ασφαλείας.

Ο Ασάνζ παραμένει έγκλειστος σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Βρετανία, όπου εκτίει ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων διότι παρέβη τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του, ενώ καταζητείται επίσης από τις αρχές της Σουηδίας εξαιτίας κατηγοριών σε βάρος του για βιασμό. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η απόφαση για την έκδοσή του επαφίεται στο σύστημα δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρήτη: Ο θάνατος του Μανόλη και οι τραγικές αδυναμίες του ΕΣΥ

Την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει την διενέργεια των...

Η ποδοσφαιρική ομάδα των Σφακίων στο μικροσκόπιο της εκπομπής “Bίλατζ Γιουναϊντεντ”

Αφιερωμένη στα ποδοσφαιρικά Σφακιά θα είναι η δημοφιλής εκπομπή...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οριστικό τέλος στα σενάρια για ευρωπαϊκή θέση

Σας λέω την είδηση με το «καλημέρα»: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν...