22.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Ηπιότερη η κακοκαιρία που έρχεται στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Τα νεότερα στοιχεία των προγνωστικών μοντέλων δίνουν μία σημαντική εξασθένηση του Βαρομετρικού χαμηλού με χαρακτηριστικά Μεσογειακού κυκλώνα, αφού πλήξει για σήμερα περιοχές της Πελοποννήσου της Στερεάς και της Εύβοιας, και στη συνέχεια από το Σάββατο με αλλαγή πορείας προς τα νότια της Πελοποννήσου θα περάσει δυτικά από την Κρήτη με κατεύθυνση προς την κεντρική Μεσόγειο.

Η αλλαγή πορείας του συστήματος μειώνει την όποια πιθανότητα επικινδυνότητας καιρικών φαινομένων στο νησί μας και ελπίζουμε στην επιβεβαίωση των βροχοπτώσεων οι οποίες είναι αναγκαίες για την περίοδο αυτή.

Σε κάθε περίπτωση το “Προλαμβάνεις είναι καλύτερο του Θεραπεύειν” και για το λόγο αυτό απαιτείται διαρκής παρακολούθηση των νεότερων προγνωστικών δεδομένων για αντικειμενική ενημέρωση του κοινού μέχρι και την οριστική απομάκρυνση του Βαρομετρικού χαμηλού στην ανατολική Μεσόγειο από το Σάββατο αργά το βράδυ.

Η αναλυτική πρόγνωση καιρού από τον μετεωρολόγο Εμμανουήλ Λέκκα:

Καθυστερημένα φαίνεται να ξεκινά η δυναμική εκδήλωση των καιρικών φαινομένων σε περιοχές της Πελοποννήσου της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας όπου θα πληγούν από την επέλαση του ενισχυμένου βαρομετρικού χαμηλού με χαρακτηριστικά  Μεσογειακού κυκλώνα. Παρόλα αυτά δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί η δυναμική του και καλώς υπάρχουν προειδοποιήσεις προς τους πολίτες και τις Δημοτικές αρχές των περιοχών αυτών, αλλά  εκτιμώ ότι στο μέγιστο βαθμό επαγρύπνησης θα βρίσκεται και ο Κρατικός μηχανισμός για άμεση επέμβαση, όπου αυτό απαιτηθεί.

Τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα δείχνουν (και επιμένουν σε αυτό) ότι το σύστημα θα εξασθενήσει σημαντικά στη φάση εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων στην Πελοπόννησο και τη Στερεά και στη συνέχεια από το Σάββατο το πρωί θα κινηθεί νότια της Πελοποννήσου και περνώντας δυτικά της Κρήτης θα κατευθυνθεί προς την ανατολική Μεσόγειο. Η σημαντική εξασθένηση του, καθώς και η αλλαγή πορείας του, μειώνουν τον βαθμό επικινδυνότητας εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων στην ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες καθώς και στην Κρήτη. Παρόλα αυτά φαινόμενα βροχής ή και τοπικών καταιγίδων θα εκδηλωθούν στις περιοχές αυτές αλλά στα συνήθη πλαίσια εκδήλωσης του καιρού. Οι πολύ ενισχυμένοι άνεμοι θα επηρεάσουν παράκτιες ζώνες της Πελοποννήσου και νησιών του Ιονίου, ενώ στο Αιγαίο η ένταση τους θα ενισχυθεί από ΝΔ διευθύνσεις μέχρι το Σάββατο το απόγευμα και από Βόρειες διευθύνσεις για την Κυριακή αλλά χωρίς να δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες του νησιού μας.

Στο νησί μας για σήμερα Παρασκευή αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες στα δυτικά και νότια θα είναι πιο αυξημένες και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί ασθενής βροχόπτωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΔ διευθύνσεις στα δυτικά με ένταση 4-6 Μποφώρ, ενώ στα ανατολικά της Κρήτης θα πνέουν από Νότιες διευθύνσεις 3-4 Μποφώρ. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα κυμανθεί στους 28 με 30⁰C.

Για το Σάββατο, στο πέρασμα του βαρομετρικού χαμηλού δυτικά της Κρήτης με νότια κατεύθυνση, αναμένονται αρχικά το πρωί λίγες νεφώσεις οι οποίες πολύ γρήγορα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές πρόσκαιρης έντασης, με πιθανότητα και για καταιγίδα, κυρίως σε δυτικές περιοχές της Κρήτης, ενώ ανατολικά η εκδήλωση του καιρού θα είναι πιο ήπια. Οι άνεμοι από ΝΔ διευθύνσεις θα ενισχυθούν πρόσκαιρα σε δυτικές και νότιες περιοχές των Χανίων με ένταση 4-5 (τοπικά έως και 6)  Μποφώρ, ανατολικά θα διατηρηθούν Ανατολικοί με ένταση 3-4 Μποφώρ.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, ξημερώματα Κυριακής, μετά την αποχώρηση του Βαρομετρικού χαμηλού προς την ανατολική Μεσόγειο θα αποκατασταθεί και θα ενισχυθεί το Βόρειο ρεύμα στην Κρήτη και παράλληλα θα εισβάλει μία ψυχρότερη αέρια μάζα πάνω απο το νησί μας.  Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνιση τους βροχές σχεδόν σε ολόκληρη την Κρήτη οι οποίες κατά τόπους θα έχουν κάποια ένταση, ιδιαίτερα για τα βόρεια τμήματα του νησιού. Από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής αναμένεται σταδιακή εξασθένηση των Βορείων ανέμων καθώς και  των καιρικών φαινομένων. Οι εντάσεις των Βορείων ανέμων δεν αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε  χαμηλότερα επίπεδα.

Την Δευτέρα θα διατηρηθούν κάποιες νεφώσεις, κυρίως στα βόρεια τμήματα της Κρήτης με πιθανότητα για κάποιες ασθενείς τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες. Στη συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί σημαντικά και από την Τετάρτη θα επανέλθουμε σε υψηλότερες και πιο καλοκαιρινές και πάλι θερμοκρασίες και πολύ καλές θάλασσες λόγω των εξασθενημένων ανέμων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...