15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ηράκλειο: Μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας

Ημερομηνία:

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο η αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία για “έναν κόσμο αλληλεγγύης και ελευθερίας”.

Όπως είναι φανερό και στις φωτογραφίες, η Πλατεία Ελευθερίας ήταν κατάμεστη από κόσμο δίνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στον ρατσισμό και στη μισαλλοδοξία.

Τη συγκέντρωση άνοιξαν οι μουσικοί: Κ. Αβυσσινός, Γ. Μανωλάκης, Α. Ξυλούρης, Ν. Ξυλούρης, Χ. Παναγιωτάκης , Γ.Παξιμαδάκης, Γ. Σταυρακάκης και Ν. Χριστόπουλος.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν δεκάδες οργανώσεις και συλλογικότητες ενώ περίπου στις 8 το απόγευμα ξεκίνησε και η μαζική πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, με συνθήματα κατά του φασισμού.

Λ.Σ./ΕΦΣΥΝ
Αντιφασιστική συγκέντρωση Ηράκλειο 4 Ιουνίου 2020

«Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή Ηρακλείου»:

Το ρατσιστικό ντελίριο της κυβέρνησης δεν έχει όρια. Μέσα στην καραντίνα προχώρησε σε μαζικές εγκληματικές επαναπροωθήσεις οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους άνθρωποι, σε μαζικές απορρίψεις αιτήσεων ασύλου, αναίτιες συλλήψεις, πρόστιμα σε πρόσφυγες που είχαν δικαιολογημένη μετακίνηση. Τώρα έρχεται να δώσει, στοχευμένα, την διοίκηση των κάμπ σε στελέχη της ΝΔ , απόστρατους  αξιωματικούς και κήρυκες ρατσιστικού μίσους όπως ο Χρήστος Τσιάχρης.

Ταυτόχρονα, έχει ξεκινήσει μια βιομηχανία απόρριψης αιτήσεων ασύλου, με εκατοντάδες αναίτιες απορρίψεις καθημερινά. Προκειμένου λοιπόν να γίνει προσφυγή για την απόρριψη οι πρόσφυγες πρέπει από μόνοι τους να ψάξουν να βρουν νομική βοήθεια την στιγμή που  όχι μόνο δε τους παρέχεται κάποιος μεταφραστής για να μπορέσουν να συνεννοηθούν αλλά τους έχει  απαγορευτεί να βγουν από τα καμπ μέχρι της 7 Ιούνη.

Παράλληλα, οι συνθήκες παραμένουν άθλιες στα καμπ απ όλες τις απόψεις , η υγειονομική περίθαλψη δε φτάνει, το φαγητό δε είναι αρκετό και τις περισσότερες φορές είναι μια απλή ξηρά τροφή με μηδενική θρεπτική αξία, την στιγμή που μιλάμε για παιδιά , ηλικιωμένους , μητέρες και μωρά. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά τώρα η κυβέρνηση προχωρά στην έξωση προσφύγων από καμπ και από τα σπίτια χωρίς να τους λέει τι θα κάνουν στη συνέχεια αφήνοντας τους στην τύχη τους. Απειλεί μάλιστα όσους δε συμμορφωθούν με την απόφαση πως θα τους κοπεί και αυτή η ελάχιστη οικονομική παροχή που δικαιούνται.

Η ρατσιστική πολιτική δίνει το ελεύθερο σε ρατσιστικές, εθνικιστικές ομάδες να κάνουν την εμφάνιση τους, όπως έγινε στο Ηράκλειο, και να καθορίσουν το πολιτικό σκηνικό. Προσπάθεια που από την πρώτη στιγμή βρήκε απάντηση.

Ντόπιοι, μετανάστες , πρόσφυγες εργάτες και εργάτριες δώσαμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε μαζί την μάχη ενάντια στο ρατσισμό, την μάχη για δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία και στέγαση για να σταματήσουμε τον εγχείρημα αυτής της κυβέρνησης που προκειμένου ικανοποιήσει τα συμφέροντα των αφεντικών δε διστάζει να δολοφονεί κόσμο, να οργανώνει πογκρόμ και επιχειρήσεις σκούπα.

Ακόμα και μέσα στην καραντίνα δε σταμάτησαν οι κινητοποιήσεις και  απεργιακές μάχες που από κοινού οργανώσαμε ντόπιοι και μετανάστες.

Συνεχίζουμε αυτήν την προσπάθεια και σε αυτήν θα χρειαστούμε τα σωματεία που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών,τους συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων και κηδεμόνων, τις αντιρατσιστικές κινήσεις, την αριστερά, όλο τον δημοκρατικό κόσμο που θέλει να στείλει για άλλη μια φορά ένα ηχηρό μήνυμα πως οι γειτονιές μας είναι ανοιχτές και οι πρόσφυγες καλοδεχούμενοι.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Τ.Ε ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ

"google ad"

Στις 4/5 είδαμε ένα συνονθύλευμα από φασίστες, συνδεσμίτες, σεκιουριτάδες και μπράβους να συμμετέχουν σε συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας κύριο αίτημα το “έξω οι ξένοι από το νησί” και τους είδαμε να επιτίθενται σε πλήρη συντονισμό με την αστυνομία στους συγκεντρωμένους αντιφασίστες με λοστούς, μαχαίρια και αλυσοπρίονα(!). Αργότερα υπήρξε μια ακόμα συγκέντρωση τους, στις 15/5, με μικρότερη μαζικότητα αλλά με πιο “πλούσια” αιτηματολογία, όπως την άρνηση στους λαθρομετανάστες, στα εμβόλια, στο 5g κ.α

Είναι φανερό ότι τέτοιας μορφής κινητοποιήσεις, παρόλη την γραφικότητα και την αποδεδειγμένη υποδαύλισή τους από τμήματα της τοπικής αστικής τάξης, μόνο τυχαίες και ακίνδυνες δεν είναι, το αντίθετο.

Συμβαίνουν την ώρα που το κεφάλαιο ,οι αστικές κυβερνήσεις παγκόσμια και η ΕΕ, ετοιμάζουν νέο κύκλο αντεργατικής επίθεσης, νέες αντιδραστικές τομές στην εργασία, ακόμα μεγαλύτερη τρομοκράτηση και καταστολή, για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση που επέσπευσε η πανδημία του COVID-19 και να την εκμεταλλευτούν προς όφελός τους.

Για να εξυπηρετήσει αυτόν το σκοπό η ΝΔ χρησιμοποιεί τη δικαιολογία των ειδικών συνθηκών λόγω του κορονοϊού για να επιταχύνει την αντιλαϊκή ατζέντα που έχουν ακολουθήσει και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εμπλουτίζοντας την ταυτόχρονα με μία πλουσιοπάροχη δόση εντεινόμενης κρατικής καταστολής και πάγωμα των δημοκρατικών ελευθεριών. Αυτή η ατζέντα περιλαμβάνει υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας και υγείας, καταστροφή του περιβάλλοντος και εργασιακά δικαιώματα βγαλμένα από το Μεσαίωνα, αλλά και δανεισμένα από το μέλλον, ταυτόχρονα (τηλεεργασία-τηλεεκπαίδευση κ.α ).

Παρά την επικοινωνιακή υπεροπλία της κυβέρνησης, είναι αυτονόητο πως αυτά τα μέτρα θα προκαλέσουν (και προκαλούν) τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Στοίχημα για το κεφάλαιο είναι αυτή η δυσαρέσκεια να μη στραφεί εναντίον του, αλλά να φορτώσει τις ευθύνες στους “αδύναμους”, είτε αυτοί είναι οι εργαζόμενοι που “πρέπει να κάνουν θυσίες για να βγάζει κέρδος η επιχείρηση” είτε είναι οι ξένοι που “μας παίρνουν τις δουλειές και φέρνουν ασθένειες”. Από αυτό την πυρήνα αναπτύσσεται ο φασισμός, ως αντίπαλο δέος στην πραγματική λαϊκή οργή και αγανάκτηση.

Η απάντηση μας είναι πως θα μας βρείτε ενωμένους και εναντίον σας! Με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες έχουμε τις ίδιες ανάγκες: υγεία, δουλειά με δικαιώματα και ελευθερία. Αυτές τις ανάγκες μας τις στερεί το ίδιο κεφαλαιοκρατικό σύστημα, οι ίδιες αστικές κυβερνήσεις, οι ίδιοι εργοδότες, οι ίδιες δυνάμεις καταστολής, για αυτό και οι αγώνες μας θα δοθούν με την ίδια φωνή.

Είμαστε ενωμένοι και για τον τερματισμό των πολέμων που δολοφονούν και ξεσπιτώνουν τους ανθρώπους για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Χρήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για σχολεία, νοσοκομεία και δημόσιους χώρους, δίνονται στο ΝΑΤΟ για να γίνεται πιο αποτελεσματικός νεκροθάφτης.

Όπως φαίνεται και από την εξέγερση που συμβαίνει αυτή η στιγμή στις ΗΠΑ με αφορμή τη δολοφονία του αφροαμερικανού George Floyd από αστυνομικό, ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό, είναι αναπόφευκτα και αγώνας ενάντια στο σύστημα που τα συντηρεί και ταυτόχρονα τα έχει ανάγκη, τον καπιταλισμό.

Δε θα ανεχτούμε το φασισμό και τους φασίστες ποτέ και πουθενά. Συνεχίζουμε και εντατικοποιούμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της παιδείας, της υγείας και του περιβάλλοντος, και διεκδικούμε εργασιακά δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες για ΟΛΟΥΣ!

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ, ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ

Καλούμε το λαό του Ηρακλείου να ενώσει τη φωνή του ενάντια στα τέρατα του ρατσισμού και του φασισμού στην αντιφασιστική συγκέντρωση ,συναυλία και πορεία στην Πλατεία Ελευθερίας την Πέμπτη 4/6 στις 6μμ.

φωτογραφίες ImageOnline / Κώστας Μεταξάκης

candiadoc.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ