20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

“Ηράκλειο σημαίνει αντίφα”: ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Αντιφασίστριες για την αντιφασιστική συγκέντρωση και τη ματαίωση του εθνικιστικού καλέσματος στη πλ. Ελευθερίας τη Κυριακή 24 Μαρτίου

Ημερομηνία:

Με ανακοινώσεις τους η Τ.Ε. Ηρακλείου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και “Αντιφασίστριες/ες – Αναρχικές/οι” Ηρακλείου αναφέρονται στην “αντιεθνικιστική συγκέντρωση” στις 24 Μαρτίου με αφορμή το συλλαλητήριο της Πλατείας Ελευθερίας στο Ηράκλειο για τη Μακεδονία την ίδια ημέρα.

Σε κείμενό της η Τ.Ε. Ηρακλείου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναφέρει:

Την Κυριακή 24 Μαρτίου είχε καλεστεί εθνικιστικό συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο με αφορμή τη Μακεδονία. Το αντιφασιστικό και αντιεθνικιστικό κίνημα επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά  και πρόλαβε να συγκεντρωθεί στην πλατεία ακυρώνοντας στην πράξη το εθνικιστικό συλλαλητήριο.

Μετά το τέλος της αντιφασιστικής συγκέντρωσης, η αστυνομία σταμάτησε 3 μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για εξακρίβωση στοιχείων, σε μια προσπάθεια τρομοκράτησής τους. Για άλλη μια φορά η αστυνομία δείχνει με ποιου το μέρος είναι. Δεν μας ξαφνιάζει, δε μας φοβίζει.

Ο εθνικισμός δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε “αγωνιστική ή αντιιμπεριαλιστική διάθεση”. Δυναμιτίζει τις σχέσεις αλληλεγγύης μεταξύ των λαών, σπέρνει το μίσος και το ρατσισμό και κρύβει τα πραγματικά αίτια της επίθεσης στα εργατολαϊκά δικαιώματα, που δεν είναι άλλα από τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου, των πολυεθνικών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Όσο για την αστυνομία, η στάση της αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι καμία πραγματική αλλαγή δεν μπορούμε να περιμένουμε από καμία κυβέρνηση, ούτε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!

Να μην αφήσουμε το δημόσιο χώρο, τα σχολεία και τους εργασιακούς χώρους στους φασίστες!

Τη Βιάννο και τ’ Ανώγεια τα ‘κάψαν οι Ναζί

Φασίστες δε χωράνε σε τούτο το νησί

Ενώ σε σχετικό κείμενό τους  “Αντιφασίστριες/ες – Αναρχικές/οι” Ηρακλείου αναφέρουν ότι:

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΤΙΦΑ

Τα τελευταία χρόνια, με την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής και την  προσωρινή επιλογή της να περιορίσει την δημόσια παρουσία της, βλέπουμε  να δημιουργούνται καινούργιοι, «αυτόνομοι» φασιστικοί πυρήνες. Κυρίως  στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη διάφορες ομάδες εθνικιστών, φασιστών και  νεοναζί προσπαθούν να κερδίσουν δημόσιο χώρο με βασική αφορμή το  Μακεδονικό.

Αν και οι περισσότερες απόπειρές τους αποδεικνύονται ανεπιτυχείς, έχουν  καταφέρει να συσπειρώσουν μερικά άτομα και έτσι να πρωταγωνιστήσουν είτε  σε τραμπουκισμούς και μαχαιρώματα μεταναστών είτε σε επιθέσεις ενάντια  σε χώρους του κινήματος, όπως ο εμπρησμός της κατάληψης «Libertatia»  στην Θεσσαλονίκη και ο παρ’ ολίγον εμπρησμός του χώρου φιλοξενίας  μεταναστών «Νοταρά» στην Αθήνα, την ώρα που μέσα κοιμόνταν εκατό άτομα.

Παρόμοιες προσπάθειες δημιουργίας τέτοιων φασιστικών πυρήνων παρατηρούμε  και στο Ηράκλειο. Με αφορμή και πάλι το Μακεδονικό, κάποια -ανύπαρκτη  στην πραγματική ζωή- «αυτόνομη εθνικιστική νεολαία» καλούσε σε  συγκέντρωση και συλλαλητήριο την Κυριακή 24/3 στην πλατεία Ελευθερίας.

Από τη μεριά μας δεν θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε στους εχθρούς της ελευθερίας, στα τσιράκια των αφεντικών, σε εκείνους που δεν νοιώθουν  παρά μόνο μίσος για κάθε τι διαφορετικό απ’ όσα επιβάλει η κυρίαρχη  κανονικότητα, να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης μας και να εδραιώνουν  τις εγκληματικές τους απόψεις και πράξεις.

"google ad"

Έτσι, πάνω από 70 σύντροφοι και συντρόφισσες, που με την ώρα φτάσαμε τους 100, καταλάβαμε την πλ. Ελευθερίας λίγο μετά τις 10 το πρωί,  αρκετές ώρες πριν την ώρα του δικού τους καλέσματος, και παραμείναμε  μέχρι τις 3 ώστε να εξασφαλίσουμε ότι τα φασιστοειδή δεν θα τολμήσουν να  συγκεντρωθούν στην πλατεία. Έτσι κι έγινε. Οι διοργανωτές της εκδήλωσης που επί μέρες δήλωναν αποφασισμένοι να πέσουν «υπέρ πίστεως και πατρίδος», δεν εμφανίστηκαν ποτέ. Ούτε στις 11 που υποτίθεται ότι θα περιφρουρούσαν την παρουσία τους στην πλατεία, ούτε στις 2 που καλούσαν τον όποιο κόσμο τους. Η μίζερη παρουσία τους περιορίστηκε σε 1-2 παρεάκια των πέντε με δέκα ατόμων που βολόδερναν στο κέντρο της πόλης κρύβοντας τα θλιβερά τους σημαιάκια. Το Ηράκλειο παρέμεινε για μια ακόμη μέρα πόλη καθαρή από φασίστες.

Ξέρουμε καλά πως η κοινοβουλευτική δημοκρατία και η αστική δικαιοσύνη δεν θα αντιμετωπίσουν τον φασισμό. Είναι γεννήματα της ίδιας μήτρας, του κράτους και του καπιταλισμού. Η αντιφασιστική μνήμη και η ταξική μας θέση δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε αλλιώς. Εμείς θα σταθούμε ανάχωμα στην επέλαση του φασισμού, οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες της εργατικής τάξης.

ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΕΝΝΑΝ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ ΤΑΞΙΚΟΣ ΜΑΧΗΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΜΟΣ ΠΑΝΤΟΥ

υ.γ. Καλό είναι όσοι κάνουν όνειρα για αυτόνομους -και μη- φασιστικούς  πυρήνες στο Ηράκλειο, να αναθεωρήσουν. ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ  ΑΓΩΝΑ

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...