13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Η άλλη Αμερική

Ημερομηνία:

Του Ευάγγελου Πάλλα

Στις Ηνωμένες Πολιτείες  της Αμερικής, οι δυνάμεις καταστολής  κατατάσσουν τους πολίτες σε κατηγορίες όπως ύποπτοι, πιθανόν ύποπτοι, ένοχοι και ολίγον αθώοι. Εδώ η Αστυνομία είναι υπεράνω του νόμου.

Ένα  εκρηκτικό κοκτέιλ, πανδημία, ανεργία και ρατσισμός κυριαρχεί σε όλες  τις πολιτείες των ΗΠΑ. Σε άλλες κρίσεις, σε άλλες εποχές, άλλοι πρόεδροι είχαν το βασικό καθήκον να ηρεμούν και να λύνουν τα προβλήματα. Να σταματούν τη βία και να προστατεύουν τους πολίτες.

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ήταν η αφορμή που εξαγρίωσε μια αγανακτισμένη κοινωνία. Τα  490 εκατ. άνεργοι, οι 110.000 νεκροί από τον ιό  και το ρατσιστικό κλίμα, όχι μόνο από την Αστυνομία, αλλά και από τον Πρόεδρο Τραμπ όξυναν τα πνεύματα.

Σε αυτή την κρίση όμως, οι ΗΠΑ έχουν ένα πρόεδρο που έχτισε όλη την πολιτική  του καριέρα πάνω στην υποκίνηση της βίας. Στη διάρκεια της προεκλογικής του  εκστρατείας παρότρυνε τους ψηφοφόρους του να επιτίθενται σε διαδηλωτές «Σπάστε τους στο ξύλο, σοβαρά το λέω»

Άρα, όταν στάθηκε ως πρόεδρος και είπε σε αστυνομικούς ότι πρέπει να είναι βίαιοι με τους συλληφθέντες πολίτες, δεν έκανε κάποιο περίεργο αστείο ό,τι κι αν ισχυρίστηκαν κατόπιν οι βοηθοί του. «Όταν βλέπεις αυτούς τους αλήτες που ρίχνονται στα αστυνομικά αυτοκίνητα, λέω: Σας παρακαλώ, μην είστε ευγενικοί μαζί τους».

Οι φυλετικές διακρίσεις πρυτανεύουν  σε καθημερινή βάση στις ΗΠΑ. Ο ρατσισμός χειροτερεύει  λόγω της πανδημίας και της ανεργίας. Ο Πρόεδρος  Τραμπ επιδιώκει να διαιρέσει τον κόσμο φυλεκτικά. Ολοκληρη η ιστορία των ΗΠΑ κυριαρχείται από ρατσιστική και αστυνομική βία. Ο αριθμός των κρουσμάτων της αστυνομικής βίας αγγίζει μέσο όρο 1000 θανάτους το χρόνο.

Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να αξιολογηθεί, είναι το ποσοστό θανάτων από τον ιό των αφροαμερικανών με το αντίστοιχο ποσοστό των λευκών. Είναι τριπλάσιο.

Η σημερινή εικόνα των ΗΠΑ, μας θυμίζει ότι οι ΗΠΑ βρίσκεται ξανά αντιμέτωπος με το προπατορικό τους αμάρτημα τον ρατσισμό.

Ακροδεξιά κα προβοκάτσια

Στη σύλληψη τριών μελών ακροδεξιάς οργάνωσης προχώρησαν οι αρχές του Λας Βέγκας, με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν προβοκάτσια κατά των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην πόλη ενάντια στο ρατσισμό και το φόνο του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς.

Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα της Νεβάδα, Νίκολας Τρούτανιτς, οι τρεις άνδρες ανήκουν στο ακροδεξιό κίνημα «Boogaloo» και συνελήφθησαν το Σάββατο, καθ’ οδόν προς μία διαδήλωση που βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Οι τρεις τράβηξαν την προσοχή των αρχών όταν σταμάτησαν σε ένα βενζινάδικο και γέμισαν μπιτόνια με βενζίνη, ενώ στο αυτοκίνητό τους την ώρα της σύλληψής τους βρέθηκαν βόμβες μολότωφ, σύμφωνα με το «Associated Press».

Οι άνδρες, ο Στίβεν Τ. Πάρσαλ, γνωστός και ως «Κίουι», 35 ετών, ο Άντριου Λίναμ, 23 ετών και ο Ουίλιαμ Λούμις, 40 ετών, παραδέχθηκαν τη συμμετοχή τους στην ακροδεξιά οργάνωση.

"google ad"

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος τους, την οποία δημοσιοποιεί το «Associated Press» και οι τρεις δήλωσαν ότι θα παρείσφρυαν στη διαδήλωση ενάντια στη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ, με σκοπό να προκαλέσουν επεισόδια και να οδηγήσουν σε επέμβαση της αστυνομίας κατά των διαδηλωτών.

Κατηγορούνται για συνωμοσία με στόχο την πρόκληση υλικών ζημιών με τη χρήση εκρηκτικών, για παράνομη οπλοκατοχή και αδικήματα που συνδέονται με την τρομοκρατία.

Να σημειωθεί ότι ο Λίναμ είναι έφεδρος του στρατού, ο Πάρσαλ πρώην επαγγελματίας οπλίτης του ναυτικού και ο Λούμις, πρώην επαγγελματίας οπλίτης της  αεροπορίας.

Τόσο ο Λίναμ, όσο και ο Πάρσαλ, παρακολουθούνταν από το FBI, καθώς συμμετείχαν σε ένοπλες κινητοποιήσεις κατά των μέτρων καραντίνας στο Λας Βέγκας, ενώ είχαν κάνει δηλώσεις κατά του κυβερνήτη της Νεβάδα.

Όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης, οι πολιτειακές αρχές της Νεβάδα, όσο και το FBI, αρχίζουν πλέον έρευνα για τα επεισόδια που σημειώθηκαν σε κινητοποιήσεις κατά του ρατσισμού και της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, καθώς πλέον εκφράζεται φόβος, ότι πολλά από τα επεισόδια, προκλήθηκαν από ακροδεξιούς προβοκάτορες.

Το «Boogaloo», απαρτίζεται από ακροδεξιές οργανώσεις και ομάδες σε όλες τις ΗΠΑ.

Ο όρος «Boogaloo», προέρχεται από μια κινηματογραφική ταινία του 1984 και χρησιμοποιείται από τους ακροδεξιούς ως κώδικας που παραπέμπει σε ένα δεύτερο εμφύλιο πόλεμο στις ΗΠΑ.

Η δημιουργία της ομάδας ξεκίνησε διαδικτυακά, ενώ τα μέτρα περιορισμού λόγω της πανδημίας, έδωσαν το έναυσμα για τη μαζική εμφάνιση των μελών του, οι οποίοι εκτός από τα αυτόματα τουφέκια και τα άλλα βαριά όπλα που κουβαλούν, φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα πάνω από χαβανέζικα πουκάμισα, ως μέσο ταυτοποίησης.

Με πληροφορίες από «Associated Press» και CNN

Καθώς ο κόσμος παρακολουθεί τις ΗΠΑ να έρχονται αντιμέτωπες με μαζικές ταραχές, λεηλασίες, χάος και εντεινόμενη βία, οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι αντί να εξετάζουν τα συστημικά προβλήματα στην κοινωνία τους που οδήγησαν σε μια τέτοια κρίση, έχουν επιστρέψει στο παλιό παιχνίδι “κατηγοριών” εναντίον αριστερών, “ψεύτικων ειδήσεων” και “εξωτερικών δυνάμεων.”

Καθώς όλο και περισσότεροι netizens αναρωτιούνται αν με αυτό το τρόπο ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει την Αμερική “μεγάλη ξανά”, οι παρατηρητές βλέπουν μια αδύναμη, ανεύθυνη και ανίκανη ηγεσία να οδηγεί τη χώρα σε μια εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, προσπαθώντας να εκτρέψει την προσοχή του κόσμου από την ίδια την αποτυχία της.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις σε όλο και περισσότερες πόλεις στις ΗΠΑ, και τουλάχιστον 40 πόλεις έχουν επιβάλει απαγορεύσεις κυκλοφορίας, ενώ η Εθνοφρουρά έχει ενεργοποιηθεί σε 14 πολιτείες και την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με δημοσιεύματα ΜΜΕ των ΗΠΑ. Περίπου 1.000 άτομα διαδήλωσαν έξω από το Λευκό Οίκο το βράδυ της Κυριακής, καθώς η αστυνομία έκανε χρήση έκτακτων προειδοποιήσεων για να αποτρέψει τη συγκέντρωση περισσότερων, ανέφεραν τα δημοσιεύματα. Με τον Τραμπ να αναζητά καταφύγια στον Λευκό Οίκο, οι διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα συνεχίστηκαν για έκτη συνεχόμενη νύχτα.

Περισσότεροι Αμερικανοί επέκριναν τον Αμερικανό πρόεδρο για την υποκίνηση μίσους και ρατσισμού, και αξιωματούχοι των ΗΠΑ, οι οποίοι εθελοτυφλούν στα βαθιά ριζωμένα ζητήματα της αμερικανικής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της φυλετικής αδικίας, των οικονομικών δεινών και της πανδημίας του κορονοϊού, άρχισαν να μεταθέτουν την ευθύνη στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, εξτρεμιστές και την Κίνα για την υποκίνηση των κοινωνικών αναταραχών.

Ρατσιστής πρόεδρος

Ενώ το hashtag #BlackLifeImpact συνέχισε να εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς οι διαμαρτυρίες αναπτύχθηκαν στις ΗΠΑ μετά το θάνατο του 46χρονου George Floyd, ο Τραμπ κρύφτηκε μέσα σε ένα υπόγειο καταφύγιο το βράδυ της Παρασκευής στο Λευκό Οίκο, όπου έσβησαν τουλάχιστον μερικά από τα εξωτερικά του φώτα, ανέφερε η εφημερίδα New York Times. Αν και ήταν εκτός δημόσιας θέας, ο Τραμπ δεν σταμάτησε να γράφει στο Twitter για να επιτεθεί στους αντιπάλους του, απορρίπτοντας τις συμβουλές για να μετριάσει τη ρητορική του στο διαδίκτυο, η οποία θα επιδείνωνε την κατάσταση, όπως ανέφερε η έκθεση.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα χαρακτηρίσουν την ANTIFA Τρομοκρατική Οργάνωση”, έγραψε ο Τραμπ σε ένα tweet την Κυριακή, και στη συνέχεια τουΐταρε ότι “τα ΜΜΕ του Lamestream κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να υποδαυλίσουν το μίσος και την αναρχία.” Παρέχοντας ελάχιστα στοιχεία, ο Τραμπ και η κυβέρνησή του έχουν κατηγορήσει τους αριστερούς εξτρεμιστές και την ANTIFA για υποκίνηση βίας στις διαδηλώσεις.

Οι διαδηλώσεις αποκάλυψαν μακροχρόνια ζητήματα στις ΗΠΑ, όπως φυλετική ανισότητα, διακρίσεις και μια πολωμένη κοινωνία, τα οποία έχουν ενισχυθεί υπό την κυβέρνηση Τραμπ, ανέφεραν Κινέζοι και Αμερικανοί παρατηρητές.

“Εδώ και χρόνια, ο Τραμπ πυρπόλησε τη διεθνή φήμη της Αμερικής. Τώρα, βάζει φωτιά στο ίδιο της το έδαφος”, ανέφερε ο Μπράιαν Κλας, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, σε tweet την Κυριακή.

“Ένεση απολυμαντικού. Ένοπλοι εξτρεμιστές εισβάλλουν σε ένα νομοθετικό σώμα. Θεωρίες συνωμοσίας από τον Λευκό Οίκο. Τα tweets. Ενας ατσιστής πρόεδρος σε σημείο καμπής για φυλετική αδικία”, σημείωσε.

Αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων

Η τελευταία δημοσκόπηση του CNN το Μάη δείχνει τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν να προηγείται του Τραμπ κατά τουλάχιστον 5 ποσοστιαίες μονάδες, 51 με 46%. Η δημοσκόπηση του Fox News δείχνει ακόμα μεγαλύτερο περιθώριο 48% για τον Μπάιντεν και 40% για τον Τραμπ.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι το να κατηγορείται η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν ή  οποιαδήποτε άλλη χώρα είναι άχρηστο για την κυβέρνηση Τραμπ, ο οποίος θα πρέπει να επιλύσει  τις ταραχές, να αναζωογονήσει την οικονομία και να περιορίσει την επιδημία  COVID -19.

Πηγή: Guernica eu.wordpress.com

Στις συνοικίες με μειονότητες κάθε μαύρος είναι δυνάμει εγκληματίας

Η κατάσταση στην Αμερική δεν είναι καινούρια, τονίζει στην αρχή κιόλας της συνέντευξής του ο Νόλαν, καθώς από το 2014 παρακολουθούμε σκηνές όπου άοπλοι Αφροαμερικανοί σκοτώνονται από την Aστυνομία. Το πρόβλημα, υποστηρίζει ο πρώην αστυνομικός, είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η Aστυνομία στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή ως στρατιωτική δύναμη διατήρησης της τάξης. Σαν να ήταν η αστυνόμευση ένα παιχνίδι, ένα αθλητικό γεγονός, με λογική και κανόνες: οι αστυνομικοί μπαίνουν σε ένα αυτοκίνητο, πηγαίνουν στις συνοικίες και βάζουν χειροπέδες στους κακούς. Και ο πρώην πράκτορας του FBI επεκτείνει το συλλογισμό του ως εξής:  Στον κόσμο αυτόν υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί. Ιστορικά, οι πολιτικές ελίτ χρησιμοποιούσαν πάντα την Αστυνομία ως μέσο για τη διατήρηση του στάτους κβο. Ακόμη και επί Κλίντον και Ομπάμα συνέχισαν να ενισχύουν την αστυνομική παρουσία στις συνοικίες. Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί παραμένουν πεπεισμένοι ότι η πρωταρχική αποστολή της Αστυνομίας είναι να συλλαμβάνει όσους παραβιάζουν το νόμο. Η σημερινή νομοθεσία όμως, που στηρίζεται στην τιμωρία των μικρών αδικημάτων για να αποτρέπονται τα σοβαρά εγκλήματα, ενισχύει μια κουλτούρα όπου όλοι είναι δυνάμει ύποπτοι. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στις συνοικίες με μειονότητες, όπου κάθε μαύρος είναι δυνάμει εγκληματίας.

Αν οι αστυνομικοί έπαιζαν ένα άλλο παιχνίδι, δε θα ήταν οπλισμένοι μέχρι τα δόντια. Γι’ αυτούς, όμως, η πραγματική τους αποστολή είναι ο πόλεμος. Επικεντρώνονται αποκλειστικά στη μάχη και επαινούνται για τις ηρωικές τους πράξεις στο πεδίο των μαχών. Το δόγμα της Αστυνομίας είναι ότι όσο περισσότεροι εγκληματίες συλλαμβάνονται, τόσο ασφαλέστερη είναι μια περιοχή. Δεν τους ενδιαφέρει να αυξηθεί η εμπιστοσύνη προς την Αστυνομία ή να ενισχυθούν οι δεσμοί στους κόλπους μιας κοινότητας. Και το παράδοξο είναι ότι όσο περισσότερες είναι οι συλλήψεις, τόσο λιγότερο ασφαλής είναι μια περιοχή, αφού κλονίζεται η εμπιστοσύνη και η σχέση με την Αστυνομία.

Όταν υπάρχουν καταγγελίες εναντίον αστυνομικών, η αίσθηση είναι ότι οι έρευνες γίνονται με αντικειμενικό τρόπο. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι αστυνομικοί βγαίνουν αλώβητοι. Ο δολοφόνος του Τζορτζ Φλόιντ ήταν επιθετικός, αλλά γι’ αυτό ακριβώς τον θεωρούσαν καλό αστυνομικό. Οι αστυνομικοί εκπαιδεύονται για να χρησιμοποιούν ωμή βία και να μην υποχωρούν ποτέ. Η αποπομπή των δολοφόνων του Φλόιντ από το Σώμα δε θα εμποδίσει λοιπόν την επανάληψη τέτοιων γεγονότων. Ακόμη κι αν καταδικάζονταν σε θάνατο, η βία θα συνεχιζόταν, επειδή θεωρείται απαραίτητη, όπως στον πόλεμο.

Ο ρατσισμός αποτελεί ταυτοχρόνως αιτία και συνέπεια της κοινωνικής δομής. Οι περισσότεροι αστυνομικοί έχουν ζήσει όλη τους τη ζωή σε μια κοινωνία όπου η Αστυνομία στρέφεται κυρίως κατά των μαύρων. Αυτό δημιουργεί προκαταλήψεις και τις ενισχύει. Το βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι αστυνομικοί λένε: «Είχαμε δίκιο. Οι διαδηλωτές δε διαμαρτύρονται για τον Φλόιντ, αλλά για να βρουν ευκαιρία να λεηλατήσουν καταστήματα».

Οι αστυνομικοί θα μπορούσαν βέβαια να εκπαιδευτούν καλύτερα, να μάθουν να μη μισούν τους εγχρώμους. Αλλά αυτό δε θα άλλαζε πολλά. Θα ήταν σαν να εκπαιδεύονταν καλύτερα οι παίκτες στο ράγκμπι, ώστε να μειωθούν οι τραυματισμοί. Η βία όμως είναι στη φύση του παιχνιδιού. Όσο δεν εγκαταλείπεται η ιδέα ότι η δουλειά της Αστυνομίας είναι η διατήρηση της τάξης με καταστολή, δε θα αλλάξει τίποτα.

Ούτε η πρόσληψη περισσοτέρων αστυνομικών από τις μειονότητες θα αλλάξει κάτι. Γιατί όταν γίνεσαι αστυνομικός, γίνεσαι ένας από αυτούς, μοιράζεσαι τη νοοτροπία τους. Παίζεις το ίδιο παιχνίδι για να κάνεις καριέρα. Τα πέντε τελευταία χρόνια αστυνομικοί έχουν σκοτώσει σε όλη τη χώρα πάνω από 5.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους μη λευκούς και άοπλους. Οι αστυνομικοί που ανοίγουν πυρ είναι συχνά Αφροαμερικανοί. Δεν είναι λοιπόν ρατσισμός, είναι ενσωμάτωση των κανόνων του παιχνιδιού.

Τη δεκαετία του ’80 και του ’90, όταν ήμουν αστυνομικός, είχαμε την υποχρέωση να κατοικούμε στην πόλη όπου εργαζόμασταν. Τα συνδικάτα κατάφεραν οι αστυνομικοί να μπορούν να κατοικούν αλλού, με το επιχείρημα ότι έτσι θα ήταν λιγότερο ευάλωτοι σε αντίποινα για τις συλλήψεις. Αυτό δε θα αποτελούσε όμως πρόβλημα αν οι αστυνομικοί αντιμετωπίζονταν ως στηρίγματα της κοινότητας, και όχι ως εξωτερικοί παράγοντες, ως ξένοι, ως εχθροί.

(*) Ο Τζέιμς Νόλαν είναι πρώην αστυνομικός, πρώην πράκτορας του FBI που παραιτήθηκε, και νυν καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια.

(Πηγή:  συνέντευξη στη Liberation)

… Ο τραμπ χρησιμοποίησε το χρόνο του στον Λευκό Οίκο πολύ πιο αποτελεσματικά απ’ όσα θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Αγνόησε τους νεκρούς και τους τραυματίες στο Πουέρτο Ρίκο και βιαιοπράγησε  στα παιδιά στα σύνορα. Αγνόησε τους νεκρούς και τους αρρώστους στην πανδημία και θέλει να βιαιοπράγησει  εναντίον των διαδηλωτών στις πόλεις…

Δείτε το υπέροχο βραβευμένο με OSKAR ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ «Ακήρυχτος πόλεμος», μια άλλη Αμερική…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...