16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Η Άρδευση σε Φαλάσαρνα-Χρυσοσκαλίτισα

Ημερομηνία:

Κε Δ/ντα

Οι φετινές βροχοπτώσεις είναι εξαιρετικά μειωμένες (75% της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης). Ήδη έχουμε μπει στην θερινή περίοδο όπου οι ανάγκες σε νερό θα παρουσιάσουν μεγάλη αύξηση. Κατά την προηγούμενη Δημοτική περίοδο δυστυχώς δεν υπήρξε συντεταγμένη και συστηματική προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων.

Σχετικά παραδείγματα είναι το πρόβλημα έλλειψης νερού σε δύο από τις δυναμικότερες περιοχές στον αγροτικό τομέα (κυρίως θερμοκήπια) δηλαδή στην περιοχή Πλατάνου-Φαλασάρνων και στην πριοχή Χρυσοσκαλίτισας Για την περιοχή Πλατάνου-Φαλασάρνων εκτός της έλλειψης νερού και σοβαρότατο πρόβλημα υφαλμύρωσης.

Η λύση της κατασκευής Λιμνοδεξαμενής είναι ενδεδειγμένη. Δεν προχωρεί όμως και παραμένει στο στάδιο των υποσχέσεων εξ αιτίας της απροθυμίας των υπευθύνων να πιέσουν για λύση των διοικητικών προβλημάτων (Δασικό κλπ).

Η λιμνοδεξαμενή Χρυσοσκαλίτισας ακόμα δεν έχει επισκευασθεί και οι αγρότες-επιχειρηματίες ευρίσκονται σε μεγάλη δυσκολία.

Με δεδομένη την κατάσταση αυτή θα πρέπει από τώρα να προετοιμασθούμε να αντιμετωπίσουμε κατά προτεραιότητα το έντονο πρόβλημα λειψυδρίας των περιοχών αυτών με έργα τα οποία θα είναι δυνατόν να υλοποιηθούν σε σχετικά σύντομο χρόνο.

Ειδικότερα για την περιοχή Φαλασάρνων η λύση είναι κατασκευή έργου συλλογής και μεταφοράς ποσοτήτων νερού από το ρέμα Μελισσιάς.

Έτσι κατά το χρονικό διάστημα από Οκτώβριο έως και Απρίλιο θα είναι δυνατή η μεταφορά, στην περιοχή Φλασάρνων, ποσοτήτων νερού (το οποίο το Χειμώνα καταλήγει στη θάλασσα).

Αυτό θα έχει ως επί πλέον αποτέλεσμα την μείωση των αντλήσεων για την ίδια περίοδο άρα θα δοθεί η δυνατότητα αύξησης της στάθμης του υδροφορέα και μείωση του κινδύνου περαιτέρω υφαλμύρωσης. Επίσης θα βελτιωθεί και η ποιότητα του αρδευτικού νερού.

Βεβαίως κατά το ίδιο διάστημα θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες όλον μας για την κατασκευή της Λιμνοδεξαμενής Πλατάνου και επισκευής της Λιμνοδεξαμενής Χρυσοσκαλίτισας.

Παράλληλα όλοι θα πρέπει να εργασθούν στην κατεύθυνση της μείωσης της σπατάλης νερού και την μείωση των απωλειών από προβληματικά δίκτυα.

Σε κάθε περίπτωση, και αυτό ισχύει για όλο τον Δήμο, θα πρέπει να αυξηθεί η επαγρύπνηση και οι ενέργειές μας με σκοπό την κατοχύρωση των υδάτων ως Δημόσιο Αγαθό στο οποίο την διαχείριση και τα δικαιώματα θα πρέπει να έχουν αποκλειστικά και χωρίς εξαιρέσεις ο Δήμος και οι πολίτες.

Κουκουράκης Κων/νος
Πρώην Δήμαρχος Ιναχωρίου
Δημοτικός Σύμβουλος Κισσάμου

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...