19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Η Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού Ρεθύμνου ζητά απαντήσεις για την αναγόρευση Ρίχτερ

Ημερομηνία:

Με επιστολή που δημοσιοποίησε και στον τύπο, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Παρ. Ρεθύμνης Ρέθυμνου ζητά απαντήσεις από τον Πρύτανη Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Στεφάνου Ευριπίδη τόσο για τις προσβολές προς αυτούς από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Στεργίου, όσο και για την απόφαση αναγόρευσης σε επίτιμο διδάκτορα του ιστορικού Χάιντς Ρίχτερ ο οποίος έχει εκφράσει τη θέση ότι οι ναζιστικές δυνάμεις στην Κρήτη έδρασαν ιπποτικώς και όσοι αντιστάθηκαν ήταν βάρβαροι.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Πρύτανη,

Την 17/11/2014, σας στείλαμε ανοιχτή επιστολή όπου σας εκθέσαμε τις απόψεις μας σχετικά με τον θόρυβο που είχε δημιουργηθεί για τον Γερμανό καθηγητή κ. Ρίχτερ, συγγραφέα του βιβλίου «Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ», ο οποίος επρόκειτο να αναγορευθεί την 19/11/2014 Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Την 18/11/2014, παράλληλα με την επιστολή μας, υπήρχε δημοσίευμα από τον άγνωστο τότε σε εμάς καθηγητή κ. Α. Στεργίου, απευθυνόμενο σε ευρύ κοινό- « Αξιότιμες κυρίες και κύριοι»-, το οποίο όμως στην ουσία αποτελούσε απάντηση στην επιστολή μας.

Ο κ. Στεργίου δεν απαντούσε σε καμία από τις απόψεις που εκθέταμε. Αντίθετα, εκτόξευσε ύβρεις, προσβλητικές της τιμής και της αξιοπρέπειάς μας, προσομοιάζοντάς μας, με τους πρωταγωνιστές σκοτεινών περιόδων της πρόσφατης ιστορίας μας ( οι ύβρεις απευθύνονταν και στον Επίτιμο Α/ΓΕΕΘΑ Μανούσο Παραγιουδάκη και στον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Ρεθύμνης. Δεν γνωρίζουμε και δεν μας ενδιαφέρει τι θα πράξουν.).

Αναφέρουμε μερικούς χαρακτηρισμούς- ύβρεις, πέραν του αλαζονικού ύφους και της προσπάθειας υποτίμησής μας, που διαχέεται σε όλο το δημοσίευμα: «ομοϊδεάτες» ( αναφέρεται 4 φορές), «δεν είναι προφανώς σε θέση να αντιληφθούν την ακαδημαϊκή μεθοδολογία με την οποία γράφτηκε το βιβλίο», «θεωρούν ότι μπορούν να αναγορεύσουν εαυτόν σε ακαδημαϊκό ειδήμονα», «δυστυχώς, τόσο για τον κ. Παραγιουδάκη, όσο και για τους ομοϊδεάτες του, η στρατιωτική επιτροπεία του Πανεπιστημίου έχει παρέλθει εδώ και 40 χρόνια, αφού κάποιοι βέβαια έπρεπε πρώτα να πεθάνουν για αυτό, την μνήμη των οποίων τιμούμε αυτές τις ημέρες»!!. Ιδιαίτερα βαρύς ο τελευταίος χαρακτηρισμός,- για τον οποίο συμβουλευόμαστε ήδη αρμόδιους νομικούς- καθώς υπαινίσσεται ότι διαπνεόμαστε από χουντική νοοτροπία.

Εμείς, βέβαια ήμαστε περήφανοι να χαρακτηριζόμαστε ομοϊδεάτες του γνωστού τοις πάσι, εκτός του κ. Στεργίου, δημοκρατικού Στρατηγού Μανούσου Παραγιουδάκη, τιμημένου με δύο Μεγαλόσταυρους, ύπατη τιμητική διάκριση της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την μεγάλη του Εθνική προσφορά, και με το παράσημο Αξίας της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, για την προσφορά των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων επί Αρχηγίας του, στην προστασία των Σέρβων Χριστιανών στο Κόσσοβο, και των Ορθοδόξων εκκλησιών και μονών κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία το 1999.

Διερωτόμαστε κ. Πρύτανη, με ποιαν αρμοδιότητα απάντησε ο κ. Στεργίου στην επιστολή μας προς εσάς, πριν μάλιστα δημοσιευτεί, και, τίνος εγκρίσεως έτυχε (εάν έτυχε), το υβριστικό αυτό περιεχόμενό της.

Σε συνέντευξή σας είπατε (εάν καλώς πληροφορηθήκαμε), ότι θα μας καλέσετε να μας ζητήσετε συγγνώμη. Θα την δεχόμασταν ευχαρίστως από εσάς ως Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, προς τον οποίο στείλαμε την επιστολή μας, καθώς δεν είναι δυνατόν να διανοηθούμε ότι τέτοιες ύβρεις («πεζοδρομίου» όπως χαρακτηρίστηκαν από πολλούς) θα αποτελούσαν απάντησή σας ή ότι προέρχονται από Ακαδημαϊκό χώρο.

Παρά την παρέλευση αρκετού χρόνου, δεν μας καλέσατε, ούτε εκφράσατε άποψη για το υβριστικό αυτό δημοσίευμα του κ. Στεργίου, κάτι που έκαναν άλλο εκλεκτοί συνάδελφοί σας, με δημοσιεύματα επικριτικά για αυτό.

Δεν απαιτούμε να μας καλέσετε, ούτε θα σας υποδείξουμε τι πρέπει να πράξετε. Επιθυμούμε όμως να μας διαβεβαιώσετε κ. Πρύτανη, ότι οι ύβρεις του κ. Στεργίου, δεν εκφράζουν ούτε εσάς, προς τον οποίο απευθύνουμε την επιστολή μας, ούτε το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σε Τμήμα του οποίου είναι καθηγητής ο κ. Στεργίου.

Αυτό θα ήταν αρκετό και θα μας ικανοποιούσε. Όσον αφορά τον κ. Στεργίου, επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα μας, για το προσβλητικό της τιμής και της αξιοπρέπειάς μας δημοσίευμα του.

Τελειώνοντας κ. Πρύτανη, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι ο κ. Στεργίου εκτός από υβριστής, ψεύδεται, προφανώς για τη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων σε βάρος μας. Γράφει στο τέλος της πρώτης παραγράφου: « … οι σύλλογοι αποστράτων αξιωματικών Ρεθύμνου… απέστειλαν στον τύπο επιστολές, με τις οποίες απαιτούν τη ματαίωση μίας εκδήλωσης που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης»

"google ad"

Η επιστολή μας προς εσάς τελειώνει ως εξής: « Μετά τα παραπάνω θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε κ. Πρύτανη, να λάβετε υπ’ όψιν σας όσα συνέβησαν με το βιβλίο αυτό. Ο κ. Ρίχτερ, απαξίωσε τη μοναδική Μάχη της Κρήτης, και προσέβαλλε τους γενναίους Κρητικούς αγωνιστές.» Βλέπετε πουθενά να τεκμαίρεται απαίτησή μας για ματαίωση της εκδήλωσης ;

Αναμένοντας την απάντησή σας, σας ευχαριστούμε.

Για το Τοπικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ταξίαρχος ε.α. Κωνσταντάκης Αντώνιος

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: 500 ευρώ γιατί έκαιγε υπολείμματα καλλιεργειών

Διαδοχικά είναι τα πρόστιμα στην Κρήτη για πυρκαγιάς που...

Έως την Μεγάλη Τετάρτη το Δώρο Πάσχα – Οι προϋποθέσεις

Έως τη Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου θα πρέπει να...

Περιπέτεια για τουρίστρια σε φαράγγι του Λασιθίου

Άσχημα απρόοπτα είχε για μία τουρίστρια η πεζοπορία σε...

Μήνυση Αλεξίας Μπακογιάννη κατά Στέφανου Χίου: «Με απείλησε ότι θα με χτυπήσει με μπουκάλι»

Μήνυση για απειλή, εξύβριση και απόπειρα απλής σωματικής βλάβης κατέθεσε η Αλεξία...