21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ ν. Χανίων για τη δίκη της Στέλλας Ακουμιανάκη: “Η ιατρική κοινότητα στο εδώλιο” – 24ώρη απεργία την Τετάρτη, ημέρα του δικαστηρίου

Ημερομηνία:

Συνεχίζει να αντιδρά η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ ν. Χανίων με αφορμή τη συνέχιση της εκδίκασης της πολυσυζητημένης υπόθεσης στο εφετείο Κρήτης για το θάνατο 16χρονης έφηβης Στέλλας Ακουμιανάκη στο Ρέθυμνο το 2011 και καλεί σε 24ώρη απεργία την Τετάρτη 13 Ιουνίου για τη συμμετοχή των γιατρών στη διεξαγωγή της δίκης στο Εφετείο Κρήτης.

Σε κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα αναφέρονται τα εξής:

Θεωρούμε αδιανόητο δικαστικοί λειτουργοί και δικηγόροι να βγάζουν οποιαδήποτε συμπεράσματα για τον τρόπο θανάτου ασθενούς ή ακόμα και να συζητάνε στην αίθουσα του δικαστηρίου με τον οποιονδήποτε επί ιατρικών θεμάτων, χωρίς πρώτα να ζητήσουν ουσιαστική και εμπεριστατωμένη συνδρομή από έμπειρους, έγκριτους και εξειδικευμένους με το αντικείμενο επιστήμονες. Ακόμα και σε περίπτωση που αυτοί είχαν πτυχίο ιατρικής, πάλι θεωρούμε ότι θα αδυνατούσαν στην πράξη να εξαγάγουν ασφαλή συμπεράσματα, αφού οι γνώσεις που απαιτούνται για αυτό είναι εξειδικευμένες και υπερβαίνουν κατά πολύ τις γνώσεις του απλού πτυχιούχου. Η χρήση ιατρικών όρων από πλευράς τους χωρίς προϋπάρχουσα δομημένη γνώση καθώς και η διαφαινόμενα αυτόνομη προσπάθεια εξαγωγής συμπερασμάτων, όχι μόνο τούς κάνει να εκτίθενται αλλά κινδυνεύει να μετατρέψει και την όλη διαδικασία σε τραγέλαφο.

Δεύτερον, επειδή όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι ιατροί δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το μέσο έντιμο και αξιόλογο συνάδελφο που τυχαίνει να υπηρετεί στο ΕΣΥ, μια άδικη και ιατρικώς ανυπόστατη καταδικαστική απόφαση θα επηρεάσει αναπόφευκτα την ιατρική κοινότητα σε ολόκληρη τη χώρα. Ουδέποτε ωφελήθηκε η δημόσια υγεία από την υιοθέτηση μιας καθαρά αμυντικής και φοβικής ιατρικής. Μια τέτοια αλόγιστη καταδικαστική απόφαση θα χρειαστεί να αφιερωθεί στον επόμενο ασθενή στο ΤΕΠ που μπορεί να παραπέμπεται από γιατρό σε γιατρό ή ακόμα και να διακομίζεται χωρίς δεύτερη σκέψη από νοσοκομείο σε νοσοκομείο εξαιτίας της διογκούμενης ευθυνοφοβίας. Στον επόμενο ασθενή που θα αναγκάζεται να κλείνει ραντεβού μετά από τρεις μήνες στα εξωτερικά ιατρεία, επειδή οι πιο πολλοί γιατροί θα έχουν μεταπηδήσει στον ιδιωτικό τομέα ή θα έχουν φύγει στο εξωτερικό, εκεί όπου εκτός από τον καλύτερο μισθό θα μπορεί ενδεχομένως να παρέχεται και νομική κάλυψη για τέτοιου είδους περιστατικά. Εν ολίγοις, υπάρχει ο ορατός και απολύτως απευκταίος κίνδυνος μια τέτοια άδικη καταδικαστική απόφαση να βαφτεί τελικά με αίμα.

Τέλος, αναφορικά με το επιχείρημα που ακούστηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου ότι όλοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές αποτελούν εν γένει μια συντεχνία που αλληλοπροστατεύεται, αποσιωπώντας τα κακώς κείμενα, πολλές φορές μάλιστα σε αγαστή συνεργασία με τις εκάστοτε διοικήσεις των νοσοκομείων, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι είναι επιχείρημα παραληρητικής χροιάς. Αποτελεί ίδιας ποιότητας επιχείρημα με αυτό που πρεσβεύει ότι βολεύει αρκετούς να καταδικαστούν οι γιατροί, ούτως ώστε να διεκδικηθούν με αξιώσεις παχυλές αποζημιώσεις από το νοσοκομείο, προκειμένου να θησαυρίσουν οι διάφορες ασφαλιστικές εταιρίες, για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από τους πραγματικούς υπεύθυνους για το κατάντημα του ΕΣΥ ή ακόμα και για να εξυπηρετηθούν παραδικαστικά κυκλώματα κλπ. Το κακό με τα επιχειρήματα αυτά είναι ότι σπέρνουν το φόβο, την οργή και τη δυσπιστία ένθεν και ένθεν. Οφείλουμε να μην επιτρέψουμε σε τέτοιου είδους επιχειρήματα να διαρρήξουν ανεπανόρθωτα την ήδη πληγείσα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού-ασθενούς στα δημόσια νοσοκομεία.

Αν είναι κάτι που μπορεί να εξαχθεί με ασφάλεια από τη μέχρι τώρα πορεία της δίκης, είναι η άμεση και αδήριτη ανάγκη θεσμοθέτησης από δω και στο εξής προδικαστικής επιτροπής γνωμοδότησης έγκριτων δικαστών και γιατρών σε περιπτώσεις ενδεχόμενης ιατρικής αμέλειας. Ειδικά σε περιόδους όπου η μετανάστευση νέων συναδέλφων στο εξωτερικό και η συνακόλουθη τραγική υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το σύστημα υγείας της χώρας είναι ατεκμηρίωτες καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος συναδέλφων, οι οποίες φτάνουν ή και ξεπερνούν πολλές φορές τα όρια της γελοιότητας. Ουδέποτε αρνηθήκαμε εξάλλου τις εκάστοτε ευθύνες σε αυτούς που τους αναλογούν, ούτε ποτέ κινητοποιηθήκαμε αναίτια ή εξαιτίας συντεχνιακών λόγων σε άλλου τύπου δίκες.

Απαιτούμε ωστόσο η εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης να βασίζεται εφεξής σε ψύχραιμη λογική, αυτόπτες μάρτυρες, αντικειμενικά στοιχεία και προπάντων επιστημονική τεκμηρίωση, παραμένοντας αμερόληπτη και ανεπηρέαστη από το θυμικό ή τον τηλεοπτικό κανιβαλισμό των μέσων.
Ανεξάρτητα από όποια απόφαση λάβει το δικαστήριο, οι διωκόμενοι συνάδελφοι ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΘΩΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ και δηλώνουμε για πολλοστή φορά ότι ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ

Σε συντονισμό με το Γ.Ν.Ρεθύμνου καλούμε σε  στάση εργασίας τη Δευτέρα 11/06 από τις 09:00-12:00 και επιπλέον σαν ΕΓΕΣΥΧ σε 24ωρη απεργία όλου του νομού την Τετάρτη 13/06, προκειμένου να παρευρεθούμε στο εφετείο Κρήτης για τη διεξαγωγή της δίκης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κολωνός: Συγκέντρωση νίκης μετά την ενοχή Μίχου και την αθώωση της μητέρας – «Τιμάμε το θάρρος της 12χρονης»

Σε συγκέντρωση «νίκης της αλληλεγγύης» έξω από τη στάση του μέτρο στα Σεπόλια καλεί το απόγευμα της...

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...