19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Η Ένωση Καταναλωτών και Δανειοληπτών για τις εξαγγελίες αλλαγών στο νόμο για τα Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά και το “τέλος” του Νόμου Κατσέλη | Βίντεο

Ημερομηνία:

Η Ένωση Καταναλωτών και Δανειοληπτών εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια και την επικείμενη “κατάργηση του Νόμου Κατσέλη” στην οποία καταγγέλλει την κυβέρνηση για τρομοκρατία και απουσία ουσιαστικών λύσεων στα ζητήματα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών: Την τελευταία εβδομάδα αναπαράγονται διαρκώς δημοσιεύματα με κεντρικό σύνθημα “Κατάργηση του Νόμου Κατσέλη”, “τέλος στα Yπερχρεωμένα Nοικοκυρία” τα οποία εμφανίζονται ως μεθοδευμένες πληροφορίες από Κυβερνητικούς φορείς.

Όπως είναι λογικό εκατοντάδες δανειολήπτες επικοινωνούν έντρομοι με τα γραφεία της Ένωσης Καταναλωτών και Δανειοληπτών για να πληροφορηθούν για τις επικείμενες αλλαγές.

Μας θλίβει το γεγονός ότι, την ίδια ώρα που εκπνέει ημερολογιακά ή άρση των πλειστηριασμών και χιλιάδες συνάνθρωποι μας κινδυνεύουν να χάσουν σε μία νύχτα την κύρια κατοικία τους, την ίδια ώρα που η Ελληνική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα των κόκκινων δανείων σαν μία καυτή πατάτα διαρρέοντας εκατέρωθεν μόνο ευχολόγια και απειλές, την ίδια ώρα που αντιμετωπίζει ανεπιτυχώς το ζήτημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με ανεφάρμοστους νόμους “για ενήμερους δανειολήπτες”, καλλιεργείται ο τρόμος με την αναστολή της εφαρμογής του Νόμου Κατσέλη (Ν.3869/10). Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ δεν υπάρχει καμία ουσιαστική λύση – ρύθμιση τόσο για τα επιχειρηματικά δάνεια (μη εξυπηρετούμενα άνω των 80 δίς) όσο και για τις οφειλές προς το δημόσιο (έχουν αγγίξει τα 69 δις ανεξόφλητες οφειλές).

Πραγματικά, ενώ από τις 15 Αυγούστου ο Υπουργός θα ανακοίνωνε την υποτιθέμενη και πολυδιαφημισμένη νέα ρύθμιση που θα ενέτασσε και τις οφειλές του δημοσίου, παρακολουθούμε την αποξήλωση του μόνου Νομοθετήματος των τελευταίων ετών που έδωσε ουσιαστικές και ορθολογικές λύσεις στα προβλήματα των “πραγματικά Υπερχρεωμένων Νοικοκυριών”. Μετά από τα ευφάνταστα σενάρια για προστασία των μπαταχτσίδων από τον εν λόγω νόμο που έπεσαν στο κενό, μέχρι και σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί κανένα ολιστικό σχέδιο (ούτε καν κάποιο μη αποτελεσματικό!) αντιμετώπισης του υψηλού ιδιωτικού χρέους που να επιλύει ορθολογικά το πρόβλημα. Φαντάζει αδιανόητο πώς μπορεί κάποιος που επιδιώκει να δώσει λύσεις σε αντίστοιχα θέματα να έχει την αντίληψη ότι θα δώσει λύση πηγαίνοντας πέντε βήματα πίσω και προκαλώντας το απόλυτο χάος.

Μέχρι σήμερα πολλές χιλιάδες συμπολιτών μας που απώλεσαν μέχρι και το 100% των εισοδημάτων τους κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, κατάφεραν να προστατευτούν μέσω του νόμου για τα Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά και να ρυθμίσουν δικαστικά τις οφειλές τους, κάτι που καταδεικνύει αν ήταν ή όχι κακοπληρωτές εκ πεποιθήσεως.

Ο Νόμος για τα Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα του εάν θα υπάρξει κάποιο νομοθέτημα που να εντάσσει σε ευνοϊκές ρυθμίσεις τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις οφειλές του δημοσίου. Μέσω της δικαστικής οδού προσδιορίζεται με άμεσο και ορθολογικό τρόπο η δυνατότητα του εκάστοτε δανειολήπτη για αποπληρωμή καθώς εξατομικεύεται η ρύθμιση αναλόγως της οικονομικής του κατάστασης.

Λέμε Όχι στην κατάργηση του Νόμου Κατσέλη και απαιτούμε την ενίσχυση του εξωδικαστικού σκέλους για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Δανειοληπτών και Τραπεζών μέσα από νομικά θεσπισμένη υποχρέωση των Τραπεζών για ανεύρεση λύσης όπου μπορεί να αποφευχθεί η δικαστική οδός.

Ενημέρωση με θέμα τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά από την Λούκα Κατσέλη

Συνάντηση ενημέρωση με θέμα τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19/10 στην Κοργαλένειο βιβλιοθήκη στο Αργοστόλι. Στην συνάντηση καλεσμένοι της πρώην υπουργού κ. Κατσέλη ήταν ο γραμματέας της Ένωσης Καταναλωτών και Δανειοληπτών Ιωάννης Βασαριώτης καθώς και ο νομικός σύμβουλος Ιωάννης Κούβαρης. Παρακολουθήστε το βίντεο για όλες τις εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα.

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=CaXiuR8WrW0″]

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...