16.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Η «Ίσαλος Γραμμή», της Κωνσταντίνας Χαριτάκη, στα Χανιά

Ημερομηνία:

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019, 7.30 μμ

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν το βιβλίο της Κωνσταντίνας Χαριτάκη «Ίσαλος Γραμμή», την Τετάρτη 27/11/2019 στις 7.30 το απόγευμα στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Φώτης Ποντικάκης, υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου

Χρήστος Τσαντής, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής και Αυτογνωσίας

Ασπασία Τσουρλάκη, φιλόλογος

Διαβάζει αποσπάσματα η φιλόλογος Μαρία Καλουδάκη

Η Κωνσταντίνα Χαριτάκη επιστρέφει, μετά το «Σημείο Μηδέν», με μια ιστορία που θέτει στο επίκεντρο το προσφυγικό ζήτημα και την περιβαλλοντική καταστροφή. Με έναν αλληγορικό τρόπο, μέσα από τα μάτια κυνηγημένων προσφύγων από την Κρήτη την εποχή της οθωμανικής κατοχής, οι οποίοι βρήκαν αποκούμπι στη Σύρο, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Οι ήρωές της καθημερινοί άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που όμως έχουν να μας πουν πολλά, μέσα από τις ιστορίες που θα μας διηγηθούν.

Τέσσερις γυναίκες: Κορίνα, Λεμονιά, Δέσποινα, Φραντζέσκα.

Τι κοινό μπορούν να έχουν και ποια γραμμή ενώνει τις ζωές τους;

Ιστορίες προσφυγιάς, απ’ την Κρήτη προς τη Σύρο, στα τέλη του 19ου αιώνα, ενώνουν με μια «Ίσαλο Γραμμή», την προσφυγιά του σήμερα, απόρροια της κλιματικής αλλαγής και των πολέμων στη Μεσόγειο. Πόσο διαφορετικές και πόσο ίδιες μπορούν να γίνουν οι ιστορίες των ανθρώπων που βρέθηκαν μεσοπέλαγα ψάχνοντας για τη δική τους «Ιθάκη»…

Λίγα λόγια από την συγγραφέα

Γεννήθηκα στο Ηράκλειο Κρήτης. Zω και εργάζομαι στα Χανιά, απ’ όπου είναι και η καταγωγή μου. Ξεκίνησα να γράφω, δίχως να γνωρίζω ότι είμαι σε θέση να το κάνω. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, νόμιζα πως οι γνώσεις μου έφταναν ως τα συστήματα θέρμανσης και τους οδοντωτούς τροχούς, καθώς έχω σπουδάσει μηχανολογία στο Α.Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου. Εργάστηκα στην τεχνική εκπαίδευση ως εκπαιδευτικός. Είμαι κάτοχος Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. σε θέματα Υγιεινής & Ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Γράφω από την ανάγκη μου να εκφραστώ και όχι κατά παραγγελία. Όταν συσσωρευτούν στην ψυχή μου προβληματισμοί και συναισθήματα, ψάχνουν τρόπο ν’ ανοίξουν μια «βαλβίδα ασφαλείας» για να διοχετευτούν προς τα έξω. Η βαλβίδα ασφαλείας μου είναι το μολύβι. Περνάνε όμως και διαστήματα όπου το αισθάνομαι βαρύ στο χέρι μου. Όταν το ακουμπήσω και το νιώσω σαν πούπουλο, τότε του γλυκομιλώ και ακολουθεί τις σκέψεις μου.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προσοχή, η Κρήτη αντιμετωπίζει «σοβαρό κίνδυνο» από επιπλέοντα ανθρώπινα …… «σκουπίδια»!!

Του Μανώλη Καπετανάκη * Βρίθει τελευταία η τοπική, εθνική αλλά...

Ελληνίδες σε θέσεις ηγεσίας

Του Γιώργου Ουρανού Θα αποτελούσε μεγάλη πρόοδο για τη χώρα...

Η άγνωστη ζωή της Αντωνούσας Καστανοπούλας (Καστανάκη)

Της Ιωάννας Σφακιανάκη «Γιεράρχη τον Γεράσιμο Κισσάμου, τον Δεσπότη, Σκαλίδη, Γιαννουδοβαρδή...