15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Η Αμάλ δεν σώζει την κυβέρνηση. Οι πρόωρες εκλογές;

Ημερομηνία:

Του Στέλιου Κούλογλου

Η μιντιακή φρενίτιδα για την άφιξη της συζύγου του Τζόρτζ Κλούνει στην Αθήνα δεν μπόρεσε να επισκιάσει τα μαύρα νέα από το Χρηματιστήριο και τις διεθνείς αγορές: τα επιτόκια δανεισμού θύμιζαν χθες μέρες του 2010 και η κυβέρνηση βρίσκεται κυριολεκτικά με την πλάτη στο τοίχο, χωρίς εναλλακτική λύση. Οι πρόωρες εκλογές ξαναμπαίνουν αναγκαστικά στο τραπέζι. Τα κακά οικονομικά νέα είναι άμεση συνέπεια της αποτυχίας του ταξιδιού  της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον και της συνεδρίασης του eurogroup που ακολούθησε. Στην αμερικανική πρωτεύουσα η κυρία Λαγκάρντ παρέμεινε αμετακίνητη στη θέση του ΔΝΤ, ότι η επιτήρηση της τρόικας και τα μνημόνια πρέπει να συνεχιστούν, όπως και να μετονομαστούν. Στις Βρυξέλλες ο κ. Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του eurogroup, μάσησε ακόμη λιγότερο τα λόγια του: αυτό που ενδιαφέρει τους δανειστές είναι να συνεχιστεί το πρόγραμμα και όχι αν θα αλλάξει η κυβέρνηση ή γίνουν πρόωρες εκλογές.

Οι τελευταίες τίθενται ξανά ως μια επιλογή της κυβέρνησης, ιδιαίτερα μετά τις δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν την προϊούσα κυβερνητική φθορά. Η δημοσκόπηση της GPO στην εκπομπή του Γ. Πρετεντέρη, την οποία είχε θέσει υπό την προστασία του ο πρωθυπουργός τρεις μέρες πριν, ήταν η τελευταία μιας σειράς καταστροφικών, φανερών και μυστικών, μετρήσεων που φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Όμως χωρίς στήριξη από την Γερμανία και τους δανειστές, η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαφημίσει την έξοδο από το μνημόνιο και την αποχώρηση της τρόικας, ώστε να ανατρέξει το πολιτικό κλίμα.

Η τελευταία ελπίδα, μια «ηρωική έξοδος», μιας κάποιας ρήξης με την τρόικα και προσφυγής στις αγορές για δανεισμό, ακυρώνεται από την χθεσινή άνοδο των spreads: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να τζογάρει με τα ελληνικά σκουπίδια. Από την στιγμή που όσο περνούν οι εβδομάδες τόσο μεγαλώνει η κυβερνητική φθορά, η λύση των πρόωρων εκλογών ξαναβγαίνει στο τραπέζι. Στόχος μια κάπως διαχειρίσιμη εκλογική ήττα και η παράδοση της «καυτής πατάτας» στον ΣΥΡΙΖΑ, πριν ο τελευταίος σταθεροποιήσει τα ποσοστά που του δίνουν αυτοδυναμία.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση, τα χθεσινά οικονομικά νέα αποτελούν επίσης ένα είδος προειδοποίησης. Οι αγορές έδειξαν για μια ακόμη φορά τα δόντια τους, πράγμα που απαιτεί την ολοκλήρωση του σχεδίου για την αντιμετώπιση τους, την επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ