17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Η απίστευτη ιστορία ενός αγώνα για τη διάσωση μιας «γλίστρας» στην παραλία του Τερσανά

Ημερομηνία:

Σε αγώνα δρόμου για… τη σωτηρία μιας αυθαίρετης κατασκευής στον αιγιαλό έχουν επιδοθεί οι κρατικές υπηρεσίες στα Χανιά. Πρόκειται για μια «γλίστρα», δηλαδή μια τσιμεντένια ράμπα για την είσοδο σκαφών στη θάλασσα, η οποία, όπως καταγγέλλουν περίοικοι και λουόμενοι, είναι πηγή ατυχημάτων. Οι παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης υπέρ της κατεδάφισης δεν στάθηκαν αρκετές, αφού η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ανέστειλε τελικά την κατεδάφιση.

Η «γλίστρα» στην παραλία Τερσανά Χανίων κατασκευάστηκε την περίοδο της δικτατορίας χωρίς άδεια, όπως πολλά εκείνη την εποχή. Για χρόνια εξυπηρέτησε τους ψαράδες της περιοχής, χωρίς να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα. Τα τελευταία χρόνια όμως ο αριθμός των σκαφών που τη χρησιμοποιούσαν αυξήθηκε πολύ, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι να δημιουργούνται προβλήματα με τους λουομένους. Επειτα από καταγγελίες, η Κτηματική Υπηρεσία Χανίων (που έχει την ιδιοκτησία του αιγιαλού) προχώρησε τον Σεπτέμβριο του 2011 στην έκδοση πρωτοκόλλου κατεδάφισης της κατασκευής.

Ομως όταν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης επιχείρησαν να την κατεδαφίσουν, βρέθηκαν απέναντι σε λεμβούχους που τους έδιωξαν. Η κατεδάφιση τελικά διακόπηκε με απόφαση του γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης το καλοκαίρι του 2013, καθώς το Λιμενικό Ταμείο Χανίων κατέθεσε αίτηση νομιμοποίησης της κατασκευής.

Οι αντιδρώντες απευθύνθηκαν παντού, προσπαθώντας να ανατρέψουν την απόφαση. «Η κατασκευή για την οποία έχει εκδοθεί η απόφαση κατεδάφισης είναι μια καταφανώς παράνομη κατασκευή, για την οποία έχουν ολοκληρωθεί οι διοικητικές διαδικασίες για την κατεδάφιση και δεν έχει μέχρι σήμερα νομιμοποιηθεί», αναφέρει σε έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.

Την ανάκληση… της ανάκλησης της κατεδάφισης ζήτησε και ο Συνήγορος του Πολίτη, επισημαίνοντας ότι η «γλίστρα» δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί χωρίς να καθοριστεί χερσαία ζώνη λιμένα. Κατόπιν τούτων, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης επαναπρογραμμάτισε την κατεδάφιση της «γλίστρας» για τις 17 Δεκεμβρίου 2014.

Στις 15 Δεκεμβρίου, όμως, η Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Κρήτης επανήλθε ζητώντας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης να αναβάλει την καταστροφή της τσιμεντένιας «γλίστρας» μέχρι να κριθεί η αίτηση νομιμοποίησης. Στις 16 Δεκεμβρίου, με αξιοσημείωτη για το Δημόσιο ταχύτητα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ανέβαλε για ακόμη μία φορά την κατεδάφιση.

Το Λιμενικό Ταμείο Χανίων, πάντως, υποστηρίζει ότι το θέμα είναι τυπικό. «Την εποχή εκείνη το Δημόσιο δεν έβγαζε άδειες ούτε για τα σχολεία. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα κατεδαφίσουμε», λέει ο πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής Κώστας Μπροκαλάκης. «Η πλειονότητα του κόσμου θέλει τη διατήρηση της γλίστρας και της προβλήτας. Οι περισσότερες υπηρεσίες έχουν έως τώρα γνωμοδοτήσει θετικά, οπότε εκτιμούμε ότι η κατασκευή θα νομιμοποιηθεί».

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...