13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

«Η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν κόστισε ούτε ένα ευρώ» παραδέχεται ο Γιουνκέρ μετά από 8 χρόνια σκληρής λιτότητας

Ημερομηνία:

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι «η ελληνική βοήθεια δεν έχει κοστίσει σε κανέναν ούτε ένα ευρώ», επισημαίνοντας παράλληλα ότι σε περίπτωση εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη «απειλείται η διάλυση του ευρώ». Για την Ελλάδα ανέφερε επίσης ότι «έγινε μέλος της ευρωζώνης παραποιώντας τα στατιστικά στοιχεία», τονίζοντας στη συνέχεια τη σταθερότητα που χρειάζεται να έχει μια νομισματική Ένωση ώστε να γίνει πιστευτή.

Σύμφωνα με την αναμετάδοση της συνέντευξης του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στην εφημερίδα Bild από το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι «μέχρι στιγμής, η ελληνική βοήθεια δεν έχει κοστίσει σε κανέναν ούτε ένα ευρώ σε πραγματικούς όρους».

Παράλληλα τόνισε ότι θα θεωρούσε λάθος την εκ των υστέρων έξοδο μιας χώρας από την ευρωζώνη ως απάντηση στην κρίση του χρέους, επισημαίνοντας ότι «εάν φύγει μια χώρα, τότε απειλείται η διάλυση του ευρώ».

Στη συνέχεια ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ δήλωσε για την περίπτωση της Ελλάδας ότι «βλέποντας τα πράγματα από σημερινή σκοπιά, είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα έγινε μέλος της ευρωζώνης παραποιώντας τα στατιστικά στοιχεία», καθιστώντας όμως και τον εαυτό του υπεύθυνο. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «πλέον η Ευρώπη είναι σε θέση να μάθει από τα λάθη της».

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε συγκεκριμένα ότι «το καταλογίζω μέχρι σήμερα στον εαυτό μου: ως υπουργός Οικονομικών ανήκα σε εκείνους οι οποίοι δεν ήθελαν να ελέγχονται οι εθνικές στατιστικές Αρχές από ανεξάρτητες ευρωπαϊκές, γι αυτό και το αλλάξαμε: Σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, η “Eurostat”, μπορεί να ερευνήσει τα βιβλία κάθε χώρας μέλους ενδελεχώς. Η Ευρώπη είναι λοιπόν σε θέση να μάθει από τα λάθη της».

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν και στα χρόνια της κρίσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι «η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού ποδοπατήθηκε τότε από μερίδα Γερμανών πολιτικών και των γερμανικών μέσων ενημέρωσης. Λες και όλοι οι Έλληνες ήταν τεμπέληδες και διεφθαρμένοι. Αυτό επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις διαπραγματεύσεις με διαφόρους Έλληνες ηγέτες».

Τέλος, χαρακτήρισε το ευρώ «αμετάκλητο» ως κοινό νόμισμα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «μια νομισματική Ένωση πρέπει να είναι σταθερότερη από ένα γάμο, διότι διαφορετικά δεν την πιστεύει κανένας».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...