Το σχέδιο για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ παρουσίασε η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι, διαμηνύοντας πως σε κάθε περίπτωση η όποια συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο. Η Τερέζα Μέι τόνισε πως βασικό στοιχείο της νέας συμφωνίας είναι η οριστική, και χωρίς αστερίσκους, αποχώρηση της Βρετανίας από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και την απαλλαγή από τους κανόνες που τη διέπουν.

«Η επιτυχία της ΕΕ είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου», συμπλήρωσε, κατά τη διάρκεια της πολυαναμενόμενης συμφωνίας της. «Δεν θέλουμε την αποσύνθεση της ΕΕ», ανέφερε και τόνισε πως «η ψήφος των Βρετανών για την αποχώρηση από την ΕΕ δεν αποτελεί απόρριψη των αξιών τις οποίες μοιραζόμαστε». «Δεν ήταν μια απόπειρα να πληγεί η ΕΕ», υπογράμμισε.

Παράλληλα η Μέι προειδοποίησε την Ευρώπη να μη συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για το Brexit με τιμωρητική διάθεση. «Η επίδειξη τιμωρητικής διάθεσης από οποιοδήποτε κράτος-μέλος θα ήταν «επικίνδυνη και αυτοκαταστροφική», υπογράμμισε με νόημα η πρωθυπουργός της Βρετανίας. «Η μη επίτευξη συμφωνίας για τη Βρετανία θα είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία για τη Βρετανία», πρόσθεσε και εξέφρασε την άποψη πως ένα φιλικό διαζύγιο θα είναι προς το συμφέρον τόσο της Ευρώπης όσο και της Βρετανίας.

Αναλύοντας τις προθέσεις της Βρετανίας δήλωσε πως «διαπραγματευόμαστε μια νέα σχέση, μια σχέση ισότητας». «Και πρέπει να ρωτήσουμε τον εαυτό μας τι είδους χώρα θέλουμε να γίνουμε. Θέλω το Ηνωμένο Βασίλειο να γίνει πιο δυνατό, πιο ενωμένο και πιο εξωστρεφές από ποτέ. Αλλά θέλω και μία καλύτερη συμφωνία για τους απλούς πολίτες», συνέχισε.

Όπως είπε επιθυμία της βρετανικής κυβέρνησης είναι η διαδικασία εξόδου από την ΕΕ να γίνει σταδιακά «ώστε να αποφευχθεί μια υπερβολικά βίαιη αλλαγή». Για αυτό το λόγο αναφέρθηκε και σε μια σταδιακή εφαρμογή της νέας συμφωνίας με την ΕΕ που θα προκύψει έπειτα από τις διαπραγματεύσεις. «Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε μια υπερβολικά βίαιη αποσταθεροποιητική αλλαγή», τόνισε.

Η Τερέζα Μέι υποστήριξε πως το Brexit δεν ήταν μια εσωστρεφής απόφαση. «Αντίθετα η Βρετανία δείχνει το πιο διεθνές πρόσωπό της. Κοιτάμε πέρα από την Ευρώπη, σεβόμενοι την ευρωπαϊκή κληρονομιά μας».

Σχετικά με τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για την πραγματοποίηση του Brexit, η Τερέζα Μέι ήταν σαφής: έξοδος από την ενιαία αγορά, έλεγχος των συνόρων και κατάργηση της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. «Είμαστε ανεκτικοί και θέλουμε την εισροή λαμπρών μυαλών, αλλά η λαϊκή εντολή ήταν σαφής: Δεν κλείνουμε τα σύνορά μας αλλά περιορίζουμε την εισροή μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Σε ό,τι αφορά την ενιαία αγορά, η Τερέζα Μέι ήταν ξεκάθαρη: Η Βρετανία δεν επιθυμεί τη συμμετοχή της. «Brexit σημαίνει έξοδος από την ενιαία αγορά. Συμμετοχή στην ενιαία αγορά σημαίνει αποδοχή των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της ελευθερίας μετακίνησης. Κι αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε», τόνισε.

«Ο στόχος μας είναι η αντικατάσταση του νομικού πλαισίου της ενιαίας αγοράς με μία Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ της Βρετανίας και της Ε.Ε.», ξεκαθάρισε, ενώ δήλωσε πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει την υποκατάσταση όλων των ευρωπαϊκών συνθηκών με διμερείς συμβάσεις.

Όπως είπε η Βρετανία δεν μπορεί να παραμείνει πλήρες μέλος της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ, αλλά θα επιδιώξει να έχει μετά το Brexit εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς δασμούς. Η Μέι δήλωσε πως η πλήρης ένταξη εμπόδιζε τη Βρετανία να κλείνει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες, όμως πρόσθεσε πως θέλει μια τελωνειακή συμφωνία με την ΕΕ για να διασφαλίσει ότι το διασυνοριακό εμπόριο με την Ευρώπη θα είναι όσο το δυνατόν χωρίς τριβές.

Επιπλέον αναφέρθηκε στην επιδίωξη της Βρετανίας για κατάργηση της διεθνούς δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εντός των βρετανικών συνόρων. «Παίρνουμε πίσω τον έλεγχο της νομοθετικής πρωτοβουλίας», τόνισε.

Επιγραμματικά τα 12 σημεία του Brexit

  1. «Kαθαρές λύσεις» και όχι ασάφειες
  2. Οι νόμοι που θα ισχύουν στη Βρετανία θα διαμορφώνονται στη Βρετανία και μόνο
  3. Ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ των τεσσάρων χωρών του Ηνωμένου Βασιλείου (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία)
  4. Ελεύθερη μετακίνηση μόνο μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλίου και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας
  5. Έλεγχος στον αριθμό των ατόμων που εισέρχονται στη Βρετανία από την υπόλοιπη Ευρώπη
  6. Εγγύηση των δικαιωμάτων των πολιτών των κρατών – μελών της Ε.Ε. που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία και τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών που ζουν στις υπόλοιπες χώρες – μέλη.
  7. Θα προστατέψουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων τα οποία εγγυάται η ευρωπαϊκή νομοθεσία και θα χτίσουμε πάνω σε αυτά
  8. Συνεκτική συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ
  9. Η Βρετανία ξανά ένα μεγάλο παγκόσμιο εμπορικό έθνος
  10. Συνέχιση της συνεργασίας με τους Ευρωπαίους εταίρους σε επιστήμη, έρευνα και τεχνολογία.
  11. Συνεργασία με τους ευρωπαίους και στους τομείς εξωτερικής πολιτικής και άμυνας
  12. Σταδιακή εφαρμογή της εξόδου από την ΕΕ είναι προς το συμφέρον και της Βρετανίας και των χωρών – μελών της Ένωσης