19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Η ΔΕΔΙΣΑ ζητά να μπεί άμεσα ΣΤΟΠ στην αλόγιστη καύση πλαστικών σε παραλίες των Χανίων – Σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον

Ημερομηνία:

Η Διαδηματική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Α.Ε. μετά από αρκετή αργοπορία πήρε θέση για το αποκρουστικό θέαμα της καύσης κάθε λογής σκουπιδιών στις παραλίες κυρίως του Δήμου Πλατανιά επισημαίνοντας τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούν για το περιβάλλον και την υγεία από τέτοιες πράξεις.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε αποδέκτες μηνυμάτων και παράπονων από συμπολίτες μας που μας ενημερώνουν για την καύση σκουπιδιών σε υπαίθριους δημόσιους χώρους και ειδικότερα σε παραλίες. Πολλά από αυτά τα «σκουπίδια» είναι πλαστικά που ξέβρασε η θάλασσα στις πρόσφατες κακοκαιρίες, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί πλέον στις θάλασσες μας από την υπερ-χρήση και την αλόγιστη απόρριψη των πλαστικών συσκευασιών.

Ως γνωστόν, η ανεξέλεγκτη καύση πλαστικών και σκουπιδιών απαγορεύεται από το νόμο, αλλά δεν είναι μόνο το νομικό σκέλος… είναι και τι συμβαίνει στην υγεία και το περιβάλλον μας!

Μεταξύ των «σκουπιδιών» που καίγονται, περιλαμβάνονται πλαστικά, σακούλες και άλλα είδη, που η καύση τους είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό. Η καύση πλαστικών μπορεί να προκαλέσει την έκλυση τοξικών αερίων, όπως οι διοξίνες, που είναι καρκινογόνες και από την ρύπανση που δημιουργείται, εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι για τους κατοίκους της περιοχής.

Οι τοξικές αυτές ουσίες που παράγονται από την καύση των πλαστικών επικάθονται στα χόρτα, στο έδαφος, στο νερό και εύκολα πλέον περνούν στην τροφική αλυσίδα. Πρόκειται για ιδιαίτερα επικίνδυνες ενώσεις, κάποιες από τις οποίες είναι  βλαβερές ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες.

Ο τόπος μας έχει περάσει πολλά, πέρασε και από την ανεξέλεγκτη καύση των απορριμμάτων, όμως προχώρησε μπροστά. Ας μην αφήσουμε κάποιους λίγους να μας γυρίσουν πίσω στον χρόνο.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμος Πλατανιά με ανακοίνωσή του αρχικά δεν παραδέχτηκε ότι την εντολή είχε δώσει ο ίδιος και μιλούσε για “αυθαίρετες και παράνομες” ενέργειες από “άγνωστους” δράστες που “δυσχεραίνουν εξαιρετικά το έργο της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Πλατανιά”

Τελικά μετά από ανάρτηση του ο Αντιδήμαρχος Πλατανιά Γιώργος Καλαϊτζάκης φανέρωσε τι πραγματικά συνέβη.

Οι φωτιές δε μπήκαν με πρωτοβουλία “αγνώστων” αλλά σε συνεννόηση με τον Δήμο Πλατανιά και μάλιστα με τη συμμετοχή εθελοντών μαθητών από σχολεία της περιοχής!

Γράφει ο Γιώργος Καλαϊτζάκης:

“Πρώτη λυκείου Βουκολιών μαζεύουν τα πλαστικά που ξέβρασε η θάλασσα στο Ταυρωνιτη Η διαχείριση από το δήμο είναι πρώτα μαζεύουμε τα πλαστικά και μετά καίγονται τα καλάμια. Καλάμια με πλαστικά δεν έχει βάλει φωτιά ο δήμος σε καμία περίπτωση”

Είναι ξεκάθαρο από την ανάρτηση ότι ο Δήμος Πλατανιά έδωσε την εντολή στους εθελοντές για τις φωτιές, και τώρα, μετά από τη συζήτηση που δημιουργήθηκε τους ρίχνουν την ευθύνη επειδή δεν καθάρισαν καλά τις παραλίες από τα πλαστικά! Βεβαίως, καμία ευθύνη δε φέρουν άνθρωποι που πρόσφεραν τον ελεύθερο χρόνο τους δίχως πληρωμή και εκτέλεσαν απλά τις εντολές που τους έδωσαν από τον Δήμο.

Άλλωστε, ακόμη και μια στρώση πλαστικά και σκουπίδια να είχαν μαζέψει, μόλις σκάψεις λίγο κάτω από τα καλάμια, υπάρχουν πάρα πολλά ακόμα. Ουσιαστικά, ο διαχωρισμός καλαμιών από άλλα σκουπίδια είναι πρακτικά αδύνατος.

"google ad"

Διαβάστε σχετικά:

– Εικόνες “αποκάλυψης” από την καύση των σκουπιδιών της θεομηνίας από Ταυρωνίτη έως Πλατανιά – “Το ποτάμι παίρνει τα δικά του”, λένε οι κάτοικοι | Φωτορεπορτάζ

– 4 μέρες μετά, ακόμη καίνε τα σκουπίδια στις παραλίες από τον Ταυρωνίτη μέχρι τον Πλατανιά | Φωτός

– Έχει πυρομανείς ο Δημος Πλατανιά;: Φωτιές τώρα και στο Κολυμπάρι! | Φωτός

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...