16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Η δεύτερη ευκαιρία ξεκίνησε…

Ημερομηνία:

Γράφει ο Βαγγέλης Πάλλας,
Δημοσιογράφος Ι.F.J.

Οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου ήταν ένας σταθμός για την χώρα, την αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα καθοριστικό γεγονός και για την ευρωπαϊκή αριστερά, η οποία, παρά την αμηχανία που προκάλεσε το δημοψήφισμα, εξακολουθεί να παρακολουθεί την αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.

Το ελπιδοφόρο αποτέλεσμα της 20ης Σεπτεμβρίου θα είναι σταθμός με διαφορετικό περιεχόμενο, με διακύβευμα από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Ο χρόνος είναι λίγος, τα εμπόδια μεγάλα, η πίεση για γρήγορη ανάκαμψη, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι όλοι μαζί να οργανώσουμε την νέα πορεία της χώρας, έστω και με κομμάτια που το πρόγραμμά τους είναι ασύμβατο με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα να διαμορφώσουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο, με συμμετοχή της κοινωνίας, με ουσιαστική σχέση με την ευρωπαϊκή αριστερά, που να οδηγεί τον ελληνικό λαό έξω από τα μνημόνια, έστω και σε ήπια μορφή αντιμετώπισε της μνημονιακής λαίλαπας.

Είναι ανάγκη να εμπιστευθούμε τον κόσμο, τα ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα, ακόμη και αν αυτά είναι σε αντίθεση με τις πτυχές της πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται αγώνας, που θα εκδοθεί με το οπλοστάσιο και τις ιδέες της αριστεράς, με αποκριτικό πνεύμα για τα λάθη που έγιναν με καθημερινή δράση ώστε ο ελληνικός λαός να αισθανθεί την διαφορά. Ο στόχος θα είναι ο κοινωνικός μετασχηματισμός της κοινωνίας και της οικονομίας της χώρας, έτσι όπως το προσδιορίζει η ριζοσπαστική αριστερά.

Μπορεί η αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί σε αυτό το έργο; Μήπως ζητάμε πολλά; Όχι, μπορεί, πάρα την προσπάθεια αλλαγής του φυσιογνωμικού χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την συνύπαρξη διαφορετικών ρευμάτων και τάσεων. Ο πραγματικός εχθρός του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τα πρώην μέλη της αριστερής πλατφόρμας, αλλά εκείνοι που με την ήττα στην διαπραγμάτευση θέλησαν να παίξουν το χαρτί της Ε.Ε..

Η εκλογή του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία του εργατικού κόμματος, οι επόμενες εκλογές στην Ισπανία, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία φαίνεται ότι θα αλλάξει τους ευρωπαϊκούς πολιτικούς συσχετισμούς, ακόμη και εάν αυτή η αλλαγή θα έρθει μέσα από μνημόνια.

Η μάχη που έδωσαν οι πολίτες για τη δεύτερη ευκαιρία έδωσαν στην αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ να ταυτιστεί με λύση των προβλημάτων με ανθρώπινο πρόσωπο. Να μπορέσει επιτέλους να κυβερνήσει και όχι να κερδίσει μόνο τις εκλογές.

Το συντριπτικό αποτέλεσμα των 7,5 μονάδων προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ταφόπλακα του παλιού.

Καλή επιτυχία…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ευάγγελος Πάλλας
Ο Ευάγγελος Πάλλας είναι δημοσιογράφος ΙFJ. Ασχολείται κυρίως με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, και συγκεντρώνει ειδήσεις για ιστορικά θέματα - μνήμης, μειονότητες, roma, ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, ιατρικά θέματα. Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έμαθε να διαβάζει, να γράφει, να σκέφτεται, να μιλά, να αντιδρά, με τούτα τα όπλα πορεύεται στη ζωή. Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ