16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Η δράση της Greenpeace ολοκληρώθηκε, ο αγώνας συνεχίζεται: Να αποσύρει η κυβέρνηση το ντροπιαστικό «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα» – STOP στις εξορύξεις

Ημερομηνία:

Η Greenpeace με ανακοίνωσή της ενημερώνει για την πραγματοποίηση δράσεων σε 14 περιοχές της χώρας ενάντια στις εξορύξεις, προαναγγέλλει κλιμάκωση κινητοποιήσεων και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει τα όποια σχέδια για εξορύξεις.

Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

Τις τελευταίες ώρες το εθνικό κίνημα αντίστασης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων δυναμώνει, με τοπικές πρωτοβουλίες από 14 περιοχές της Ελλάδας[1] να οργανώνουν διαμαρτυρίες συμπαράστασης στις περιοχές τους απαιτώντας από τον Υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη να επενδύσει στο μέλλον μας και όχι στους υδρογονάνθρακες. Με τον αγώνα ενάντια στους υδρογονάνθρακες να διευρύνεται διαρκώς και πλέον να λαμβάνει εθνικό χαρακτήρα, τα μέλη της τοπικής κοινωνίας της Ηπείρου και οι ακτιβιστές της Greenpeace ολοκλήρωσαν τη δράση τους έξω από τις εγκαταστάσεις των πετρελαϊκών Repsol και Energean Oil[2]. Αυτό ήταν μόνο η αρχή. Με ενωμένες δυνάμεις, οι τοπικές πρωτοβουλίες και οι ακτιβιστές θα κλιμακώσουν τον αγώνα ώστε να διασφαλιστεί μία σωστή κλιματική πολιτική συμβατή με τις επιταγές της επιστήμης και όχι με τα συμφέροντα της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

“Τα τελευταία εικοσιτετράωρα κλιμακώνεται ένας εθνικός αγώνας που θα κρίνει το μέλλον όλης της χώρας. Θα κρίνει αν οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι διατεθειμένες να προστατέψουν το παρόν και το μέλλον μας από την ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή. Αν είναι διατεθειμένες να βάλουν το συμφέρον της χώρας πάνω από αυτό των πετρελαϊκών, να κάνουν αυτό που ζητάει εσπευσμένα η επιστήμη και να πουν ΟΧΙ σε έρευνα και εξορύξεις υδρογονανθράκων”, ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. “Η επιστήμη μας προειδοποίησε, η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει, πλέον το διακύβευμα είναι η ίδια μας η επιβίωση. Θα ξανάρθουμε. Θα είμαστε περισσότεροι”.

“Κλιμακώνουμε κι εμείς τον αγώνα στην Ήπειρο, η καρδιά του οποίου επιδιώκουμε να παραμείνει εδώ ώστε να περιφρουρήσουμε αποτελεσματικά τον τόπο μας. Η διεκδίκησή μας παραμένει μία: να φύγουν οι πετρελαϊκές από τη γη και τα νερά μας και αυτό να εμπνεύσει τις τοπικές κοινωνίες όλης της χώρας που επίσης απειλούνται από τις καταστροφικές εξορύξεις. Παρακολουθούμε με χαρά ένα εθνικό κίνημα να δημιουργείται και να μεγαλώνει αλλά και να συνδέεται ‘με τα αντίστοιχα κινήματα του κόσμου”, ανέφερε η Λίλα Τσάτση από την ομάδα ‘Σώστε Την Ήπειρο’. “Η ανάπτυξη που θέλουμε είναι ανάπτυξη καθαρή. Είναι ο δρόμος που εδώ και χρόνια χτίζουν με κόπο και όραμα οι άνθρωποι της Ηπείρου και ο δρόμος που θέλουμε να περπατήσουν τα παιδιά μας”.

Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων εκτός από το κλίμα απειλούν ευθέως και το τοπικό περιβάλλον. Προκαλεί απορία η ευκολία με την οποία οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν παραχωρήσει χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα γης και θάλασσας σε πετρελαϊκές, ακόμα και σε σπάνιας ομορφιάς και υψηλής περιβαλλοντικής και πολιτιστικής σημασίας περιοχές της χώρας, όπως η Ήπειρος, το Ιόνιο νησιωτικό σύμπλεγμα, η νοτιοδυτική Κρήτη και ο Κυπαρισσιακός κόλπος. Πρέπει να σημειωθεί πως οι τοπικές κοινωνίες ουδέποτε ερωτήθηκαν για τις παραχωρήσεις του τόπου τους σε πετρελαϊκές εταιρείες. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα μας μετέφεραν πολίτες, το γραφείο του Υπουργού φαίνεται να υποβιβάζει τη σοβαρότητα της κατάστασης απαντώντας στο κοινό πως απλώς πραγματοποιούνται έρευνες και δεν έχουν ξεκινήσει οι εξορύξεις. Αν ισχύει κάτι τέτοιο γιατί ψάχνουμε κάτι το οποίο δεν πρέπει να βρούμε; Σε κάθε περίπτωση η Greenpeace υπενθυμίζει ότι οι συμβάσεις παραχώρησης προς τις πετρελαϊκές συμπεριλαμβάνουν αφορούν έρευνες ΚΑΙ εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Ο κοινός αγώνας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η προστασία του περιβάλλοντος και η μετάβαση στις φθηνότερες καθαρές πηγές ενέργειας έχει ήδη οδηγήσει προηγμένες χώρες – ακόμα και με πετρελαϊκή βιομηχανία – όπως η Γαλλία και η Ισπανία, να απαγορεύσουν[3] νέες εξορύξεις στα εδάφη και τις θάλασσές τους. Σε όλο τον κόσμο η στροφή σε καθαρές πηγές ενέργειας και στην ηλεκτροκίνηση είναι πλέον μονόδρομος και σηματοδοτεί το ουσιαστικό τέλος της εποχής του πετρελαίου.[4]

Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace απαιτεί από την κυβέρνηση:

– Να ακυρώσει τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις υδρογονανθράκων σε όλη την Ελλάδα.

– Να θέσει σε άμεση εφαρμογή σχέδιο απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και προώθησης καθαρών λύσεων για την οικονομία, σύμφωνα με τις υποδείξεις της κλιματικής επιστήμης.

– Να αποσύρει το ντροπιαστικό «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα» το οποίο συνάδει με σενάρια υπερθέρμανσης της γης 3,1-3,7°Cβαθμών.[5]

Σημειώσεις 

[1] 14 τοπικές πρωτοβουλίες από όλη την Ελλάδα  ένωσαν τη φωνή τους με την τοπική κοινωνία των Ιωάννινων και τους ακτιβιστές της Greenpeace ζητώντας από τον Υπουργό Ενέργειας, Γ. Σταθάκη την ακύρωση των σχεδίων εξόρυξης υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Συγκεκριμένα οι περιοχές: Αργοστόλι, Άρτα, Αθήνα, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Κυπαρισσιακός, Λευκάδα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Πρέβεζα, Σάμη, Σαλαμίνα & Χανιά.

[2] Οι εγκαταστάσεις ανήκουν στην ιταλική Geotec Spa, η οποία έχει αναλάβει την περαίωση των σεισμικών ερευνών στην Ήπειρο για λογαριασμό της κοινοπραξίας Repsol και Energean.

"google ad"

[3] Για παράδειγμα, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Νέα Ζηλανδία, Καλιφόρνια κα.

[4]  Το πετρέλαιο είναι ένας ενεργειακός πόρος χωρίς μέλλον.

[7] Διάβασε περισσότερα στα κοινά σχόλια των Greenpeace και WWF Ελλάς για το ελληνικό ΕΣΕΚ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...