19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Η εκδήλωση του Συλλόγου Φιλων Αστρονομίας Κρητης για την «Ωρα της Γης» στους Τάφους των Βενιζέλων

Ημερομηνία:

Μέλη και φίλοι του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης στα πλαίσια της Ώρας της Γης, από τις 6.00 το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου βρέθηκαν στους Τάφους των Βενιζέλων, μίλησαν για την φωτορύπανση και την ενεργειακή αυτάρκεια, παρατήρησαν το φαινόμενο στην πόλη μας, και συζήτησαν τις επιπτώσεις στην ψυχολογική και σωματική υγεία των ανθρώπων, αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξης τουρισμού γύρω από την αστρονομία αν κι εφόσον μειωθεί το φαινόμενο της φωτορύπανσης.Η συζήτηση που είχε ενδιαφέρον εστιάστηκε και στην Κρήτη με παραδείγματα, από νομούς του νησιού. Για τις δυνατότητες ανάπτυξης τουρισμού για φίλους της αστρονομίας, και τις προσπάθειες που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση έγινε αναφορά στο παράδειγμα δήμων από το νομό Λασιθίου.  Στην αντίπερα όχθη, έγινε αναφορά σε παραδείγματα αλόγιστης ενεργειακής χρήσης και φωτορύπανσης που παρατηρούνται τόσο στο Δήμο Χανίων αλλά και στο Δήμο Πλατανιά.

Μάλιστα, αναφορικά και με την «Ώρα της Γης» και τις πρωτοβουλίες του Δήμου Χανίων επισημάνθηκε ότι αντί να φυτεύουν λουλούδια που ως πρακτική έχει αξία επικοινωνιακά αλλά μηδαμινή ουσιαστική, ακόμα πιο καλό θα ήταν , αν υπήρχαν κινήσεις κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου προς την κατεύθυνση μίας ορθολογικοποίησης της ενεργειακής διαχείρισης μέσω και του φωτισμού της πόλης. Το αποτέλεσμα θα ήταν και οικονομία να γίνεται και να μειωθεί η φωτορύπανση πάνω από την πόλη μας, με θετικές επιπτώσεις στο αισθητικό επίπεδο, στην οικονομία του τόπου, στην υγεία των πολιτών.

Νωρίτερα, δόθηκε η ευκαιρία σε όσους το επιθυμούσαν για παρατήρηση του ήλιου με ειδικά φίλτρα, ενώ κατόπιν της παρουσίασης αναφορικά με τις συνέπειες της φωτορύπανσης, πραγματοποιήθηκε φωτομετρία του νυχτερινού ουρανού και καταγράφηκε η φωτορύπανση πάνω από την πόλη μας. Τέλος, στο τέλος της βραδιάς, με τηλεσκόπια μελών του συλλόγου έγινε παρατήρηση ουράνιων σωμάτων στον νυχτερινό ουρανό.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης είχε ως εξής:
6.00 – 6.45μμ Παρατήρηση του Ήλιου κατά την δύση του μέσα από τηλεσκόπια με ειδικά ηλιακά φίλτρα, παρατήρηση ηλιακών κηλίδων.
6.45 – 7.15μμ Ψάχνοντας τον κομήτη Pan-Starrs. Ένας ταξιδιώτης του Διαστήματος περνάει από την γειτονιά της Γης κάνοντας μια εντυπωσιακή εμφάνιση
7.30 – 8.15μμ Οι απρόβλεπτες συνέπειες της φωτορύπανσης – μικρή παρουσίαση από τον μέλος του Συλλόγου Χρίστο Σωτηρόπουλο. Πόσο κακό μπορεί να μας κάνει η υπερβολική έκθεση στο τεχνητό φως; Παραδείγματα κακού φωτισμού, συνέπειες και λύσεις.
8.30 – 9.30μμ Ώρα της Γης – καταγραφή με κάμερες υπερύθρων,
8.30 – 11.00μμ παρατήρηση ουράνιων σωμάτων: Σελήνη, Δίας, νεφέλωμα του Ορίωνα, αστρικά σμήνη κ.α. μέσα από τα τηλεσκόπια μελών του Συλλόγου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜέΡΑ25: Παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιο – Ξεχωρίζουν Βενετσάνου, Γρηγοριάδης, Ρεβενιώτη, Χρανιώτης

Το ευρωψηφοδέλτιο της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά για...

Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Αριστεράς – Μάρω Δούκα, Σακελλαρίδης και Φίλης στη λίστα, όλα τα ονόματα

Τους 42 υποψήφιους και υποψήφιες ευρωβουλευτές/τριες της Νέας Αριστεράς ανακοίνωσε ο...

Θανατηφόρο τροχαίο στην Βουλή: Οι αστυνομικοί πάνε να ρίξουν ευθύνες στον νεκρό Ιάσονα

Σε μια προσπάθεια να αποδοθούν μερικές έστω ευθύνες στον 22χρονο...

38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ

Του Φώτη Ποντικάκη* 38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στο...