20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Η ΕΚΤ έτοιμη να χορηγήσει δάνειο έως 60 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες | Βίντεο

Ημερομηνία:

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να χορηγήσει δάνειο ως 60 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, αν χρειαστεί, όπως έγινε γνωστό από πηγή πλησίον των κεντρικών τραπεζών

Αυτό το ποσό επιβεβαιώνει μια πληροφορία της γερμανικής εφημερίδας Ντι Βελτ. Η ΕΚΤ αποφάσισε χθες να στερήσει τις ελληνικές τράπεζες από ένα άλλο κανάλι χρηματοδότησης, καταργώντας το ευνοϊκό καθεστώς δανεισμού τους. Ωστόσο, το συμβούλιο των κεντρικών τραπεζιτών που συνεδρίασε χθες, διατήρησε σε ισχύ τη διαδικασία που επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να λάβουν έκτακτη ρευστότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Αυτή η διαδικασία, γνωστή με το όνομα ELA (Μηχανισμός Έκτακτης Ρευστότητας), αποτελεί μια απο τις τελευταίες φιάλες οξυγόνου των ελληνικών τραπεζών, καθώς οι ίδιες επιτρέπουν στο ελληνικό Κράτος να χρηματοδοτείται από τα ομόλογα που εκδίδει. Καθορίζοντας ένα πολύ γενναιόδωρο πλαίσιο με τον μηχανισμό αυτόν, η ΕΚΤ αφού έστειλε ένα πολιτικό σήμα στην Αθήνα, θέλει να διασφαλίσει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν θα στεγνώσει τις επόμενες εβδομάδες.

“Σίγουρα”, η ΕΚΤ “δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη να ωθήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης”, διακόπτοντας όλες τις πηγές χρηματοδότησης, εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντάριο Πέρκινς, οικονομολόγος στην Λόμπαρντ Στριτ. Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Börsenzeitung, ο πρόεδρος της πολύ ορθόδοξης γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γιενς Βάιντμαν, εξέφρασε την ελπίδα ότι “θα τηρηθούν τα αυστηρά κριτήρια στα δάνεια του ELA”.

Γ. Σακελλαρίδης: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι εξασφαλισμένο 

Κατηγορηματικός αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα της χώρας εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης μιλώντας στην “Κοινωνία Ώρα MEGA” την επομένη της απόφασης της ΕΚΤ.

“Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι εξασφαλισμένο όσον αφορά τη ρευστότητά του και τη χρηματοδότησή του και επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας”, είπε ο κ. Σακελλαρίδης.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=SeZll4LCQrQ”]

left.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ