14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Η Ελλάδα της ανάπτυξης: Μισθοί Βουλγαρίας, τιμές Γερμανίας, ανεργία Γουαδελούπης

Ημερομηνία:

Το 29% θα αγγίξει κατά μέσο όρο το 2013 η ανεργία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ όπως αυτές καταγράφονται στο Πρόγραμμα Δράσης της Συνομοσπονδίας, το οποίο θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια των εργασιών του 35ου Τακτικού Πανεργατικού Συνεδρίου της ΓΣΕΕ το οποίο ξεκίνησε χθες στην Αλεξανδρούπολη.
Όπως τονίσθηκε η ανεργία θα αυξηθεί κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας τον αριθμό των ανέργων σε 1.450.000 άτομα, ενώ την ίδια ώρα οι μέσες πραγματικές ακαθάριστες αποδοχές σε σχέση με το 2009 μειώθηκαν κατά 29% ενώ οι τιμές των βασικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 17%.

Η επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου έγινε χθες από τη γενική γραμματέα της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας, Sharan Burrow, η οποία μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα επέδειξε δύναμη και πρωτοπορία κατά την φρικτή περίοδο που διέρχεται η Ελλάδα κάτι που αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους. Όπως η ίδια υπογράμμισε, η ανισότητα και η αγριότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών εκφράστηκαν με μια άνευ προηγουμένου αμφισβήτηση τόσο των εργασιακών δικαιωμάτων όσο και της κοινωνικής προστασίας.

Νωρίτερα, στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, έκανε λόγο για άγρια δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή που εκβιαστικά επιβλήθηκε στην Ελλάδα, που γρήγορα μετέβαλε μια κρίση χρέους σε πρωτοφανή οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση, σημειώνοντας πως το δόγμα του σοκ δεν μπορεί να βάλει την ελληνική οικονομία σε τροχιά δημοσιονομικής βιωσιμότητας.

«Χωρίς ανάπτυξη δεν νοείται δημοσιονομική βελτίωση. Αντίθετα, αυξάνεται η ανεργία και οι χρεοκοπίες, μειώνονται τα φορολογικά έσοδα και διογκώνεται η λαϊκή αντίδραση» ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος, για να τονίσει πως η Ελλάδα οδηγείται σε «τζαμαϊκανοποίηση», βιώνοντας την πιο βαθιά ύφεση στη μεταπολεμική της ιστορία. «Ας γίνει επιτέλους αντιληπτό: Δεν θα επιτρέψουμε το μέλλον της Ελλάδας, το μέλλον των λαών στην Ευρώπη και στον κόσμο, να γίνει βορά των αγορών», κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος.

Στην έναρξη του Συνεδρίου τιμήθηκε η Ολυμπιονίκης Πηγή Δεβετζή (που κατάγεται από την Αλεξανδρούπολη) για τη σημαντική της προσφορά στον αθλητισμό και στην κοινωνία.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν σήμερα με ομιλίες εκπροσώπων κομμάτων, της Γενικής Γραμματέως της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων Bernadette Sėgol, ενώ κυρίως θα συζητηθούν ο απολογισμός και ο προγραμματισμός δράσης της ΓΣΕΕ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...