13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Η «Ελληνικός Χρυσός» να επιστρέψει στο δημόσιο 15,34 εκατ. ευρώ

Ημερομηνία:

Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, πρέπει να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο το ποσό των 15,34 εκατ. ευρώ, το οποίο έλαβε ως παράνομη επιδότηση, αποφάσισε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα είχε καταδικαστεί το 2011 για παραχώρηση στη συγκεκριμένη εταιρεία της μεταλλευτικής εκμετάλλευσης στη Χαλκιδική έναντι πολύ χαμηλού τιμήματος και απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής φόρου, επιλογές που θεωρήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι συνιστούσαν παράνομη επιδότηση.

Με απόφαση του Ευρωδικαστηρίου η Ελλάδα είχε υποχρεωθεί τότε να αναζητήσει 15,3 εκατ. ευρώ από την εταιρεία, ωστόσο το ελληνικό Δημόσιο το 2015 προσέφυγε από κοινού με την «Ελληνικός Χρυσός» κατά της απόφασης ασκώντας αίτηση αναίρεσης της απόφασης, η οποία απορρίφθηκε σήμερα και σε δεύτερο βαθμό.

Στις 18 Φεβρουαρίου του 2016, η Ελληνικός Χρυσός άσκησε αναίρεση, αιτούμενη την ακύρωση της ανωτέρω απόφασης του ΓΔΕΕ για τους εξής λόγους: εσφαλμένη εκτίμηση της αξίας των Μεταλλείων, εσφαλμένη εκτίμηση της αξίας των γηπέδων εσφαλμένη εκτίμηση του ύψους του προνομίου που απορρέει για την Ελληνικός Χρυσός από την απαλλαγή καταβολής φόρου (το ύψος των φόρων συνδέεται με την αξία των γηπέδων η οποία δεν είχε εκτιμηθεί σωστά).

Η Επιτροπή εκτίμησε ότι οι δύο πρώτοι λόγοι αναίρεσης είναι απαράδεκτοι και ο τελευταίος αβάσιμος.

Σε σημερινή του απόφαση, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι κατά πάγια νομολογία στο πεδίο των κρατικών ενισχύσεων, ο έλεγχος που μπορεί να ασκηθεί σε οικονομικές εκτιμήσεις είναι αναγκαστικά περιορισμένος. Στο συγκεκριμένο πεδίο, το Δικαστήριο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οικονομική εκτίμησή του, στη θέση της εκτίμησης της Επιτροπής.

Το Δικαστήριο απέρριψε ως εκ τούτου, όλους τους λόγους αναίρεσης εκτός από την αιτίαση της Ελληνικός Χρυσός στο πλαίσιο του πρώτου λόγου αναίρεσης ότι το ΓΔΕΕ δεν προέβη σε απάντηση σχετικά με την ενίσχυση για την οποία είχε εκπονηθεί έκθεση πραγματογνωμοσύνης.

Επίσης, το Ευρωδικαστήριο έκρινε ότι η ενίσχυση για την οποία πραγματοποιήθηκε η έκθεση, έχει τέτοια επιρροή στην αξία των περιουσιακών στοιχείων, ώστε να επηρεάζει την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα της ίδιας της έκθεσης.

Καθόσον το ΓΔΕΕ παρέλειψε να απαντήσει στο επιχείρημα της Ελληνικός Χρυσός ως προς την ενίσχυση για την οποία είχε πραγματοποιηθεί έκθεση πραγματογνωμοσύνης, για την εκτίμηση της αξίας των Μεταλλείων της Κασσάνδρας τον 2004, το Δικαστήριο κήρυξε την απόφασή του άκυρη.

tvxs.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...