21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων σχετικά με τις εξελίξεις στην ΒΙΟΧΥΜ: «Πρώτη μας σκέψη ο άνθρωπος ή τα κέρδη της Τράπεζας;»

Ημερομηνία:

Συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις η είδηση περί απολύσεων στη ΒΙΟΧΥΜ υπό το νέο καθεστώς λειτουργίας της.

Με ανακοίνωση η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων επαναφέρει στη δημοσιότητα το θέμα απαντώντας ταυτόχρονα στις αιτιάσεις της Τράπεζας Χανίων περί μείωσης της παραγωγής από τους 100.000 τόνους στους 30.000 τόνους.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

“Δεν γνώριζε η Τράπεζα Χανίων ότι με 4,5 λεπτά στα πορτοκάλια χυμοποίησης (την ίδια στιγμή που οι αντίστοιχες βιομηχανίες στην Πελοπόννησο δίνουν τα διπλά) δεν ξαναγεμίζεις τον κάμπο με πορτοκάλια αλλά ότι οδηγείς τους παραγωγούς να αναζητήσουν νέες καλλιέργειες ή να πουλήσουν τα χωράφια τους;”

Υπενθυμίζουμε ότι η εταιρεία μεταφέρθηκε σε άλλες εγκαταστάσεις στην περιοχή της Αγυιάς προχωρώντας ταυτόχρονα σε απολύσεις αφού αποφασίστηκε να σταματήσει η χυμοποίηση πορτοκαλιών στα Χανιά.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

Δεν θα πούμε ότι εκπλαγήκαμε όταν μάθαμε από τα ΜΜΕ ότι αντιμετωπίζει προβλήματα η ΒΙΟΧΥΜ. Ότι πετάει σχεδόν όλους τους εργαζόμενους της στον δρόμο και αφήνει στην αβεβαιότητα τους παραγωγούς εσπεριδοειδών. Επειδή όμως δεν είμαστε χθεσινοί και επειδή το έγκλημα είναι προμελετημένο, πρέπει να μπουν κάποια πράγματα στην θέση τους.

Η ΒΙΟΧΥΜ ήταν η πρώτη βιομηχανία εκχύμωσης στην Ελλάδα και κατασκευάστηκε για να μπορούν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών και οι οινοκαλλιεργητές να μεταποιούν τα αδιάθετα στο εμπόριο προϊόντα τους τα οποία ήταν από τα βασικά στον Νομό. Τα πορτοκάλια των Χανίων έφτασαν να γίνουν γνωστά σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου

Οι αντιαγροτικές πολιτικές όμως που εφαρμόστηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες από όλες τις κυβερνήσεις υπό τις οδηγίες της ΕΟΚ-ΕΕ συρρίκνωσαν τον αγροτικό πληθυσμό και στα Χανιά όπως και στην υπόλοιπη χώρα.

Ήρθε λοιπόν το 2013 η Τράπεζα Χανίων για να «σώσει» την ιστορική αυτή επιχείρηση και όπως έλεγαν εκείνη την περίοδο να «ξαναγεμίσουν τον κάμπο των Χανίων πορτοκαλιές». Γνώριζαν πολύ καλά τότε ότι η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών και ειδικά των πορτοκαλιών ήταν σε πτωτική πορεία ήδη για αρκετά χρόνια την περίοδο που έγινε η εξαγορά. Δεν μπορεί να εκπλήσσεται λοιπόν και να μας λέει ότι η παραγωγή των πορτοκαλιών έπεσε από τους 100.000 τόνους στους 30.000 και ότι για αυτό τον λόγο προχωράει σε απολύσεις και σε μείωση των δραστηριοτήτων της ΒΙΟΧΥΜ.

Δεν γνώριζε η Τράπεζα Χανίων ότι με 4,5 λεπτά στα πορτοκάλια χυμοποίησης (την ίδια στιγμή που οι αντίστοιχες βιομηχανίες στην Πελοπόννησο δίνουν τα διπλά) δεν ξαναγεμίζεις τον κάμπο με πορτοκάλια αλλά ότι οδηγείς τους παραγωγούς να αναζητήσουν νέες καλλιέργειες ή να πουλήσουν τα χωράφια τους;

Τελικά τι θα γίνει με τα προϊόντα των παραγωγών των Χανίων; Εκτός από τα πορτοκάλια είναι και τα λεμόνια, τα γκρέιπφρουτ και τα μανταρίνια, για τα οποία δίνει επίσης εξευτελιστικές τιμές και πολύ κάτω του κόστους παραγωγής. Αν φύγουν οι εργαζόμενοι ποιος θα τα χυμοποιεί αυτά; Εκτός και αν έχουν σκοπό να τα παραλαμβάνουν και να τα χυμοποιούν σε βιομηχανίες της ηπειρωτικής Ελλάδας και η ΒΙΟΧΥΜ να παίζει τον ρόλο του μεσάζοντα.

Όταν η Τράπεζα Χανίων αγόραζε το οικόπεδο σε τιμή ευκαιρίαςκαι το οποίο είναι  μέσα στον ιστό της πόλης, έκανε κάποια χάρη στους αγρότες των Χανίων;

Μήπως τελικά η παντρειά της Τράπεζας Χανίων με την ΒΙΟΧΥΜ έγινε για την προίκα και τώρα μένουν οι παραγωγοί ξεκρέμαστοι και οι εργαζόμενοι στον ανεργία;

"google ad"

Πρώτη μας σκέψη ο άνθρωπος ή τα κέρδη της Τράπεζας;

Όλη αυτή η ιστορία δείχνει ότι δεν υπάρχουν σωτήρες. Ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωση των αγροτών στους Αγροτικούς τους Συλλόγους και η πάλη ενάντια στο ξεκλήρισμα τους. Συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους της ΒΙΟΧΥΜ και στα δίκαια αιτήματα τους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: Κωνσταντίνα Μπαλωμενάκη – Στον καιρό του Λυμεώνα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας της...

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...