14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Η επόμενη ημέρα | Φωτός

Ημερομηνία:

Ένας δίσεκτος, κακός χρόνος, μας αποχαιρέτησε με μία μεγάλη θεομηνία. Σήμερα, δύο ημέρες μετά, ο νομός μετρά τις πληγές του και ελπίζει σε γρήγορη ανάρρωση.

Οι προσπάθειες που γίνονται τις τελευταίες ώρες για αποκατάσταση των ζημιών είναι μεγάλες. Ήδη, συνεργεία της ΔΕΥΑΧ και του Δήμου Χανίων είναι στους δρόμους και συντελούν στην αποκατάσταση των ζημιές.

Μεγάλες είναι οι ζημιές σε διάφορα σημεία της Εθνικής οδού Χανίων Κισσάμου αφού έχουν υπάρξει καταπτώσεις και κατολισθήσεις με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κίνδυνοι για διερχόμενα οχήματα.

Άσχημη η κατάσταση και στον Δήμο Πλατανιά καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει πολύ σημαντικές ζημιές σε επιχειρήσεις, σε κατοικίες και σε ξενοδοχεία. Εξοπλισμός εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ έχει καταστραφεί ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές και στο οδικό δίκτυο.

Κατολισθήσεις υπάρχουν και σε άλλες περιοχές του επαρχιακού δικτύου ενώ η χιονόπτωση συνεχίζεται στον Ομαλό.

Φωτό από Κίσσαμο sadentrepese.blogspot.com
Φωτό από Κίσσαμο sadentrepese.blogspot.com

Οι ζημιές στην υδροδότηση σε Σταλό και Αγιά Μαρίνα επισκευάζονται ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές και στη Νέα Χώρα στο ύψος που καταλήγει ο ποταμός Κλάδισσός καθώς έχει εξαφανιστεί η ακτογραμμή η οποία έχει καλυφθεί με πέτρες και με βράχους, έχουν ξεριζωθεί εγκαταστάσεις, έχει καταπέσει δέντρο, ενώ τμήμα και του λόφου δίπλα από την ταβέρνα Τσαλίκης έχει καταρρεύσει. Κάτοικοι της περιοχής μας είπαμε ότι τέτοιου μεγέθους θεομηνία δεν έχουν ξαναζήσει στη ζωή τους.

Φωτό από τη Δημοτική Πινακοθήκη Νίκος Ν. Αγγελάκης
Φωτό από τη Δημοτική Πινακοθήκη Νίκος Ν. Αγγελάκης

Ζημιές προκλήθηκαν και στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων καθώς εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων πλημμύρισε το υπόγειο όπου φυλάσσονται έργα τέχνης. Ευτυχώς, δεν προκλήθηκε κάποια σοβαρή ζημιά. Μεγάλες καταστροφές και στο Παλιό Λιμάνι αφού η φουσκοθαλασσιά και η νεροποντή πλημμύρισε πολλά καταστήματα.

Φωτό από Νέα Χώρα: Γιάννης Αγγελάκης
Φωτό από Νέα Χώρα: Γιάννης Αγγελάκης

Πλημμυροπαθείς οι δήμοι Χανίων, Πλατανιά, Κισσάμου

Ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας ζήτησε να υποβληθεί αίτημα για να κηρυχθεί ο Δήμος Χανίων πλημμυροπαθής.

Το ίδιο ζήτησε και ο Δήμαρχος Κισσάμου Θοδωρής Σταθάκης ο οποίος σε σχετικό έγγραφο προς τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων σημειώνει τις μεγάλες ζημιές που έχουν προκληθεί σε οικίες και επιχειρήσεις, σε φυτικό και ζωικ΄πο κεφάλαιο καθώς και σε δεκάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης που καταστράφηκε ολοσχερώς.

Στα Χανιά και πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Πλατανιά βρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, για να δει και ο ίδιος τις ζημιές και το μέγεθος της καταστροφής που προκλήθηκε.

Διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα κάνει ότι περνά από τα χέρια της ώστε να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για την αποκατάσταση των ζημιών.

Επί της ευκαιρίας της παρουσίας του Περιφερειάρχη και ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης ζήτησε να κηρυχθεί ο Δήμος Πλατανιά πλημμυροπαθείς.

Στο Δήμο Πλατανιά βρέθηκε και ο Μανούσος Βολουδάκης, όπου ενημερώθηκε από το Δήμαρχο και τους συνεργάτες του για τις ζημιές που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων ημερών.

"google ad"

Φωτό από Παλιό Λιμάνι: Γιάννης Αγγελάκης
Φωτό από Παλιό Λιμάνι: Γιάννης Αγγελάκης

Σύμφωνα με τον κ. Βολουδάκη, άμεση λύση απαιτείται για το Ντερέ, όπου η καταστροφή του οδοστρώματος στο σημείο της γέφυρας Χάσωνα δημιουργεί μόνιμη δυσκολία πρόσβασης.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος βουλευτής Χανίων κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης πραγματοποίησε και αυτός σήμερα επίσκεψη στο Δήμο Πλατανιά, όπου και ενημερώθηκε από το Δήμαρχο κ. Ι.Μαλανδράκη σχετικά με τις καταστροφές που προκλήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου  εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών.

Επιπλέον, ο κ. Μαρκογιαννάκης υποσχέθηκε στο Δήμαρχο Πλατανιά ότι θα συμπαρασταθεί στο Δήμο στην προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών και αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν προκύψει.

Στη συνέχεια ο κ. Μαρκογιαννάκης επισκέφθηκε διάφορα σημεία του Δήμου για να έχει ιδίαν αντίληψη των προβλημάτων κι είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους που έχουν υποστεί ζημιές.

Φωτό από Κίσσαμο sadentrepese.blogspot.com
Φωτό από Κίσσαμο sadentrepese.blogspot.com

Να σημειώσουμε τέλος, ότι σε σχετικό δελτίο τύπου ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας εκφράζει την συμπαράσταση του στους πολίτες, που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία, καθώς και την ικανοποίηση του για την άμεση ανταπόκριση των Υπηρεσιών του Δήμου και ιδιαίτερα των Πολιτικών Προϊστάμενων και του προσωπικού του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σταθμού, των Διευθύνσεων Τεχνικών Υπηρεσιών, Καθαριότητας & Πρασίνου.

“Η προσπάθεια αυτή, η οποία χαρακτηρίστηκε από ταχύτητα, αυταπάρνηση και συνέπεια, είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνει το οδικό δίκτυο ανοιχτό και να αποκατασταθούν οι ζημιές, που προκλήθηκαν, προλαβαίνοντας τα χειρότερα”, συμπληρώνει ο κ. Βάμβουκας, αναφέροντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση σημαντική ήταν και η συμβολή των μελών των Τοπικών Συμβουλίων, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν κοντά στους συμπολίτες μας.

Φωτό από Νέα Χώρα: Γιάννης Αγγελάκης
Φωτό από Νέα Χώρα: Γιάννης Αγγελάκης

Επίσης, όπως υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Χανίων άμεσες ήταν και οι ενέργειες, που καταβλήθηκαν από πλευράς της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου και του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων, ώστε να παρασχεθεί στέγη και η απαραίτητη φροντίδα σε άστεγους συμπολίτες μας, καθώς και του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, το ιατρικό προσωπικό του οποίου παρείχε στις περιπτώσεις, που κρίθηκε αναγκαίο, πρώτες βοήθειες και περίθαλψη.

“Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται, τέλος, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Διοικητή της για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, που κατέβαλαν, ώστε να μην κινδυνεύσουν οι συμπολίτες μας και οι περιουσίες τους, καθώς επίσης και στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και τον Αστυνομικό Διευθυντή, οι οποίοι βρίσκονταν διαρκώς στο δρόμο και φρόντιζαν για την αποφυγή ατυχημάτων”, καταλήγει στη δήλωση του ο Δήμαρχος Χανίων.

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες που έχουν ζημιές

Φωτό από Νέα Χώρα: Γιάννης Αγγελάκης
Φωτό από Νέα Χώρα: Γιάννης Αγγελάκης

Οι κάτοικοι θα πρέπει να απευθύνονται στο δήμο τον οποίο ανήκουν και οι επιχειρηματίες στην Αντιπεριφέρεια Χανίων.

Πιο συγκεκριμένα, στο Δήμο Χανίων οι δημότες θα μπορούν να συμπληρώνουν συγκεκριμένη αίτηση για τις ζημιές στα σπίτια τους στο Γραφείο Διαφάνειας και Εξυπηρέτησης του Δημότη καθώς και στα ΚΕΠ.

Στον Δήμο Πλατανιά οι δημότες θα πρέπει να συμπληρώνουν τις αιτήσεις τους στο Δημαρχείο στο Γεράνι.

Ενώ για τους επιχειρηματίας θα πρέπει να απευθύνονται στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, από το πρωί στις 08.00 μέχρι τις 18.00 το Σάββατο και την Κυριακή 3 και 4 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ