20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Η εσπερίδα με θέμα “Προοπτικές τις Ελληνικής οικονομίας”

Ημερομηνία:

Την Παρασκευή 5/4/2013 το βράδυ  8 ώρα πραγματοποιήθηκε  εσπερίδα που διοργάνωσαν το οικονομικό επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης και το εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο Χανίων με θέμα “Προοπτικές τις Ελληνικής οικονομίας”.Την ημερίδα άνοιξε με την ομιλία του ο κ.Γιώργος Σταθάκης πανεπιστημιακός και Βουλευτής του Σύριζα ο οποίος ανέφερε  ότι το μνημόνιο έχει αποτύχει πλήρως στο δημοσιονομικά , στην προσπάθεια σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας  και αναπτυξιακά διότι μειώνοντας μισθούς και περικόπτοντας δημόσιες δαπάνες δημιουργείται μια συνεχής ύφεση στην Ελληνική Οικονομία με δραματικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής του μέσου Έλληνα. Η ατζέντα του μνημονίου έχει φτάσει στα όριά της και οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας έχουν αρνητικό ρεκόρ για οποιαδήποτε δυτική οικονομία σε περίοδο ειρήνης μετά το 1929, άρα η συνέχιση αυτής της πολιτικής δεν οδηγεί πουθενά. Ο κ. Σταθάκης  πρότεινε την δημιουργία Τράπεζας ειδικού σκοπού που θα στηρίξει τις παραγωγικές δραστηριότητες   και ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.  Η μικρομεσαία επιχείρηση είναι στο επίκεντρο οποιαδήποτε έννοιας παραγωγικής ανασυγκρότησης. Η μικρομεσαία επιχείρηση  αποτελεί το 90- 95% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και πρέπει να αποτελέσει τον Βασικό πυλώνα στο οποίο θα επικεντρωθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση.

Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alfa-Bank, Mιχάλης Μασουράκης ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στη τροχιά εφαρμογής του μνημονίου  ειδικά τώρα που για πρώτη φορά η χώρα μας κατόρθωσε αυτή την χρονιά  να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα. Υπάρχει μεν μεγάλη ύφεση λόγο εφαρμογής του μνημονίου αλλά από την άλλη  δεν υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις αυτή τη στιγμή. Η αναμενόμενη ανάπτυξη είναι θέμα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης. Το κράτος αυτή τη στιγμή δεν έχει χρήματα  για στηρίξει την ανάπτυξη ενώ οι Τράπεζες βρίσκονται σε πολύ δύσκολή θέση περιμένοντας να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαίωση  για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. Όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη οι καταθέτες παίρνουν τα χρήματά τους από τις Τράπεζες δημιουργώντας έτσι χρηματοοικονομικό πρόβλημα στις Τράπεζες αλλά αυτό έχει και άλλες επιπτώσεις γιατί δεν έρχονται ξένοι επενδυτές βλέποντας αυτό το άσχημο κλίμα. Πρέπει να γίνει αναδιοργάνωση στις δομές , να γίνουν μεταρρυθμίσεις και να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας για να ξαναξεκινήσει η οικονομία.

Από την μεριά του ο πρόεδρος της  Γενικής  Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κ. Βασίλης  Κορκίδης ανέφερε  στην ομιλία του ότι Οι διαδικασίες σχεδιασμού και υλοποίησης της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 είναι πιο καθοριστικές από ποτέ για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού εμπορίου. Η ενίσχυση του επιχειρηματικού ιστού κάθε Ελληνικής Περιφέρειας θα πρέπει να είναι βασική στρατηγική επιλογή, για να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Τελικός στόχος μας είναι να δημιουργηθεί βιώσιμη προοπτική ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας, με τελικό σκοπό την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας. Το προβλήματα και οι προτεραιότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι ακριβώς οι ίδιες: η ρευστότητα και η χρηματοδοτική υποστήριξη, η γραφειοκρατία και η απλοποίηση των κανονισμών και τέλος το επιχειρηματικό περιβάλλον και η θέσπιση ενός φορέα οικονομικού διαλόγου στην ΕΕ για τις ΜμεΕ. Επιπλέον, η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής αγοράς θα πρέπει να είναι βασική μας μέριμνα. Η εξαγωγική δραστηριότητα είναι το μεγάλο στοίχημα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Η εμπορική επιχείρηση επιβάλλεται να γίνει εξαγωγική. Οφείλουμε να προετοιμάσουμε μια νέα γενιά εμπόρων που θα έχει στραμμένο το βλέμμα της προς το εξωτερικό. Για τις παραδοσιακές εξαγωγές, όπως τις έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα, χρειάζεται ένα πλέγμα συντονισμένων ενεργειών οι οποίες θα προωθούν την καλύτερη ανάπτυξη των οικείων δραστηριοτήτων. Η ΕΣΕΕ δηλώνει έτοιμη να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες με τεκμηριωμένες προτάσεις και νέες ιδέες.

Η ανάπτυξη έχει δύο προϋποθέσεις: την απομάκρυνση της χώρας από τον φαύλο κύκλο των μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας και την ανάδειξη του ιδιωτικού τομέα και της Μμε επιχείρηση σε βασικό κόμβο της οικονομικής ανάκαμψης. Το ελληνικό εμπόριο έχει την εμπειρία και την αποφασιστικότητα να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον πρόεδρο του ΕΒΕΧ κ. Γ.Μαργαρώνη και τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτ. Κρήτης κ. Π. Πετσετάκη  ενώ συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Γ. Αθανασάκης μέλος του Δ.Σ του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Κρήτης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...