16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Η Ε.Ε. και η απάνθρωπη αντιμετώπιση των προσφύγων

Ημερομηνία:

Γράφει ο Βαγγέλης Πάλας
Δημοσιογράφος I.J.F.

Η τρομακτική απάνθρωπη μεταχείριση των προσφύγων που αναζητούν καταφύγιο στην Κεντρική Ευρώπη, μέσω των Βαλκανίων και της Ιταλίας, δείχνει την βάναυση και απάνθρωπη όψη του ευρωπαϊκού καπιταλισμού.
Απελπισμένοι άνθρωποι, προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στις ρημαγμένες περιοχές τους της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής και ερχόμενοι στην Κ. Ευρώπη, αντιμετωπίζουν πικρές δοκιμασίες.

Η ανακάλυψη 50 πτωμάτων Συρίων προσφύγων, μέσα σε ένα φορτηγό στον αυστριακό αυτοκινητόδρομο, ήταν το αποκορύφωμα της υποκρισίας. Όταν λίγα χιλιόμετρα μακρυά στη Βιέννη, αρχηγοί κυβερνήσεων , υπουργοί εξωτερικών Αυστρίας, Γερμανίας, Ιταλίας και 6 χωρών των δυτικών βαλκανίων, ανταποκρίθηκαν στη μακάβρια ανακάλυψη, ανακοινώνοντας σκληρότερα μέτρα εναντίον εκείνων των προσφύγων, κυρίως Συρίων, που καταφεύγουν στην Ευρώπη.

Η προσφυγική κρίση διαψεύδει τον μύθο ότι η Ε.Ε. είναι ένας παράδεισος της ειρήνης και της ευημερίας. Ενώ οι κυβερνήσεις συνεργάζονται στενά για να μετατρέψουνε την Ευρώπη σε φρούριο, όταν χιλιάδες προσφύγων πεθαίνουν στα σύνορά της, συμμετέχοντας σε έναν άγριο ανταγωνισμό, ποιό κράτος θα αποτρέψει περισσότερους πρόσφυγες.

Εν τω μεταξύ πολλοί πολιτικοί σχολιαστές προειδοποιούν ότι η ανέγερση νέων «συνόρων» και η διαμάχη για τις ποσοστώσεις θα μπορεί να προκαλέσει έκρηξη μέσα στην Ε.Ε.

Στο Αμβούργο αρκετοί τόνοι από ρούχα, παιχνίδια, κουβέρτες, είδη υγιεινής, συγκεντρώθηκαν από δωρεές των κατοίκων σε εκθεσιακό χώρο, για τους Σύριους πρόσφυγες τις τελευταίες εβδομάδες. Ενώ εκατοντάδες εθελοντές έχουν δημιουργήσει μια αλυσίδα εφοδιασμού, που διανέμει δωρεές σε όλη τη Γερμανία, καθώς και μαθήματα ξένων γλωσσών και υγειονομική περίθαλψη.

Τα ΜΜΕ αναφέρουν επιλεκτικά τέτοιες ενέργειες, προτιμώντας τίτλους με ξενοφοβικά συνθήματα, ναζιστικών ομάδων, καθοδηγούμενα από τις μυστικές υπηρεσίες.

Σε απάντηση αυτών των προκλήσεων το κύμα βοήθειας και υποστήριξης έχει ενταχθεί.

Η υποστήριξη που παρέχεται στους πρόσφυγες δεν είναι απλά μιά έκφραση ανθρωπισμού, κατανοώντας ότι οι πρόσφυγες είναι θύματα ενός κοινωνικού συστήματος που απειλεί τη ζωή τους.

Η προσφυγική κρίση αποτελεί την πιο δραματική έκφραση της κρίσης του κοινωνικού συστήματος, που δεν είναι πλέον συμβατή με τις πιο βασικές ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας της ανθρωπότητας.

Η απάνθρωπη μεταχείριση των προσφύγων, η ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού, και ο αυξανόμενος μιλιταρισμός, είναι η απάντηση της άρχουσας τάξης στις αντιφάσεις του καπιταλισμού.

Η κατάπτυστη μεταχείριση των προσφυγών είναι προϊόν ενός βαθύτατα απάνθρωπου κοινωνικού συστήματος.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ευάγγελος Πάλλας
Ο Ευάγγελος Πάλλας είναι δημοσιογράφος ΙFJ. Ασχολείται κυρίως με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, και συγκεντρώνει ειδήσεις για ιστορικά θέματα - μνήμης, μειονότητες, roma, ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, ιατρικά θέματα. Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έμαθε να διαβάζει, να γράφει, να σκέφτεται, να μιλά, να αντιδρά, με τούτα τα όπλα πορεύεται στη ζωή. Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...