15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Η Θεατρική Ομάδα «Δέσπολλες» για τη Rosa Nera: Το κτίριο ήταν ερειπωμένο μέχρι πριν 13 χρόνια

Ημερομηνία:

“Το «ερειπωμένο» κτήριο, σύμφωνα με τη Σύγκλητο του Πολυτεχνείου Κρήτης, ήταν ερειπωμένο μέχρι πριν 13 χρόνια γιατί έκτοτε λειτουργεί από τη συλλογικότητα Rosa Nera”. Αυτό αναφέρει η θεατρική ομάδα «Δέσπολλες» και σημειώνει ότι σε χώρο που έχει διαμορφωθεί εντός του κτιρίου κάνουν πρόβες ενώ έχουν δώσει και παραστάσεις, όπως και άλλες θεατρικές ομάδες της πόλης.

Διαβάστε τι αναφέρεται αναλυτικά:

Ζούμε στη εποχή που η πόλη των Χανίων μετατρέπεται σ’ ένα μεγάλο ξενοδοχείο και οι κάτοικοι της εκτοπίζονται. Αυτή την περίοδο διάλεξε ο κ. Διγαλάκης να κάνει εντυπωσιακή έξοδο από την πρυτανική αρχή, ξεπουλώντας μεταξύ άλλων, το κτήριο της 5ης Μεραρχίας. Ένα κτήριο που δεν «κοστολογείται», τόσο ιστορικά όσο κοινωνικά, κινηματικά και πολιτιστικά.

Οι Δέσπολλες, μια ερασιτεχνική θεατρική ομάδα αποτελούμενη από εκπαιδευτικούς, έχουμε βρει τα τελευταία δύο χρόνια στέγη στο μικρό θεατράκι, που έχει διαμορφωθεί εντός του κτηρίου. Σ’ αυτό το χώρο (ο οποίος με πολύ κόπο, χρόνο και χρήματα είναι πια ισάξιος των επαγγελματικών) κάνουμε τις πρόβες μας και τις παραστάσεις μας, χωρίς αντίτιμο, όπως και άλλες θεατρικές ομάδες έχουν επιλέξει κατά καιρούς. Σε μία πόλη, η οποία, δε διαθέτει κανέναν άλλον θεατρικό χώρο που να διατίθεται ελεύθερα, τόσο για πρόβες όσο και για παραστάσεις.

19400964_2325051891054180_753013984_o
Χώρος εντός της κατάληψης Rosa Nera όπου διεξάγουν πρόβες θεατρικές ομάδες της πόλης

Το «ερειπωμένο» κτήριο που προβάλλει η Σύγκλητος και ο πρύτανης, ήταν ερειπωμένο μέχρι πριν από 13 χρόνια. Έκτοτε είναι κατειλημμένο από τη συλλογικότητα Rosa Nera και είναι γεμάτο ζωή. Μαθήματα παραδοσιακών χορών, μουσικές ομάδες, βιβλιοθήκη, παιδικό στέκι, σεμινάρια διαφόρων ειδών, κινηματογραφικές προβολές, χαριστικό παζάρι.

Σ’ ένα χώρο που προτάσσει τις ισότιμες σχέσεις, την αλληλεγγύη, την αυτοδιαχείριση, ο πρύτανης θέλει να χωρέσει ξενοδοχείο. Μα δε χωρά.

Όσο δελεαστικός και αν είναι ο τουρισμός και τα λεφτά του, εμείς αντιπροτείνουμε χώρους ανοιχτούς. Χώρους που λειτουργούν με ανοιχτές συνελεύσεις, φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες, κάνουν συλλογικές κουζίνες, παρουσιάσεις βιβλίων και πολιτικές εκδηλώσεις.

“Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας, που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι ότι κάπου, (…) κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά”

Οδυσσέας Ελύτης

Θεατρική Ομάδα Δέσπολλες

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...