20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Η καρδιά της Κρήτης «χτυπά» στη Ρώμη με τη συμμετοχή της Περιφέριειας Κρήτης στο Μεσογειακό Φεστιβάλ «CEREALIA 2013»

Ημερομηνία:

Σε αρχαιοελληνικό φόντο, παρουσία πλήθους κόσμου και κάτω απο την απαγγελία των στίχων της Ιλιάδας του Ομήρου από την Κρητικής καταγωγής ηθοποιό Μαρία Τζομπανάκη, τιμήθηκε η Ελλάδα, και η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο του φημισμένου Μεσογειακού πολιτιστικού Φεστιβάλ CEREALIA στην Ρώμη. Παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, σε μια εντυπωσιακή  εκδήλωση στο υπαίθριο αρχαιολογικό μουσείο “Των Θερμών Λουτρών του Διοκλητιανού” εγκαινιάστηκε το πολιτιστικό φεστιβάλ CEREALIA 2013 που είναι φέτος αφιερωμένο στην  Ελλάδα και ειδικότερα στην Περιφέρεια Κρήτης.

Το φεστιβάλ που θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή στοχεύει στην προώθηση της διαπολιτισμικής ανταλλαγής στους τομείς περιβάλλοντος, οικονομίας, τουρισμού, παραδοσιακής διατροφικής κουζίνας, και κουλτούρας, στο οποίο συμμετέχει και έχει μαγνητίσει το ενδιαφέρον η αποστολή της Περιφέρειας Κρήτης.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αφού ευχαρίστησε θερμά τους διοργανωτές του μεγάλου πολιτιστικού φεστιβάλ για την τιμή που επιφύλαξαν στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Κρήτης, αναφέρθηκε στον Μινωικό πολιτισμό επισημαίνοντας ότι ” ένας μεγάλος εμπορικός πολιτισμός, που κυριάρχησε στην Μεσόγειο, κατάφερε να συνδέσει πολλούς λαούς της Μεσογείου, όχι μόνο εμπορικά αλλά και πολιτισμικά. Πολλές είναι άλλωστε οι ιστορικές μαρτυρίες της σύνδεσης της Κρήτης με την Ιταλία” . Ο Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε ότι, η Μεσόγειος θάλασσα πάντα ένωνε τους λαούς της  και αυτό τους έδινε την ευκαιρία να ανταλλάσουν εκτός απο προϊόντα, ιδέες, τεχνογνωσία, πολιτισμό.

“Όλοι εμείς που κατοικούμε στην Μεσόγειο, θα έχουμε τεράστια ευθύνη αν οι διαχρονικές αυτές αξίες που κληρονομήσαμε δεν γίνουν κτήμα και άλλων λαών. Αυτές οι αξίες έχουν αποδείξει τη σημαντικότητα τους στο ´´χρηματιστήριο του χρόνου´´. Τέτοιες αξίες έχει πρωτίστως ανάγκη το Ευρωπαϊκό εγχείρημα αν επιθυμεί να έχει μέλλον και αποδοχή´´ σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, και κατέληξε:

‘’ Πριν πολλές χιλιάδες χρόνια εμφανίζεται για πρώτη φορά η λέξη ΕΥΡΩΠΗ. Τότε ήταν το όνομα μιας πριγκίπισσας απο την Φοινίκη που ο Δίας μεταμορφωμένος σε κατάλευκο ταύρο, την μετέφερε στην Κρήτη. Σήμερα είναι το όνομα της ηπείρου μας. Απο τότε η Ευρώπη…στην Κρήτη, απο τότε η Κρήτη στην Ευρώπη. Απο αυτό το νησί και στα πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών σας μεταφέρουμε γεύσεις, προιόντα, μουσική και πολιτισμό. Στοιχεία που για μας αποτελούν τις γέφυρες για να φθάσουμε στους άλλους, και οι άλλοι σε μας´´.

Στην συνέχεια η Κρητικής καταγωγής ηθοποιός Μαρία Τζομπανάκη στον υπαίθριο αρχαιολογικό χώρο του Ρωμαϊκού μουσείου, απέδωσε μοναδικά στίχους απο την Ομήρου Ιλιάδα, με την συνοδεία της Κρητικής λύρας του Γιώργου Κοντογιάννη. Το απόσπασμα, που σκηνοθέτησε πολύ επιτυχημένα η ίδια η ηθοποιός καταχειροκροτήθηκε απο τους εκατοντάδες παριστάμενους, οι οποίοι στο τέλος είχαν την ευκαιρία να γευτούν Κρητικά εδέσματα σε κέρασμα που επιμελήθηκε ο Κρητικός πρόεδρος των Ελλήνων εστιατόρων στην Ιταλία Αντώνης Μηλίτσης.

Το φεστιβάλ συνεχίζεται σήμερα Παρασκευή με Κρητική συναυλία, και το Σάββατο με ειδική εκδήλωση στην Ελληνική Πρεσβεία με τις ´´Γεύσεις της Κρητικής Γης´΄ όπου επιτόπου θα μαγειρεύονται Κρητικά φαγητά κα θα προσφέρονται στους παρευρισκόμενους προωθώντας έτσι τα Κρητικά προϊόντα και την παραδοσιακή Κρητική Κουζίνα – γαστρονομία.

Στην εκδήλωση CEREALIA στο μουσείο των ” θερμών λουτρών του Διοκλητιανού παραβρέθηκαν: ο Ορθόδοξος αρχιερατικός επίτροπος στην Ρώμη π. Συμεών, ο Έλληνας πρέσβης στην Ρώμη Θεμιστοκλής Δεμίρης, στελέχη της πρεσβείας μας και του Προξενείου, ο σύμβουλος της πρεσβείας της Ελλάδας στο Βατικανό Χρήστος Τσιγκόπουλος, εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος, ο πολιτιστικός σύμβουλος του δήμου Ρώμης Βαλέριο Τσαντσούλο, ο σύμβουλος της Περιφέρειας Λατίου Ντανιέλε Μιτόλο, καθηγητές Ιταλικών Πανεπιστημίων, εκπρόσωποι του πνεύματος και των Καλών Τεχνών της Ρώμης, η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νεκτάριος Παπαβασιλείου, αλλά και Έλληνες ομογενείς.

 ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ ΣΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ Μ.Μ.Ε. για τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ και την εξωστρέφεια της Κρήτης στον Τουρισμό –Αγροτικά προϊόντα , Κρητική Διατροφή.

 Στις δηλώσεις του στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε ότι η καρδιά της Κρήτης χτυπάει σήμερα στη Ρώμη. ´´Δύο μεγάλοι αρχαίοι πολιτισμοί ενώνονται σήμερα εδώ στο μοναδικό αυτό αρχαιολογικό χώρο-μουσείο. Μέσα απο τις εκδηλώσεις αυτές στοχεύουμε να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο στις διεθνείς αγορές τους δυο βασικούς πυλώνες της Κρητικής οικονομίας τον πρωτογενή μας τομέα και τον τουρισμό. Μέσα απο τις στοχευμένες δράσεις εδώ στην Ρώμη θέλουμε να αναδείξουμε τα πιστοποιημένα ποιοτικά μας προϊόντα, που θέλουμε να κατακτήσουν τις αγορές του εξωτερικού´´ . Ο Περιφερειάρχης Κρήτης τόνισε ιδιαίτερα ότι σήμερα η Κρήτη παράγει ποιοτικά , πιστοποιημένα αγροτικά προϊόντα, που κατακτούν ολοένα και περισσότερο τις αγορές του εξωτερικού, γιατί μόνο με ανταγωνιστικά προϊόντα μπορούμε να κρατηθούμε στις διεθνείς αγορές. “Παράλληλα επενδύουμε και στις ποιοτικές υπηρεσίες, που είναι ο τουρισμός μας, σε αυτόν τον τομέα επενδύουμε ιδιαίτερα επίσης στην Κρήτη. Μάλιστα το ποιοτικό μας τουριστικό προϊόν το “παντρεύουμε” με τον μοναδικό πολιτισμό μας, με την ιστορική μας κληρονομιά, όπως επίσης με την αναγνωρισμένη διεθνώς Κρητική διατροφή, χαρακτηριστικά που αναδεικνύουμε συνεχώς με στοχευμένες ενέργειες και δράσεις στο εξωτερικό, και σήμερα εδώ στη Ρώμη αυτό επιδιώκουμε” κατέληξε στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ