22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Η κατάληψη Ρόζα Νέρα και το σινεμά στα Χανιά

Ημερομηνία:

Σχόλιο-φωτογραφία: Ειρηναίος Μαράκης

Ας πούμε και μια αλήθεια για το σινεμά στα Χανιά: δεν θα είχαμε ιδέα για τον παλιό και νεότερο κινηματογράφο (ψυχαγωγικό και προβληματισμού) στην πόλη, εάν δεν ήταν από τη μία το ίντερνετ όπου κατεβάζουμε όσες ταινίες θέλουμε ελεύθερα και δωρεάν (εντάξει, οι καθωσπρέπει πολίτες το λένε “πειρατεία”) και από την άλλη οι κινηματογραφικές βραδιές που διοργανώνει κατά καιρούς η κατάληψη Ρόζα Νέρα στο λόφο Καστέλι στα Χανιά με ελεύθερη οικονομική συνεισφορά. Άντε, σε κάποιες περιπτώσεις και το σινεμά Αττικόν να παίζει κάτι ιδιαίτερο. Όχι απλά καλό ή χολιγουντιανό με προοπτικές, ιδιαίτερο. Καταλαβαίνετε τι εννοώ, σωστά;

Βλέπετε, τα άλλα μεγάλα σινεμά της πόλης μας (Ελληνίς, Στερ) είτε εστιάζουν στα υπερ-μεγάλα μπλοκμπάστερ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν βλέπονται κι αυτές οι ταινίες – το αντίθετο ισχύει κατά καιρούς, είτε γιατί “ξεπετάνε” άλλες ταινίες που ακόμα και με όρους αγοράς θα είχαν επιτυχία για να εστιάσουν στην προβολή παιδικών φιλμ… που αντικειμενικά δεν βλέπονται (ας πούμε και αυτή την αλήθεια, αν κι υπάρχουν εξαιρέσεις). Για να μην πούμε για το δημοτικό, θερινό σινεμά Κήπος που φέτος όπως και πέρσι επιμένει σε μία προβολή ταινίας ανά δυο ημέρες με αποτέλεσμα να χάνει ο θεατής διάφορα καλά έργα ενώ επίσης, έχω παρατηρήσει και μια επανάληψη ταινιών από πέρσι στην φετινή περίοδο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ