19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

“Η κατάληψη του Δημαρχείου Ηρακλείου δεν έχει συμβολικό χαρακτήρα”: Οι καταληψίες απαντούν στον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό

Ημερομηνία:

Η κατάληψη του Δημαρχείου Ηρακλείου δεν έχει “συμβολικό χαρακτήρα”, όπως τονίζουν με νέα ανακοίνωσή τους οι καταληψίες κι ως εκ τούτου δε σκοπεύουν να φύγουν από εκεί. Αντιθέτως, όπως τονίζουν, κάθε ημέρα που περνά, οι δράσεις εμπλουτίζονται “μέσα από τα νέα πρόσωπα που έρχονται να συμμετάσχουν στις διαδικασίες της κατάληψης”. Με αυτό τον τρόπο απαντούν στις “άστοχες” όπως χαρακτήρισαν δηλώσεις του δήμαρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού διαψεύδοντας μάλιστα ότι υπάρχει η οποιαδήποτε επικοινωνία μεταξύ τους. 

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης:

Τις τελευταίες μέρες η λειτουργία του Δημαρχείου διέπεται από μία ιδιαιτερότητα πιθανώς δυσνόητη, τόσο για ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης όσο και για διάφορα παλαιοκομματικά γρανάζια της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κανείς και καμία μέσα στο Κατειλημμένο Δημαρχείο δεν διεκδικεί ούτε ψηφαλάκια, ούτε προσωπική προβολή, ούτε καριέρα στο τοπικό χαλιφάτο του νησιού. Αντίθετα έχει έρθει για λόγους που συνήθως δεν γίνονται αντιληπτοί από τον μέσο τρόπο σκέψης έτσι όπως αυτός έχει διαμορφωθεί από την κυρίαρχη ιδεολογία που σε παρακινεί να ‘’κοιτάς τη δουλειά σου’’ παρόλο που μπορείς να τη χάσεις αύριο ˙ κι αν τη χάσεις, αντί να οργανωθείς με αυτούς που βρίσκονται στην ίδια ταξική πλευρά και να διεκδικήσεις τα δικαιώματά σου με κοινούς αγώνες, σου λέει να προσπαθήσεις πρώτος να πατήσεις στα κεφάλια των διπλανών σου και να τη βγάλεις καθαρή, εξάλλου ‘’καθένας κοιτάει την πάρτη του’’, όπως συνηθίζεται να λέγεται από αυτούς που την κοιτάνε πρώτοι.

Οι λόγοι για τους οποίους καταλάβαμε το Δημαρχείο, παραμένουν οι ίδιοι παρόλο που κάθε μέρα εμπλουτίζονται όλο και περισσότερο, μέσα από τα νέα πρόσωπα που έρχονται να συμμετάσχουν στις διαδικασίες της κατάληψης.

Είμαστε εδώ για να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στον αγώνα του Νίκου Ρωμανού που μέχρι και τη στιγμή που μιλάμε, υφίσταται τον εμπαιγμό μιας δράκας φασιστών -με γελοίες προτάσεις για τηλεδιασκέψεις και βραχιολάκια – και δηλώνουμε ότι δεν φεύγουμε μέχρι ο αγώνας αυτός να δικαιωθεί.

Αντίθετα όπως έχουμε ξαναπεί καλούμε όλους όσους βιώνουν στο πετσί τους τον ολοκληρωτισμό της εποχής να γίνουν κομμάτι του κινήματος αλληλεγγύης και αγώνα, που με αφορμή τον Νικό Ρωμανό συγκροτείται και εξελίσσεται διαμορφώνοντας μέρα με την μέρα τα δικά του προτάγματα.

Τώρα, προς απάντηση των πρόσφατων άστοχων κατά τη γνώμη μας δηλώσεων του Δημάρχου κυρίου Λαμπρινού, θα θέλαμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Αρχικά, η κατάληψη του δημαρχιακού μεγάρου δεν έχει ‘’συμβολικό χαρακτήρα’’.

Δεν είμαστε μια χούφτα ‘’νεαρών’’ που θέλουμε να κάνουμε τη ζωή του κόσμου δυσκολότερη για κάποιου είδους ‘’συμβολισμό’’.

Από την κατάληψη περνάνε καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι (η συνέλευση συγκεντρώνει καθημερινά 150 και παραπάνω άτομα) και μέσα από τις κοινές δράσεις, τις εσωτερικές διαδικασίες και την παραγωγή πολιτικού λόγου, μετατρέπουν το Δημαρχείο σ’έναν χώρο αλληλεγγύης και αντιπληροφόρησης˙ σ’ένα απελευθερωμένο σημείο ζύμωσης και έκφρασης μέσα στον χάρτη της ηρακλειώτικης κανονικότητας.

Δεύτερον, σε αντίθεση με ότι ακούστηκε, ο Δήμαρχος δεν βρίσκεται σε επικοινωνία με τους καταληψίες και οι καταληψίες δεν ανακοίνωσαν ποτέ ότι θα εγκαταλείψουν οσονούπω το κτίριο.

Τέλος, να θυμίσουμε για όσους το έχουν ξεχάσει ότι επί προεδρίας Λαμπρινού στον δικηγορικό σύλλογο Ηρακλείου και με την έγκρισή του, το δικαστικό μέγαρο είχε καταληφθεί για 15 και πλέον μέρες, σχετικά με την υπόθεση του τοπικού εφετείου.

Το μέσο της κατάληψης αποτελεί ένα μέσο αρκετά δυναμικό και άμεσο, που χρησιμοποιείται σε αναλογία με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Πιστεύουμε λοιπόν ότι 27 μέρες απεργίας πείνας από έναν πολιτικό κρατούμενο που υφίσταται την εκδικητικότητα ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος είναι αρκετές για να μας κάνει να δράσουμε άμεσα.

"google ad"

Συνέλευση Κατειλημμένου Δημαρχείου

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...