21.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Η καταστροφή ήρθε μετά την υπογραφή του μνημονίου του 2010, τονίζουν οι καραμανλικοί

Ημερομηνία:

Οι γαλάζιοι βουλευτές υπερασπίζονται την κυβέρνηση Καραμανλή συγκρίνοντας στοιχεία της ελληνικής οικονομίας πριν και μετά το μνημόνιο

Η Νέα Δημοκρατία επισήμως “απέφυγε” την κυβερνητική πρόταση για εξεταστική από το 2010, καταθέτοντας τη δική της εισήγηση για έρευνα των βαθύτερων αιτιών της κρίσης από το 1981 μέχρι και σήμερα. Πολλοί γαλάζιοι και δη καραμανλικοί πάντως συμφωνούν επί της ουσίας ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας υπήρξε καταστροφική, ειδικά μετά την υπογραφή του μνημονίου από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Υπερασπίζονται έτσι την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, ο οποίος δέχθηκε επιθέσεις από το ΠΑΣΟΚ μετά την κατάθεση της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για εξεταστική, χωρίς (όπως λένε πολλοί στη Ν.Δ) η σημερινή γαλάζια ηγεσία να σπεύσει εγκαίρως και επαρκώς να απαντήσει- και το κενό αυτό θέλουν να καλύψουν οι βουλευτές, που βλέπουν με καχυποψία τους χειρισμούς Σαμαρά και εξοργίζονται με τις δηλώσεις Βενιζέλου.

Προς τούτο παραθέτουν στοιχεία της ελληνικής οικονομίας πριν και μετά το μνημόνιο, σημειώνοντας ότι ενώ οι υποστηρικτές της πολιτικής του μνημονίου θεωρούσαν ότι θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα του δημοσίου χρέους και τις άλλες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, στην πραγματικότητα συνέβη το αντίθετο. Για αυτό και σήμερα, όπως και τότε, επανέρχονται συγκεκριμένα πρόσωπα και κατηγορούν την πολιτική της περιόδου 2004-2009 ως δήθεν υπεύθυνης για τη σημερινή πορεία της οικονομίας, προσθέτουν τα ίδια στελέχη.

Αναφέρουν ωστόσο ότι, με βάση τους κυριότερους δείκτες που περιγράφουν τις επιδόσεις και τις προοπτικές μιας οικονομίας, η πορεία της ελληνικής οικονομίας στην περίοδο 2004-2008 υπήρξε εντυπωσιακά καλή, παρά τα βάρη του παρελθόντος, όπως το υψηλό δημόσιο χρέος και ο υπερτροφικός δημόσιος τομέας. Μόνο από τα τέλη του 2008 και το 2009 υπήρξε μία επιδείνωση, η οποία κατά τους καραμανλικούς βουλευτές οφείλεται στην πρωτοφανή μεταπολεμικά διεθνή ύφεση του 2008-2009.

Αντίθετα, μετά το 2009, και παρά τη διεθνή ανάκαμψη, η ελληνική οικονομία εισήλθε στη μεγαλύτερη και βαθύτερη ύφεση της ιστορίας της, χωρίς να μπορέσει να αντιμετωπίσει ούτε και το χρόνιο δημοσιονομικό της πρόβλημα, το οποίο χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980, λένε οι καραμανλικοί βουλευτές.

Τα στοιχεία που επικαλούνται, με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, είναι ειδικότερα τα εξής:

Σε τιμές του 2010, το πραγματικό κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) έπεσε από 21.386 ευρώ το 2009, σε 16.896 ευρώ το 2014, μία πτώση που υπερβαίνει το 20% σε μία πενταετία. Αντίθετα, στην περίοδο 2004-2009 το πραγματικό ΑΕΠ ανέβηκε από 19.669 ευρώ το 2003, σε

21.386 ευρώ, μία αύξηση σχεδόν 9% (8,75% για την ακρίβεια), και αυτό παρά το ότι είχαν μεσολαβήσει και δύο χρονιές παγκόσμιας ύφεσης.

Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από το 10,6% το 2004 στο 7,8% το 2008, και ανέβηκε στο 9,6% το 2009, τη χρονιά της παγκόσμιας ύφεσης. Την τελευταία πενταετία, με την πολιτική του μνημονίου, το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε σε επίπεδα πάνω από το το 25%.

Τέλος, ούτε και το δημόσιο χρέος, η δικαιολογητική βάση για την πολιτική του μνημονίου,αντιμετωπίσθηκε την τελευταία πενταετία. Παρά το “κούρεμα” του 2012, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, εκτινάχθηκε από το 126% το 2009, στο 176% το 2014.

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δήμος Κισάμου: Στήριξη στον Δημήτρη Ανθούση

Η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κισάμου κατά την τακτική...

Τα νέα μέτρα για τη σχολική βία είναι η καταδίκη των παιδιών

Κατά την Ελληνική Αστυνομία, η βία, η εγκληματικότητα με ανήλικα θύματα ληστείας,...

Κομισιόν: Η Ελλάδα να διασφαλίσει το αδόμητο 100 μέτρων στον αιγιαλό

Την απάντησή του, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απέστειλε...