16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Η κεντρική ομιλία στην συγκέντρωση των εργατικών σωματείων και άλλων λαικών φορέων, στο Ηράκλειο, την ημέρα ομιλίας του πρωθυπουργού

Ημερομηνία:

Την κεντρική ομιλία στην συγκέντρωση των εργατικών σωματείων και άλλων λαϊκών φορέων, στο Ηράκλειο, την ημέρα ομιλίας του πρωθυπουργού πραγματοποίησε ο Γιάννης Γωνιανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου και στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Στην ομιλία του σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Συναγωνιστές και συναγωνίστριες ,

Εργάτες και εργάτριες, άνεργοι, συνταξιούχοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, νέοι,

Όλες αυτές τις μέρες ήταν στο φουλ οι μηχανές του ταξικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, των συνδικάτων, των επιτροπών αγώνα και των λαϊκών επιτροπών στις γειτονιές, των συμμάχων μας στα λαϊκά στρώματα. Με ένα στόχο: Να δοθεί  απάντηση του εργαζόμενου λαού στη κυβέρνηση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα μονοπώλια.

(…) Χθες και σήμερα  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ -όπως πριν μερικά χρόνια το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ- πραγματοποιούν  στο Ηράκλειο μια φιέστα εξαπάτησης, αποπροσανατολισμού και ενσωμάτωσης του Κρητικού λαού που την βαφτίζουν  “Αναπτυξιακό Συνέδριο” για την Κρήτη.  “Για ποιόν” θα είναι η “ανάπτυξη” που μιλάνε;

Το απαντά η σύνθεση του Συνεδρίου. Παρόντες είναι μεγαλοεπιχειρηματίες που πήραν ζεστό χρήμα από προγράμματα και νόμους, τοπικοί παράγοντες που βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση και άλλοι φορείς που ελπίζουν να ωφεληθούν με κάποιο ψίχουλο από το μεγάλο φαγοπότι που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση για ντόπιους και διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο πρωθυπουργός καλεί τους εργαζόμενους, συνολικά τον λαό να κάνουν νέες θυσίες για την περιβόητη «δίκαιη ανάπτυξη», θέλοντας να  μας πείσει ότι από την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων θα έχουμε και εμείς όφελος.

Το ίδιο παραμύθι πούλησαν και πέρσι.

Την ανάπτυξη τους όμως οι εργαζόμενοι την έχουν ζήσει στο πετσί τους.

Με μείωση των νέων συντάξεων έως και 35%, διατήρηση των κατώτερων μισθών στα 586 και 511 ευρώ μεικτά, διεύρυνση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας. Με τους ανελέητους φόρους και τα χαράτσια, πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για χρέη στο Δημόσιο, με ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας, πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, δημοσιονομικές περικοπές χωρίς τέλος.

Χορτάσαμε «ανάπτυξη». Την έζησαν – μέχρι τέλους – οι δεκάδες κι αυτό το καλοκαίρι νεκροί στα εργοδοτικά κάτεργα, σε κλάδους όπως η ανακύκλωση , τα ξενοδοχεία που κυριαρχεί η εργοδοτική τρομοκρατία.

Την γεύονται καλά και οι εργαζόμενοι στο εμπόριο που πλέον δεν έχουν δικαίωμα για ξεκούραση ούτε τις Κυριακές, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό που δεν τους επιτρέπεται ούτε μια μέρα άδεια. Οι εργαζόμενοι που καθημερινά οδεύουν προς την ανεργία. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που «απολαμβάνουν» συνεχείς μειώσεις μισθών, «αξιολόγηση» κινητικότητα και περιστολή δικαιωμάτων.

(…) Και στην σημερινή τους φιέστα ο Πρωθυπουργός  αυτή την ώρα  δίνει εξετάσεις να τους πείσει πως ότι ζήτησαν το προχωράει. Ότι επιπλέον θα καταφέρει με την λαϊκή συναίνεση να αποσπάσει όλα τα κοινωνικά κονδύλια, κάθε μορφής επιδόματος και να τα δώσει στις επενδύσεις τους.

"google ad"

Ταυτόχρονα έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση επικίνδυνη γιατί αναζητά την συναίνεση από τα κάτω.

Κοροϊδεύει τους εργάτες όταν ισχυρίζεται ότι βάζει τάχα φραγμούς στην εργοδοτική αυθαιρεσία, με αποσπασματικά μέτρα για την απλήρωτη, αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία. Όταν είναι  άθικτο το αντεργατικό πλαίσιο πάνω στο οποίο πατάει ο εργασιακός μεσαίωνας με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, την παροχή πρόσθετων «διευκολύνσεων» στα «δουλεμπορικά» γραφεία, την αποψίλωση του κρατικού μηχανισμού των επιθεωρήσεων εργασίας.

Πουλάνε ελπίδα από όλες τις μπάντες.

Όλο το επόμενο διάστημα θα φέρουν και  νέα αντιλαϊκά μέτρα

Ξεχωρίζει η προσπάθεια τους να βάλουν το ταξικό κίνημα στο γύψο. Ετοιμάζεται να φέρει στη βουλή ανατροπές στο νόμο 1264 που θα βάζουν τεράστια εμπόδια στην συλλογική δράση και πάλη, στην οργάνωση της εργατικής τάξης ουσιαστικά θα απαγορεύουν την κήρυξη απεργίας.

Ούτε τα επιτελεία των συμβούλων τους πλέον δεν μπορούν να παράξουν ιδέες για το πώς θα προβάλουν διαφορές μεταξύ τους η ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ κλαίγεται ότι είναι ο πρωτεργάτης του νόμου που αφορά τα Εργασιακά του νόμου ενάντια στις συνδικαλιστικές ελευθερίες αλλά τι να κάνεις που άλλον διάλεξε το κεφάλαιο ως πιο αποτελεσματικό για την βρώμικη δουλειά.

Δε χωρά απογοήτευση. Απαντάμε με οργάνωση και αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, στις γειτονιές. Δυναμώνουμε τα συνδικάτα, τις επιτροπές αγώνα, τις λαϊκές επιτροπές.

Με μαζικά συνδικάτα, με συλλογική λειτουργία και δράση για όλα τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας.

Δηλώνουμε την απόφασή μας να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να δυναμώσουν η αντίσταση, οι αγώνες της εργατικής τάξης παντού σε όλη τη χώρα, σε κάθε χώρο δουλειάς ενάντια στην πρωτοφανή επίθεση που δέχονται στη ζωή τους, στα δικαιώματά τους. Να περάσουν οι εργαζόμενοι στην αντεπίθεση. Να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αγώνα. Είναι σημαντικοί οι αγώνες του πρόσφατου διαστήματος σε κλάδους και εργοστάσια, όπως στην Ανακύκλωση, στο εμπόριο για την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, στον τουρισμό, των Συμβασιούχων στους δήμους ενάντια στις απολύσεις για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Αλλά και το πιο προηγούμενο διάστημα οι κινητοποιήσεις των ελευθεροεπαγγελματιών, των αγροτών έδειξαν και δείχνουν ότι το εργατικό-λαϊκό κίνημα είναι όρθιο, ζωντανό, υπάρχουν μαχητικές δυνάμεις.

Σχεδιάζουμε τη δράση μας στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα τους επόμενους μήνες, σε μια περίοδο που οξύνονται το σύνολο των προβλημάτων της εργατικής λαϊκής οικογένειας από την εφαρμογή των μέτρων των προηγούμενων μηνών και χρόνων.

Ετοιμαζόμαστε για νέους πιο μαζικούς αγώνες. Δε δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να λέει ότι ο σφαγιασμός των δικαιωμάτων μας έχει την έγκρισή μας.

Τραβάμε μπροστά για να δημιουργήσουμε ένα συνδικαλιστικό κίνημα μαζικό με τη συμμετοχή των εργαζομένων, τέτοιο που να μπορεί να αντιμετωπίζει αποφασιστικά τους επιχειρηματικούς ομίλους, τους ανθρώπους τους στο εργατικό κίνημα, τα κόμματά τους, και τις ιμπεριαλιστικές τους συμμαχίες.

Συνεχίζουμε με πνεύμα όχι μόνο απόκρουσης της αντιλαϊκής πολιτικής, των νέων μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση αλλά διεκδίκηση για κάλυψη των αναγκών μας, ανάκτησης των απωλειών που είχαμε και έχουμε.

Τέρμα στις κάλπικες ελπίδες για ανάπτυξη που έρχεται. Αυτή αν κι όταν θα έρθει θα μας έχει και πάλι στη φτώχεια.

Απαιτούμε αυξήσεις σε μισθούς συντάξεις, κοινωνικές παροχές. Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των 4ων μνημονίων. Επαναφορά των ΣΣΕ. Συμβάσεις κλαδικές με αυξήσεις που να καλύπτουν τις απώλειες μας να επιτρέπουν να ζούμε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος.

Σ΄αυτούς που μας λένε δίκιο έχετε αλλά και με τους αγώνες τι θα γίνει;

Απαντάμε: Υπάρχει διέξοδος, υπάρχει πραγματικά φως στο τούνελ για τα εργατικά λαϊκά στρώματα

Υπάρχει λύση, αν η εργατική τάξη ισχυροποιήσει, ανασυντάξει το κίνημα της, δυναμώσει την πάλη της  ενάντια σε αυτούς που μας κάνουν την ζωή μαύρη, ενάντια στους επιχειρηματίες και τα κόμματα της.

Υπάρχει λύση, αν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δυναμώσουν και ενισχύσουν την συμμαχία τους απέναντι στα μονοπώλια και το κράτος που τα στηρίζει.

Είναι ώρα να δώσει ο εργαζόμενος λαός τη δική του απάντηση, να σηκώσει το ανάστημά του και να διεκδικήσει τη ζωή που του αξίζει. Είναι ώρα οργάνωσης και αγώνα, δεν υπάρχει χώρος ούτε χρόνος για απογοήτευση και μοιρολατρία.

Να τιμωρήσει όσους τον κορόιδεψαν, τον εξαπάτησαν, συνεχίζουν να του λένε ψέματα.

Να δοκιμάσει τη μεγάλη του δύναμη, που ως τώρα την έβαλε σε δεύτερη μοίρα, εναποθέτοντας ελπίδες σε μια κυβερνητική εναλλαγή χωρίς σύγκρουση με τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών και την ένωσή τους, την ΕΕ. Οι εργαζόμενοι έχουμε πλέον την πείρα.

Σήμερα, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, να έχουμε όλοι δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και μεροκάματα, να εργαζόμαστε λιγότερες ώρες, να αυξηθεί ο ελεύθερος χρόνος. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις να ζούμε χωρίς το βραχνά της ανασφάλειας και της ανεργίας, να είμαστε καλυμμένοι από ένα ευρύ σύστημα κοινωνικής φροντίδας.

Είμαστε η τάξη που παράγει Τα πάντα! . Συνεχίζουμε με δύναμη από το δίκιο μας και απόφαση για σκληρό αγώνα! Με οργάνωση παντού για να έρθουν τα πάνω κάτω!

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ούτως ή άλλως αρχίσει………

Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...

Handelsblatt για τουριστική σεζόν: Ζητούνται εργαζόμενοι για το ελληνικό οικονομικό θαύμα

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από...