16.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει πως τα χρήματα του «Ταμείου Ανάκαμψης» συνοδεύονται από …«μεταρρυθμιστικούς» όρους

Ημερομηνία:

Μία ημέρα αφού η Κομισιόν παρουσίασε το σχέδιο της για το «Ταμείο Ανάκαμψης» για τις χώρες αντεπεξέλθουν στην ύφεση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, ο αντιπρόεδρος της, Βάλντις Ντομπρόφσκις, και ο Επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, έθεσαν τους όρους, υπό τους οποίους οι 17 χώρες-μέλη θα μπορούν να κάνουν χρήση των διαθέσιμων κεφαλαίων. Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι χώρες-μέλη της ΕΕ που θα αντλήσουν χρήματα από το Ταμείο, «θα πρέπει να αναλάβουν οι ίδιες την πορεία προς την ανάπτυξη και ενίσχυση του κοινωνικού ιστού, κατ’ αναλογία με τις προτεραιότητές μας, πρωτίστως την ψηφιακή μετάβαση και “πράσινη” ανάπτυξη».

Μια μέρα αφού η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το σχέδιο για το «Ταμείο Ανάκαμψης», ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να εξειδικεύονται οι τομείς και οι δαπάνες που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και ο Επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, έθεσαν τους όρους, υπό τους οποίους οι 17 χώρες-μέλη θα μπορούν να κάνουν χρήση των διαθέσιμων κεφαλαίων.

Μιλώντας στο CNBC, o Ντομπρόβσκις υπογράμμισε πως «η χρηματική ενίσχυση θα πρέπει να δοθεί άμεσα», επισημαίνοντας πως «δεν μπορούμε να χορηγήσουμε κάποιου είδους “λευκή επιταγή” στις χώρες που πρόκειται να αντλήσουν χρήματα από αυτό το εργαλείο χρηματοδότησης. Θα βοηθήσει, αυτό είναι σίγουρο, αλλά τα χρήματα δεν μπορούν να αντλούνται χωρίς να υπάρχει κάποιου είδους έλεγχος. Φυσικά και θα πρέπει να υπάρξει βοήθεια, αλλά μαζί με τη βοήθεια έρχονται και συγκεκριμένες ευθύνες. Ευθύνες και υποχρεώσεις που καλείται να εκπληρώσει το κάθε κράτος – μέλος, στο πλαίσιο συνεργασίας που έχουμε».

Ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι ισχυρίστηκε ότι η διαδικασία δεν συνεπάγεται τους αυστηρούς όρους που συνόδευαν τα πακέτα διάσωσης κατά την εποχή της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, με επιβολή αυστηρών μέτρων λιτότητας, όπως τα μνημόνια που υπέγραψε η Ελλάδα.

«Θέλω να είμαι σαφής, δεν πρόκειται για υπό όρους βοήθεια και παρέμβαση από τις Βρυξέλλες. Περισσότερο αφορά οι χώρες-μέλη να αναλάβουν οι ίδιες την πορεία προς την ανάπτυξη και ενίσχυση του κοινωνικού ιστού, κατ’ αναλογία με τις προτεραιότητές μας, πρωτίστως την ψηφιακή μετάβαση και “πράσινη” ανάπτυξη», ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα, το «σχέδιο ανάκαμψης» που παρουσίασε η Κομισιόν χρειάζεται την έγκριση όλων των χωρών-μελών της ΕΕ. Το γεγονός ότι οι επιδοτήσεις και δάνεια συνοδεύονται από συγκεκριμένες «δικλείδες ασφαλείας» που παραπέμπουν σε μνημονιακούς όρους, σε περίπτωση που δεν εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις τους.

thepressproject.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οριστικό τέλος στα σενάρια για ευρωπαϊκή θέση

Σας λέω την είδηση με το «καλημέρα»: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν...

Προσοχή, η Κρήτη αντιμετωπίζει «σοβαρό κίνδυνο» από επιπλέοντα ανθρώπινα …… «σκουπίδια»!!

Του Μανώλη Καπετανάκη * Βρίθει τελευταία η τοπική, εθνική αλλά...

Ελληνίδες σε θέσεις ηγεσίας

Του Γιώργου Ουρανού Θα αποτελούσε μεγάλη πρόοδο για τη χώρα...