17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Η Κρήτη απέκτησε 8.000 ξενοδόχους μέσω airbnb

Ημερομηνία:

Της Άννας Κωνσταντουλάκη

Αυξάνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς το ενδιαφέρον του κόσμου να ενημερωθεί για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, προκειμένου να ενισχύσει το ετήσιο εισόδημά του κατά 8.000 έως 12.000.Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας Airbnb, σήμερα στην Κρήτη είναι καταχωρημένα 8.000 σπίτια που ενοικιάζονται κυρίως σε τουρίστες, ενώ υπάρχει μεγάλη συμμετοχή και σε ενημερωτικά σεμινάρια που οργανώνονται για το θέμα αυτό. Ο Μιχάλης Μπασιάκος, μαθηματικός, ο οποίος ασχολείται επαγγελματικά με την διαχείριση ακινήτων μέσω Airbnb και συμμετέχει ως ομιλητής σε σεμινάρια, μιλά στην “Π” για τα “μυστικά” που πρέπει να γνωρίζει ο σωστός οικοδεσπότης για να έχει ικανοποιημένους επισκέπτες και να εξασφαλίζει καλές κριτικές στο διαδίκτυο. “Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από τον κόσμο γιατί ειδικά στην εποχή που ζούμε οι περισσότεροι αναζητούν τρόπους ν’ αυξήσουν το εισόδημά τους.

Οταν έχει κάποιος ένα ακίνητο, που ενοικιάζεται με τον μήνα, διαπιστώνει ότι μπορεί να βγάλει περισσότερα χρήματα, να τα διπλασιάσει ακόμη και να τα τριπλασιάσει εάν το ενοικιάζει σε τουρίστες” μας είπε ο κ. Μπασιάκος, σημειώνοντς ότι στο Airbnb είναι καταχωρημένα περίπου 8.000 σπίτια απ’ όλη την Κρήτη.

Οπως σημείωσε, τα 4.000 βρίσκονται στο ν. Χανίων, τα 2.000 στο ν. Ηρακλείου και από 1.000 σπίτια βρίσκονται στους νομούς Ρεθύμνου και Λασιθίου.

“Περιμένουμε αύξηση του αριθμού τους, αλλά αυτό εξαρτάται από το φορολογικό καθεστώς που θα ισχύσει” είπε σχολιάζοντας ότι “από πέρυσι μέχρι φέτος προς ενοικίαση τα σπίτια διπλασιάστηκαν στα Χανιά αφού υπήρχε τρελή ζήτηση” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι η αεροπορική εταιρεία Ryanair διακινεί τουρίστες οι οποίοι ενδιαφέρονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό να μένουν σε σπίτια και όχι σε ξενοδοχεία.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η τουριστική σεζόν στα Χανιά, για παράδειγμα, διαρκεί από τα τέλη Μαρτίου έως τα τέλη Οκτωβρίου εκ των οποίων οι 3 μήνες έχουν πληρότητες που φτάνουν το 100%. Ο κ. Μπασιάκος επισήμανε ότι το εισόδημα που μπορεί να εξασφαλίσει ένας ιδιώτης με αυτό τον τρόπο είναι κατά μέσο όρο από 8.000-12.000 ευρώ.

Τα τρία “μυστικά” για καλές κριτικές

Αναφερόμενος στα “μυστικά” που πρέπει να γνωρίζει ένας οικοδεσπότης ο οποίος φιλοξενεί κόσμο στο σπίτι του μισθώνοντάς τα, δίνει έμφαση σε τρία σημεία. Στην καλή επικοινωνία με τον πελάτη, την καθαριότητα του σπιτιού και την ειλικρίνεια στις φωτογραφίες για την περιγραφή του σπιτιού.

Ο κ. Μπασιάκος εξηγεί: “Οσοι θέλουν να μείνουν σε σπίτια θέλουν να ζήσουν για λίγο σαν ντόπιοι και όχι σαν τουρίστες.

Ο οικοδεσπότης πρέπει να είναι πάντα δίπλα τους όταν τον χρειαστούν, να τους υποδείξει πού θα πάνε, πού θα φάνε, πού θα κολυμπήσουν. Να τους λύσει όλες τις απορίες τους. Επίσης, να είναι σε ετοιμότητα να τους βοηθήσει αν κάτι συμβεί.

Για παράδειγμα, αν πέσουν οι ασφάλειες στο σπίτι, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να τους λύσει το πρόβλημα άμεσα”. Το δεύτερο σημαντικό είναι η καθαριότητα του σπιτιού και το τρίτο η αντικειμενική περιγραφή του. “Πολλοί ζητούν από επαγγελματία φωτογράφο να φωτογραφίσουν το σπίτι τους και το αποτέλεσμα βγαίνει ωραιοποιημένο. Ο επισκέπτης δεν θέλει μια ψεύτικη εικόνα, θέλει μια ειλικρινή περιγραφή και θέλει να δει αυτό που είδε στις φωτογραφίες, όχι κάτι διαφορετικό. Οι φωτογραφίες παίζουν ρόλο αρκεί να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”.

Στο ερώτημα για τις ενδεικνυόμενες τιμές ενοικίασης είπε ότι για ένα ευπρεπές σπίτι μια λογική τιμή είναι 40-60 ευρώ για δύο άτομα και 80 ευρώ κατά μέσο όρο για μια τετραμελή οικογένεια.

“Ολη αυτή η διαδικασία της φιλοξενίας χρειάζεται προσοχή και συνέπεια” είπε ο κ. Μπασιάκος, τονίζοντας ότι “μια πολύ κακή κριτική μπορεί να είναι καταστροφική”.

"google ad"

Αντιδράσεις στα Χανιά

Στα Χανιά πάντως υπάρχουν και αντιδράσεις αφού ομάδα πολιτών σύστησε πρωτοβουλία με την επωνυμία “Σπίτια χωρίς κατοίκους – Kάτοικοι χωρίς Σπίτια στα Χανιά” στην οποία αναφέρουν τα εξής για την airbnbn:

“Η ηλεκτρονική πλατφόρμα προσωρινής ενοικίασης φιλοξενεί στην ευρύτερη περιοχή της πόλης πάνω από 1.500 καταχωρήσεις κατοικιών και αποτελεί μαζί με την απουσία οποιουδήποτε σχεδιασμού ή προστασίας του δικαιώματος στη στέγαση από πλευράς της πολιτείας, τη βασική αιτία του προβλήματος. Ταυτόχρονα, η δυσκολία αυτή εντείνει ακόμη περισσότερο το καθεστώς εξαίρεσης που βιώνουν οι μετανάστες και δυσκολεύει πιο πολύ τη ζωή τους, αφού ήδη αποκλείονται μαζί με τα κατοικίδια στις λιγοστές αγγελίες που δημοσιοποιούνται.”

Aντιδράσεις όμως στα Χανιά έχουν εκφράσει και οι ξενοδόχοι. Πιο συγκεκριμένα, η Ένωση Ξενοδόχων ν. Χανίων με επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη με κοινοποίηση και προς τους υπόλοιπους βουλευτές Χανίων ζητά να παρθούν μέτρα ενάντια στην ενοικίαση διαμερισμάτων, οικιών και άλλων χώρων χωρίς παραστατικά μέσω πλατφόρμων όπως το AirBnB αφού “το θέμα έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις , με τραγικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις και φυσικά και για τα δημόσια ταμεία, λόγω του τεράστιου όγκου της φοροδιαφυγής που υπάρχει”.

 

patris.gr, agonaskritis.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...