17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Η Κρήτη στον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου στη Νέα Υόρκη

Ημερομηνία:

Με την παρουσία της Κρήτης πραγματοποίηθηκε με μεγάλη επιτυχία ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου στη Νέα Υόρκη. Εμπνευστής του διαγωνισμού είναι ο Curtis Cordis, δημιουργός του πιο έγκριτου ιστότοπου ενημέρωσης σχετικά με την ελαιοκαλλιέργεια και το ελαιόλαδο διεθνώς , ο www.olivetimes.com. Επικεφαλής του πάνελ γευσιγνωσίας του διαγωνισμού ήταν ο Dr. Gino Celletti, στο οποίο προσκλήθηκαν 16 κριτές – γευσιγνώστες από 10 διαφορετικές χώρες που δοκίμαζαν πυρετωδώς 150 δείγματα ημερησίως ώστε να βαθμολόγησουν τα 700 συμμετέχοντα ελαιόλαδα από 22 διαφορετικές χώρες. Για να διασφαλιστεί η εγκυρότητα του διαγωνισμού τα δείγματα προς δοκιμασία δίνονταν στους κριτές με κωδικό χωρίς να γνωρίζουν την προέλευση και την ετικέτα τους.
Απονεμήθηκαν συνολικά 260 βραβεία. Η Ελλάδα απέσπασε συνολικά 17 βραβεία , 14 ασημένια και 3 χρυσά καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση μετά την Ιταλία, Ισπανία και Η.Π.Α. Συγχαρητήρια στους ανθρώπους μας που τα κατάφεραν ! Παρ’ όλα αυτά, το 58% των διαγωνιζόμενων ελαιολάδων ήταν ελαττωματικά, κυρίως ταγγισμένα ή με κατάλοιπα μούργας, και πιθανόν ούτε οι ίδιοι οι παραγωγοί δεν γνωρίζουν πως τα ελαιόλαδά τους έχουν πρόβλημα δήλωσε στους New York Times ο Ιταλός Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Dr. Celletti. Φαίνεται ότι και σε διεθνές επίπεδο, η ποιότητα του ελαιολάδου έχει πολύ δρόμο μπροστά της ακόμα.

Την Ελλάδα στην κριτική επιτροπή αντιπροσώπευσε ή έμπειρη δοκιμαστής από το Ρέθυμνο Κρήτης, Ελευθερία Γερμανάκη από το διαπιστευμένο εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης ΕΝΩΣΗ Α.Σ.Ρ η οποία ήταν προσωπική επιλογή του Ιταλού προέδρου της κριτικής επιτροπής Dr. Celleti ως Υπεύθυνη της Μονάδας Τυποποίησης Ελαιολάδου, Ποιότητας – Ποιοτικού Ελέγχου Ελαιολάδου, Συστημάτων Ποιότητας ( ISO-BRC-IFS-AGROCERT), Panel Supervisor του Οργανοληπτικού εργαστηρίου ΕΑΣΡ και Συστήματος Ποιότητας και Τεχνικός Υπεύθυνος Οργανοληπτικού εργαστηρίου – πιστοποιημένου από το Ε.Σ.Υ.Δ. καθώς και με πολύχρονη εμπειρία στη γευσιγνωσία ελαιολάδου.
Σύμφωνα με το Ρέθεμνος News το εργαστήριο της ΕΑΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ έχει αναπτύξει και εφαρμόζει σύστημα ποιότητας σύμφωνο με τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17025 ως εργαστήριο δοκιμών για την οργανοληπτική αξιολόγηση του παρθένου ελαιολάδου. Οι Η.Π.Α. είναι μία από τις πιο ανερχόμενες χώρες εισαγωγής ελαιολάδου καθώς όλο και περισσότερο οι Αμερικάνοι συνειδητοποιούν την τεράστια διατροφική αξία του ελαιολάδου. Σε όλες τις βόρειες κυρίως πολιτείες της Αμερικής ανοίγουν καταστήματα – αλυσίδες με κύριο εμπορεύσιμο προϊόν την ελιά και το ελαιόλαδο.
Ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί του χρόνου επίσης στη Νέα Υόρκη. Η πολύτιμη εμπειρία που αποκτήθηκε από την ελληνική συμμετοχή στην κριτική επιτροπή, ευελπιστούμε να μπορέσει να αναδείξει περισσότερα ελληνικά και κρητικά ελαιόλαδα. Ας ελπίσουμε το ελληνικό ελαιόλαδο να βρει το δρόμο προς τις διεθνείς αγορές και με γνώμονα την αδιαμφισβήτητη ποιότητα του να μπορέσει να αξιοποιήσει αυτή τη μοναδική ευκαιρία που του δίνεται.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...