20.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

«Η Κρήτη τραγουδά τη ξενιτιά» – 3ο Παγκρήτιο Φεστιβάλ χορού και καντάδας

Ημερομηνία:

Με τον γενικό τίτλο «Η Κρήτη τραγουδά τη Ξενιτιά» και αφιερωμένο στους απανταχού ξενιτεμένους Κρήτες, όπου γης, που κρατάνε ψηλά την σημαία της Κρήτης και της παράδοσης θα πραγματοποιηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο το 3ο Παγκρήτιο Φεστιβάλ χορού με τη συμμετοχή όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων, Χορευτικών Ομίλων & Κρητικών Σχολών Χορού και η 3η Παγκρήτια Καντάδα που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων με τη συνδρομή φορέων.

Η ιδέα της συνάντησης χορευτών και καλλιτεχνών από κάθε γωνιά της Κρήτης σ’ ένα φεστιβάλ χορού και καντάδας, που θα αναδείκνυε το μοναδικό και πολυδιάστατο πολιτισμικό παζλ της μουσικής, χορευτικής και λαογραφικής παράδοσης ολόκληρης της Κρήτης γεννήθηκε και υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στα Ανώγεια, τον Αύγουστο του 2013, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα,

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές «η ιδέα αυτή, έσμιξε, στο γενέθλιο τόπο της, στη γη που γέννησε κι ανάθρεψε το Δία, την παλιά και τη νέα γενιά χορευτών, σ’ ένα αντάμωμα δηλωτικό της μεταλαμπάδευσης των αρχών και των αξιών της παράδοσης από γενιά σε γενιά, με τον μοναδικό τρόπο που οι Κρήτες ξέρουν να το πράττουν.»

Πρόκειται για ένα ταξίδι που σύμφωνα με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανωγείων έχει πρώτο σταθμό το Ηράκλειο, «τόπο με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, συνυφασμένο με την άνθιση του Μινωϊκού πολιτισμού, γενέθλιο τόπο σημαντικών προσωπικοτήτων του πολιτισμού και των γραμμάτων, του Ελ Γκρέκο, του Νίκου Καζαντζάκη, της Λιλής Ζωγράφου, του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Χρήστου Λεοντή, του Μανώλη Ρασούλη.

Ένα ταξίδι που ο θεσμός αυτός φιλοδοξεί να συνεχίσει στα χρόνια που θ’ ακολουθήσουν, με επόμενους σταθμούς αρχικά τις πρωτεύουσες και των υπολοίπων νομών της Κρήτης, τα Χανιά του Ελ. Βενιζέλου και της σφακιανής και κισσαμίτικης μουσικοχορευτικής παράδοσης, το γραφικό Ρέθυμνο του Χορτάτση, του Αρχάγγελου της Κρήτης Νίκου Ξυλούρη, του Ψαραντώνη, του Βασίλη Σκουλά και πολλών άλλων αξιόλογων εκπροσώπων της κρητικής μουσικής παράδοσης και τέλος τον Άγιο Νικόλαο, πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου, νομού που φέρει τη δική του ξεχωριστή μουσικοχορευτική και λαογραφική ταυτότητα.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ