14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Η κρίση «βούλιαξε» τις εμπορικές επιχειρήσεις -135.000 έβαλαν «λουκέτο» από το 2009 μέχρι σήμερα

Ημερομηνία:

Την οικονομική κρίση έχουν πληρώσει και μάλιστα ακριβά οι εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς από το 2009 μέχρι και σήμερα έβαλαν «λουκέτο» 130.000 εμπορικές επιχειρήσεις και άνοιξαν 45.000, με καθαρές απώλειες 85.000 επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή, το επίπεδο απασχόλησης το 2013 επέστρεψε μια εικοσαετία πίσω καθώς παρουσιάζει την εικόνα που ίσχυε την δεκαετία του 1990.

Αυτό είπε ο καθηγητής Απόστολος Δεδουσόπουλος στην παρουσίαση της έρευνας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για το Εμπόριο και υπογράμμισε: «Χάθηκαν είκοσι χρόνια. Και φαίνεται ότι θα μπούμε σε μια μεγάλη περίοδο πολύ χαμηλών ρυθμών αύξησης εθνικού προϊόντος και η αύξηση θέσεων εργασίας θα κινείται με αργούς ρυθμούς ενώ η ανάκαμψη δεν θα συνοδευτεί με αύξηση της απασχόλησης. Επιπλέον λόγω της αβεβαιότητας εμφανίζεται αύξηση 75% των απλήρωτων υπερωριών και το νούμερο είναι τεράστιο καθώς εκτιμάται ότι ο εργοδότης θα πιέσει τους εργαζόμενους για επέκταση του χρόνου εργασίας για να καλύψει τις ανάγκες της επιχείρησης».

Ακόμη ο καθηγητής είπε ότι το εμπόριο συντηρεί την ανδρική εργασία ενώ μειώνεται η απασχόληση γυναικών, οι οποίες δουλεύουν περισσότερο με σχέση μερικής απασχόλησης.

Σε ότι αφορά την μεταβολή απασχόλησης, η μόνη κατηγορία που αυξάνεται είναι οι πωλητές καθώς το εμπόριο γίνεται πιο συγκεντρωτικό στη διαχείριση ενώ ο εργοδότης και ο αυτοαπασχολούμενος στο εμπόριο δουλεύουν πολλές μέρες και περισσότερες ώρες από άλλα επαγγέλματα.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ