20.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Η κρίση δεν ήρθε τυχαίως. Ήρθε από κακοδιοίκηση

Ημερομηνία:

Από τη φύση η χώρα μας είναι ευνοημένη με τα καλά του Θεού. Είχαμε όμως την ατυχία, ιδίως τις 3 τελευταίες δεκαετίες να πέσει η εξουσία διαδοχικά σε ανίκανα χέρια. Όσοι δεν είναι αυτουργοί στην εθνική καταστροφή, είναι ηθικοί αυτουργοί γιατί τα βλέπανε τα όσα γινόντουσαν και τα ανέχονταν και τα καλύβανε. Συνετέλεσε και ο λαός γιατί όποιος μπορούσε έπαιρνε παράνομες συντάξεις, παράνομα επιδόματα κ.α!

Και εκεί όμως φταίγανε οι κυβερνήσεις που δεν ελέγχανε τίποτα. Τώρα που αναγκαστήκανε να κάνουνε έλεγχο ανακαλύψανε δεκάδες χιλιάδες παράνομες συντάξεις. Αν εκάνανε από παλιά έλεγχους θα προλαμβάνανε, εν μέρη τουλάχιστον το κακό. Ο λαός συνετέλεσε για το γεγονός ότι γίναμε όλοι υπερκαταναλωτές, μα και εκεί φταίει η κακοδιοίκηση που μας διευκόλυνε να παίρνομε «εορτοδάνεια», «καταναλωτικά» δάνεια κλπ. Έπαιρνε π.χ. ένας φτωχός δάνειο για να κάνει αριστοκρατικά ρεβεγιόν, μα τον άλλο χρόνο δεν είχε ούτε έξοδα για τις γιορτές ούτε να πληρώσει το δάνειο.

Αγοράζαμε ακριβά αυτοκίνητα και άλλες πολυτέλειες που δεν τις άντεχαν τα οικονομικά μας. Αυτές οι σπατάλες, μας καθιστούσαν φτωχότερους και η φτώχεια της κοινωνίας χρεώνεται στην εθνική οικονομία. Θα έπρεπε και να μην διευκολύνουνε τον κόσμο στην χρεωκοπία και προ πάντων θα έπρεπε να γίνονται έλεγχοι από τον απλό πολίτη μέχρι τον υπουργό, διότι είναι φυσικό ότι στο ξέφραγο αμπέλι, ο ιδιοκτήτης δεν βρίσκει σταφύλια να τρυγίσει.

Όμως και κάποιοι νόμοι και κανονισμοί που ήτανε ενδεδειγμένα στα τότε δεδομένα πρέπει να προσαρμοστούνε στη σημερινή πραγματικότητα. Το πανεπιστημιακό άσυλο π.χ. μετετράπει σε άσυλο αντιεξουσιαστών και των κουκουλοφόρων και εργαστήριο κατασκευής βομβών μολότοφ. Πρέπει να έχει το δικαίωμα η αστυνομία να κυνηγά τους επικίνδυνους αυτούς χωρίς να ζητά άδεια από την Πρυτανεία.

Τα «προσωπικά δεδομένα» γίνονται κοινωνικά όταν βλάφτουνε την κοινωνία. Γιατί καλύβουνε τους παιδεραστές, τους πορτοφολάδες, τους πλασιέ των ναρκωτικών που περιφέρονται στα σχολεία για να μυήσουνε τα παιδιά μας, τους βιαστές γυναικών κλπ; Αφού η πολιτεία δεν μπορεί να μας προστατέψει, ας μας ενημερώνει, με πλήρη στοιχεία ποια άτομα είναι επικίνδυνα να αυτοπροστατευόμαστε, κρατώντας τους σε απόσταση και προσέχωντάς τους. Είναι άξια συγχαρητηρίων η εισαγγελία Ρεθύμνου που κατανόμασε τον παιδεραστή.

Γιατί κανείς δεν δικάζεται, κανείς δεν φυλακίζεται όταν κλέβει το δημόσιο; Μέσα στην παγκόσμια κρίση είναι η Ελλάδα από τους πιο αδύναμους κρίκους, ενώ στην Ε.Ε. είμαστε μια χώρα κατεστραμμένη ηθικά και υλικά. Έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας αλλά ακόμα και την εθνική μας κυριαρχία, μα όχι από φυσικές αιτίες αλλά από κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση.

Πρέπει να σκεφτούμε ότι οι κρίσεις γεννούνε άλλες κρίσεις και αν φύγουμε από την ΕΕ είναι πολύ πιθανό να προκύψει καμιά δικτατορία. Οι καταχρήσεις στις απεργίες και στα συλλαλητήρια, όταν είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει ελπίδα για επιτυχία του ζητούμενου, ενώ είναι επίσης βέβαιο ότι θα δημιουργήσουνε προβλήματα και ζημιές στον λαό, μα και φθορά στην εκπνέουσα εθνική οικονομία, δεν θα πρέπει να υπακούομε στα κόμματα που στοχεύουνε σε κομματικά τους συμφέροντα, μα στην αντικειμενική μας εθνική συνείδηση, κατά την κρίση μας. Δεν «τα φάγαμε όλοι μαζί», μα όλοι, με διάφορους τρόπους, έχομε ευθύνη για την παρούσα εθνική καταστροφή.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κανάκης Γερωνυμάκης
Γεννήθηκε στην κοινότητα Ασφένδου στις 31 Δεκεμβρίου 1926 και διετέλεσε για πολλά χρόνια γραμματέας της κοινότητας. Έχει συγγράψει πλήθος βιβλίων μέσω των οποίων μαθαίνουμε τα ήθη και τα έθιμα όχι μόνον των Σφακιών αλλά όλης της Κρήτης. Έργα του "Κοινότης Ασφένδου Σφακίων", "Περιπλοκάδια", "η Κρήτη στο πρόσφατο παρελθόν", "Σφακιανή Λαογραφία" κ.α. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του "Περιπλοκάδια" με Α΄έπαινο και το βιβλίο του "Μαντιναδοποιημένες παροιμίες τση Κρήτης" απέσπασε το Β΄έπαινο. | Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου θα βρείτε εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ